Linkuri accesibilitate

Claudiu Degeratu: Rusia a direcționat rachetele prin spațiul aerian moldovean în mod deliberat


Rachetele detectate de radare moldovene, românești și ucrainene au survolat atât regiunea transnistreană, în zona satului Cobasna, cât și raioanele Florești și Soroca de pe malul drept al Nistrului.
Rachetele detectate de radare moldovene, românești și ucrainene au survolat atât regiunea transnistreană, în zona satului Cobasna, cât și raioanele Florești și Soroca de pe malul drept al Nistrului.

Survolarea Republicii Moldova de către rachete de croazieră ruse în drumul lor spre ținte din Ucraina reprezintă o acțiune militară rusească planificată, care a luat în calcul în mod deliberat acest traseu prin spațiului aerian moldovean, transmițând un semnal „extrem de îngrijorător” despre dorința Rusiei de a atrage Chișinăul în conflict, susține expertul în apărare și securitate de la București, Claudiu Degeratu.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Degeratu spune că autoritățile moldovene nu ar trebui să trateze acest lucru drept un accident sau o chestiune întâmplătoare, pentru că au fost folosite „rachete de croazieră care au o acuratețe și o manevrabilitate deosebită, nu lovituri de obuziere sau de muniție neghidată, care din întâmplare traversează sau cad pe teritoriul R. Moldova”.

Interviu cu Claudiu Degeratu, expert în apărare și securitate de la București, .
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:39 0:00

Ministerul moldovean al Apărării spune că trei rachete de croazieră lansate de armata rusă asupra Ucrainei au survolat teritoriul R. Moldova pe 10 octombrie. Rachetele detectate de radare moldovene, românești și ucrainene au survolat atât regiunea transnistreană, în zona satului Cobasna unde sunt stocate mari depozite de muniție din perioada URSS, cât și raioanele Florești și Soroca de pe malul drept al Nistrului.

Cercetător în cadrul Academiei Române, Claudiu Degeratu spune că incidentele sunt un semnal „extrem de îngrijorător”, care arată că Federația Rusă este dispusă să „abuzeze extrem de mult de această situație” și, invocând conflictul cu Ucraina, să încerce să atragă și R. Moldova. „Este greu de evitat implicarea în conflict, pentru că Federația Rusă nu este dispusă să respecte într-un totul statutul independent al R. Moldova”, spune expertul militar.

Ministerul moldovean al Apărării a spus Europei Libere că monitorizează spațiul aerian cu „sisteme specializate”. O purtătoare de cuvânt nu a putut preciza însă dacă forțele moldovene dispun de mijloace de apărare antiaeriană.

Expertul român Claudiu Degeratu crede că pot urma noi incidente ca cel din 10 octombrie deoarece „capacitatea de apărare anti-aeriană a Republicii Moldova nu este una foarte performantă”.

Alte declarații pe scurt:

Survolarea R. Moldova de rachetele rusești este o nouă dovadă de încălcare a neutralității ei. „Discutăm de o acțiune militară planificată rusească, care a luat în calcul voit traseul acesta pentru a menține elementul de surpriză, pentru că aceste rachete au intrat pe un traseu mai puțin obișnuit pentru a lovi ținte din Ucraina de vest și ele nu puteau fi lovite de către apărarea ucraineană, pentru că traversau teritoriul R. Moldova.

A existat un act planificat, voit de a folosi spațiul aerian al R. Moldova și nu există niciun motiv să fie considerat doar un incident...

Deci a existat un act planificat, voit de a folosi spațiul aerian al R. Moldova și nu există niciun motiv să fie considerat doar un incident. Mai ales că luni de zile, R. Moldova a transmis oficial Moscovei să evite implicarea sub orice formă a R. Moldova în acest conflict. Au existat multe mesaje pe care și noi le-am văzut, iar Federația Rusă a decis să nu țină seama de aceste mesaje politice clar transmise de la Chișinău”.

Breșele de apărare aeriană a R. Moldova: „Mă aștept să mai existe asemenea încercări de a folosi spațiul aerian al R. Moldova, pentru că nici capacitatea de apărare anti-aeriană a R. Moldova nu este una foarte performantă, și existând această breșă ea poate fi folosită destul de facil de Federația Rusă. De asemenea, mă aștept să se intensifice inclusiv activitatea aeriană cu avioane și sisteme de supraveghere care să încalce spațiul aerian al R. Moldova și inclusiv încercări de a atrage R. Moldova în diferite provocări care ar putea să fie pregătite de Federația Rusă, mai ales în relație cu sistemul de apărare ucrainean de la granița cu R. Moldova și mai ales cu regiunea transnistreană”.

„Forța rusă din Transnistria nu are o capacitate ofensivă, dar poate genera incidente armate la graniță...

Riscurile dinspre regiunea transnistreană: „Forța rusă din Transnistria nu are o capacitate ofensivă, adică nu poate să desfășoare activități ofensive în adâncimea teritoriului ucrainean, dar poate executa lovituri peste graniță, poate genera incidente armate la graniță, poate, prin manevre militare, să sugereze amenințări militare împotriva sistemului de apărarea ucrainean și de aici situația poate escalada.

Este de ajuns să avem lovituri peste graniță sau împușcături între forțele de graniță de pe o parte și pe alta și acest lucru ar putea să degenereze: să avem o ripostă și din partea forțele ruse staționate acolo și din partea forțelor ucrainene care supraveghează granița cu regiunea transnistreană”.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG