Linkuri accesibilitate

Coabitarea președintelui Donald Trump cu republicanii din Congres


Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump

Republicanii care încă controlează Senatul se arată din ce în ce mai independenți.

Timp de doi ani de zile, Donald Trump a avut parte în Congres de un partener, pentru că partidul său, republican, controla ambele camere. Cum arată situaţia astăzi? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ea este în schimbare şi nu doar pentru că democraţii au preluat conducerea Camerei Reprezentanţilor, dar în unele cazuri opoziţia vine şi de la republicani. Partidele americane sînt coaliţii de interese. Geografia dictează de multe ori orientarea politică a membrilor. De exemplu, un republican din Boston poate fi la stînga unui democrat din Texas.

În general, disciplina de partid este aici mai puţin importantă decît în sisteme cu multe partide, pentru că membrii votează aşa cum cred că îşi doresc cei pe care-i reprezintă, nu cum le spune liderul de partid. Dar asta este pe cale să se schimbe. Pe fondul diviziunilor politice accentuate între cele două partide, dorinţa de control şi putere ajunge să bată interesele votanţilor, atunci cînd un membru în Congres votează.

În primii doi ani ai preşedinţiei sale, republicanii din Congres l-au susţinut disciplinaţi, cu puţine excepţii, pe Trump. Acum însă apar breşe. Democraţii au fost aleşi în Cameră, cu un mandat de a verifica, între altele, administraţia Trump şi pe preşedinte. Şi o fac.

În general, Casa Alba şi administraţia încearcă să reziste unor astfel de încercări. În paralel, republicanii care încă controlează Senatul se arată din ce în ce mai independenţi. După ce preşedintele a atacat, în termeni duri, propriile servicii de informaţii, senatorul republican John Thune a spus că preferă ca preşedintele să abandoneze Twitterul, sfătuindu-l să îi lase pe profesionişti să îşi facă treaba.

Următorul test este dacă președintele declară stare de urgenţă pentru a justifica construirea unui zid despărțitor...

Un alt republican, Roy Blunt şi-a reafirmat încrederea în serviciile de informaţii. Chiar şi fidelul lider republican din Senat, Mitch McConnell a făcut un gest neobişnuit, introducînd un amendament care respinge iniţiativa preşedintelui Trump de a retrage forţele americane din Siria şi Afganistan. În textul însoţitor, McConnell scrie. „Statele Unite sînt în Siria îşi Afganistan pentru o raţiune simplă. Pentru ca inamicii noştri sînt activi acolo”.

La inceputul lunii, 11 republicani s-au alăturat democraţilor pentru a stopa încercarea administraţiei de a ridica sancţiuni impuse miliardarului rus Oleg Deripaska, un aliat al preşedintelui Putin. Următorul test este dacă preşedintele declară stare de urgenţă pentru a justifica construirea unui zid despărţitor, la frontiera cu Mexicul. Cîţiva senatori republicani şi-au exprimat de-acum dezacordul spunînd că aceasta preluare a prerogativelor Congresului creează un precedent periculos.

XS
SM
MD
LG