Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: Viața de zilier politic


Moldova, Vasile Botnaru, 19 iunie 2021
Moldova, Vasile Botnaru, 19 iunie 2021
Minutul electoral: Viața de zilier politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

“Acei care l-au răstignit pe Hristos, vor să răstignească Republica Moldova!” Această intenție criminală o deconspiră deputatul Țîrdea într-un discurs ținut în fața populației dintr-o localitate din provincie. Secvența video în care BȚ copiză stilul scenic al unui preot baptist circulă pe internet. Poate era să trec cu vederea această afirmație alarmistă, dacă numitul activist nu făgăduia, în fața publicului și în prezența șefului de partid, să-și dea ultima suflare că să stăvilească răstignirea.

Minutul electoral: viața de zilier politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Ușurința cu care Bogdan promite să-și dea viața dovedește că pericolul este nebulos, dacă nu chiar fals. Unde s-a mai văzut ca un deputat socialist să se arunce în fața trenului, ori măcar să declare greva foamei în luptă cu nedreptatea. Prin urmare, e ca povestea cu drobul de sare, pe care Bogdan îl descrie apocaliptic ca să-și câștige o bucată de pâine, cu unt, firește, și de dorit cu magiun de căpșuni de Sadova.

Țîrdea, care este absolvent al facultății de istorie și cultură a Universității pedagogice Ion Creangă din Chișinău, ar fi trebuit să-și răscolească cunoștințele și să spună clar cine l-a răstignit pe Iisus, astfel încât să fie limpede cu cine are de gând să lupte până la ultima suflare. Pe cine are în vedere predicatorul socialist?

Este sfâșiată Republica Moldova de separatiștii de la Tiraspol, de iredentiștii de la Comrat ? Ori de forțe oculte pe care baba de la Etulia nu le-a reperat atunci când i-a prorocit lui Igor Dodon victoria în prezidențiale ?

După ce a făcut și facultatea de comunicare și relații cu pubicul de la SNSPA din România, Bogdan KaidarOvici, cum îi spuneau colegii la București, negreșit știe să deoseabească dilema de răstignire. Situația în care populația Republicii Moldova, în proporție de aproape 60 la sută, își vede țara în Europa, iar alte 40 se mai opun, se numește eventual răscruce și nu răstignire pe cruce. Majoritatea care vrea ca Moldova să fie hașurată în culoarea albastră a Uniunii Europene dorește asta nu pentru că le-au spus Maia Sandu ori Andrei Năstase, ci pentru că acolo se află déjà o treime din cetățenii activi ai acestei țări și profită de o viață decentă, previzibilă și suficient de îndestulată ca să mai trimită bani și rudelor din Republica Moldova. Iar restul se mai lasă buimăciți de bocitoarele cu stea în frunte, care prevestesc catastrofe globale și locale doar ca să revină cu hurta în parlament pentru a avea acces la borcanul cu miere. E și asta e o metaforă, dar foarte limpede, pentru că descrie viața boierimii socialiste. Cea care se declară hotărâtă să-și dea ultima suflare pentru a îmbunătăți viața oamenilor necăjiți, dar deocamdată reușește să-și îmbunătățească doar viața-i deputățească. Scuzați pentru rima stângace.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG