Linkuri accesibilitate

Un iaht în schimbul clădirii GBC și un agent sub acoperire. Detalii din dosarul lui Plahotniuc


Fostul centru de afaceri al oligarhului Plahotniuc care ar fi fost schimbat pe iahtul businessmanului rus, 7 martie 2024.
Fostul centru de afaceri al oligarhului Plahotniuc care ar fi fost schimbat pe iahtul businessmanului rus, 7 martie 2024.

Avocatul unei companii solicită ridicarea sechestrului de pe o clădire care figurează în dosarul oligarhului Vladimir Plahotniuc. El afirmă că imobilul îi aparține, de fapt, lui Andrei Goncerenco, un om de afaceri rus, care l-ar fi obținut în schimbul unui iaht de 32 milioane de dolari.

La ședința de judecată din 7 martie pe dosarul lui Plahotniuc și al bancherilor acuzați de complicitate la furtul miliardului a fost audiat reprezentantul companiei Real Concept Imobil. Acesta s-a prezentat la toate ședințele încă de la începutul procesului de judecată împotriva lui Plahotniuc, dar nu i s-a dat cuvântul.

Fiind invitat de această dată la tribună, avocatul a declarat că reprezintă interesele companiei lui Andrei Goncerenco. Omul de afaceri este cunoscut opiniei publice după ce a devenit, în 2019, proprietarul a 95% din compania Avia-Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. În februarie 2020, el și-a vândut cota-parte.

Reprezentantul companiei a cerut să fie ridicat sechestrul de pe clădirea de pe bulevardul Dumitru Cantemir, 1/1, unde anterior se afla reședința de afaceri a lui Plahotniuc – Global Business Centre (GBC). El e explicat că, de fapt, clădirea aparține din 2018 companiei Real Concept Imobil.

Avocatul a dat asigurări că acest lucru poate fi confirmat de depozițiile unor martori din dosar. El a citit declarațiile unui investigator sub acoperire care afirmă că, în 2018, oligarhul Ilan Șor i-a făcut cunoștință lui Plahotniuc cu Goncerenco și cei doi s-au înțeles să facă schimb de bunuri.

Mai exact, Plahotniuc i-ar fi oferit lui Goncearenco sediul GBC, un lot de teren și o vilă urbană, iar în schimb ar fi primit un iaht cu lungimea de 72 de metri, care costă aproximativ 32 de milioane de dolari. Tranzacția ar fi avut loc prin intermediul mai multor companii offshore. Martorul citat de avocat a mai spus că Plahotniuc voia să ascundă că iahtul îi aparține și îl gestiona prin persoane și companii interpuse.

Avocatul a comparat clădirea GBC cu Reichstagul

Reprezentantul Real Concept Imobil susține că iahtul respectiv apare în mai multe investigații jurnalistice și în adresările Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, în instanțele din Cipru și Dubai, în care aceasta scrie că nava îi aparține. El a mai spus că din cele trei imobile care au fost cedate în schimbul iahtului, procurorii au arestat doar clădirea GBC.

„Procurorii se leagă de faptul că această clădire e cunoscută de toată țara. Așa cum rușii în 1945 voiau să distrugă Reichstagul, așa și procurorii vor să distrugă GBC prin aplicarea sechestrului”, a declarat avocatul.

În replică, acuzatorul de stat Alexandru Cernei a spus că nu vede temeiuri pentru ridicarea sechestrului. El a explicat că procurorii au verificat versiunea cu iahtul, însă, nu au obținut o confirmare că aceasta a ajuns în proprietatea lui Plahotniuc.

Cernei susține că, după presupusa tranzacție de schimb, clădirea GBC era în continuare gestionată de companiile din anturajul lui Plahotniuc și supravegeată de firma de pază afiliată lui, Argus-S. Procurorul a mai declarat că, potrivit investigației financiare paralele desfășurate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, beneficiarul clădirii GBC este Plahotniuc. El a propus ca în instanță să fie audiat Goncerenco însuși, ca să confirme dacă este proprietarul imobilului.

Și avocatul Lucian Rogac, care reprezintă interesele lui Plahotniuc, a solicitat instanței ridicarea mai multor sechestre de pe bunurile din acest dosar. Avocatul a declarat instanței că nu cunoaște lista completă a imobilelor sechestrate și află din presă despre acțiunile procurorilor. Printre imobilele menționate de Rogac sunt mai multe apartamente din blocul de pe strada Bulgară, 46, care, potrivit lui, îi aparțin Oxanei Childescu. De asemenea, el a cerut ridicarea sechestrului de pe companiile General Media Grup (GMG), GMG Production, de pe contul Argus-S și de pe un imobil din Franța.

Rogac a informat instanța că, în 2020, Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) investigau în paralel două cauze penale împotriva lui Plahotniuc și „se întreceau în aplicarea sechestrelor”. „Dacă nu reușea domnul Cernei [de la Procuratura Anticorupție], o făcea domnul Raileanu [de la PCCOCS]. Dacă nu-i reușea lui Railean, o făcea domnul Cernei”, a spus apărătorul, stârnit râsete în sala de judecată.

Judecătorii i-au oferit procurorului Cernei timp suplimentar ca să studieze cererile avocatului Rogac și au spus că se vor pronunța asupra lor la ședințele următoare.

Fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc este judecat în absență pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, care ar fi în 2014 sustras circa un miliard de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. De asemenea, el este acuzat de escrocherie și spălare de bani.

În ianuarie 2024, judecătorii au unit dosarul lui Plahotniuc cu cel al foștilor șefi ai Băncii Naționale și ai celor trei bănci din care au dispărut banii, învinuiți de complicitate la furtul miliardului. Toți pledează nevinovați.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG