Linkuri accesibilitate

Comemorare Mahsa Amini | Mai multe activiste pentru drepturile femeilor arestate în Iran


Printre activistele arestate se numără și Jelveh Javaheri, care a militat pentru drepturile femeilor de zeci de ani. (foto: arhivă)
Printre activistele arestate se numără și Jelveh Javaheri, care a militat pentru drepturile femeilor de zeci de ani. (foto: arhivă)

Forțele de securitate iraniene au reținut nouă importante activiste pentru drepturile femeilor în diferite orașe din provincia nordică Ghilan.

Autoritățile continuă represiunile înainte de prima comemorare a morții Mahsei Amini. Aceasta se afla în custodia poliției pentru presupusa încălcare a legii țării privind hijabul, vălul tradițional islamic, și se pare că a fost omorâtă în bătaie.

Printre activistele arestate pe 16 august se numără Matin Yazdani, Forough Sami'nia, Yasmin Hashdari, Jelve Javaheri, Zahra Dadras, Negin Rezaei, Shiva ShahSiah și Vahehdeh KhoshSirat, au informat colegele acestora pe rețelele de socializare.

Motivele exacte ale arestărilor și locul în care se află deținutele nu au fost dezvăluite, iar oficialii nu au comentat public această chestiune.

Vorbind la Radio Farda de la RFE/RL, Mansureh Shojaee, avocată pentru drepturile femeii, a spus că detențiile par să facă parte dintr-o strategie mai amplă a conducerii islamice de a gestiona prima comemorare a morții lui Amini s-a petrecut pe 16 septembrie anul trecut. Avocata a subliniat că mulți dintre cei reținuți, inclusiv Javaheri, Sami 'nia și Yazdani se află în fruntea mișcării pentru drepturile femeilor de mai bine de două decenii.

Cel puțin 500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea protestelor în urma morții lui Amini, o femeie kurdă iraniană care a fost arestată de poliția moralității în timp ce vizita Teheranul. Ea era acuzată că ar fi încălcat stricta lege a hijabului care se aplică în Iran.

Comemorarea lui Amini, „cea mai periculoasă amenințare”

Hossein Salami, comandantul IRGC, a declarat la o conferință a oficialilor naționali din Basij (forțele paramilitare, una dintre diviziile IRGC) pe 1 august că „cea mai puternică, periculoasă, gravă și extinsă luptă” cu care se confruntă republica islamică - o referire la protestele și mitingurile de luni de zile care au izbucnit. după moartea lui Amini - ar putea lua avânt în săptămânile următoare.

Salami a cerut măsuri preventive care să contracareze un nou val de proteste înainte de comemorarea din 16 septembrie, deși nu a oferit detalii. Salami a recunoscut implicarea forțelor IRGC și Basij în înăbușirea protestelor declanșate de moartea lui Amini.

Protestele au început ca o rebeliune împotriva aplicării brutale a obligativității purtării hijabului, dar s-au transformat curând într-una dintre cele mai ample și de durată demonstrații împotriva teocrației Iranului de la revoluția islamică din 1979.

Oficialii au învinuit Occidentul pentru incitarea la proteste și au amenințat că vor reprima și mai puternic demonstrațiile. Câteva mii de persoane au fost arestate, inclusiv mulți protestatari, precum și jurnaliști, avocați, activiști, apărători ai dreptului de exprimare și alții.

XS
SM
MD
LG