Linkuri accesibilitate

Clădirea GBC rămâne sub sechestru, iar BNM - parte civilmente responsabilă în dosarul furtului miliardului


Avocații Sergiu Istrate (stânga) și Lucian Rogac la una dintre ședințele de judecată pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc, înainte de a fi conexat cu dosarul bancherilor, decembrie 2023.
Avocații Sergiu Istrate (stânga) și Lucian Rogac la una dintre ședințele de judecată pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc, înainte de a fi conexat cu dosarul bancherilor, decembrie 2023.

Judecătorii au respins cererea omului de afaceri rus Andrei Goncearenco privind ridicarea sechestrului de pe clădirea GBC, atribuită oligarhului Vladimir Plahotniuc. Banca Națională rămâne în dosar ca parte care ar putea restitui prejudiciul cauzat de acțiunile fostei conduceri.

La ședința de judecată din 27 martie pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc și a bancherilor acuzați de complicitate la furtul miliardului, instanța a respins solicitarea avocatului companiei Real Concept Imobil de ridicare a sechestrului de pe clădirea de pe bulevardul Dumitru Cantemir, 1/1, unde anterior se afla reședința de afaceri a lui Plahotniuc – Global Business Centre (GBC). La ședința precedentă, din 7 martie, avocatul a declarat că imobilul îi aparține, de fapt, lui Andrei Goncerenco, un om de afaceri rus, care l-ar fi obținut de la Plahotniuc, alături de alte două imobile, în schimbul unui iaht.

În aceeași ședință, procurorul Alexandru Cernei a solicitat judecătorilor să respingă cererile avocatului lui Plahotniuc, Lucian Rogac, de ridicare a sechestrului de pe mai multe imobile din cadrul dosarului. Acuzatorul a explicat că judecătorii Curții de Apel Chișinău timp doi ani au examinat și respins toate demersurile lui Rogac. Cernei a ma menționat că avocatul lui Plahotniuc nu a prezentat argumente noi pentru a-și motiva poziția. Judecătorii nu au adoptat nicio hotărâre la acest subiect.

Procurorul a ignorat solicitarea avocatului de a explica învinuirea care i se aduce lui Plahotniuc și a spus că își rezervă dreptul de a face asta „când inculpatul se va prezenta în sala de judecată”.

BNM rămâne parte în dosar

Judecătorii au respins și solicitarea guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, de revocare a deciziei privind implicarea instituției în proces ca parte civilmente responsabilă. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu și fost-vice guvernatorul BNM Ion Sturzu vor fi găsit vinovați, BNM va fi obligată să restituie prejudiciul.

Magistrații au explicat că solicitarea Ancăi Dragu este inadmisibilă, dar decizia poate fi contestată la Curtea de Apel împreună cu fondul cazului. În schimb, judecătorii au admis solicitarea avocaților fostei vice-guvernatoare, Emma Tăbîrță, de a atrage BNM în calitate de parte civilmente responsabilă pe capătul de acuzare în care aceasta este vizată.

Deși, după pronunțarea deciziei cu privire la solicitările lui Drăguțanu și Sturzu de a atrage în proces BNM, judecătorii au anunțat că ea poate fi contestată la Curtea de Apel doar după pronunțarea decizie pe fondul cauzei, procurorii deja au solicitat Curții să anuleze decizia judecătoriei Buiucani.

Anterior premierul Dorin Recean a criticat decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției. După aceasta avocatul unui din inculpați a cerut recuzarea procuroarei Mariana Leahu acuzând-o că a provocat „un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”. Acuzatoarea a declarat că nu a raportat nimănui despre deciziile adoptate în instanță, iar avocatul a zis că este convins de cuvintele ei și și-a retras cerea de recuzare.

Fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc este judecat în absență pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, care ar fi sustras în 2014 circa un miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. De asemenea, el este acuzat de escrocherie și spălare de bani.

În ianuarie 2024, judecătorii au unit dosarul lui Plahotniuc cu cel al foștilor șefi ai Băncii Naționale și ai celor trei bănci din care au dispărut banii, învinuiți de complicitate la furtul miliardului. Toți pledează nevinovați.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG