Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Între tomberon și urna de vot”


Jurnalistul Vasile Botnaru, 19 iunie 2021
Jurnalistul Vasile Botnaru, 19 iunie 2021

Decât așa alegeri, mai bine s-ar trage funia, ca la tabăra de pionieri, zice vecina de la parter, care adună de pe jos foi volante și fluturași electorali, amestecați laolaltă cu pliante comerciale.

Minutul electoral: „Între tomberon și urna de vot”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Ea face curat înainte de ziua tăcerii. Mai are în grijă încă patru blocuri de locuințe. Slavă Domnului că s-a terminat campania asta, m-am săturat să adun maculatura, zice vecina. Ea mai face curat la școală, la un local de noapte și la Urgență. O întreb unde îi vine cel mai greu. Nu stă mult pe gânduri. - Cei mai nepăsători sunt oamenii care chefuiesc. Ei fac mizerie mai ceva ca porcii, iar atunci când ajung la Urgență, sunt cuminți ca mielușeii.

Minutul electoral: „Între tomberon și urna de vot”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

Și de ce nu-ți plac matale alegerile? o întreb. Ea cântărește cu grijă cuvintele, pentru că mă știe de la televizor. Mă tratează ca pe un complice la tot ceea ce a văzut pe canalele de televiziune. O nemulțumește, ca și pe Mariana Rață, bâlciul în care s-au transformat dezbaterile. Oamenii care poate ar fi avut ce spune au fost băgați într-o oală cu tot felul de clovni, conchide vecina. I-ar fi plăcut să-i vadă confruntându-se pe acei care contează. Și cum îi alegi? o întreb. - Ca la fotbal, că nu degeaba stă nepotul meu lipit de televizor, zice vecina. - Și în ziua alegerilor se va dezlipi, oare? - Puțin probabil, spune femeia cu tristețe, dar trage nădejde că îi va reuși să-l convingă. Că doar e viitorul lui, eu mi-am mâncat mălaiul, oftează femeia. O întreb dacă știe deja cu cine are să voteze. Ea spune că mai curând știe cu cine nu va mai vota. Ultima picătură a fost vânătoarea de după gard, pe care a văzut-o la televizor. Și mai are nas să o facă pe creștinul? zice vecina, tăpșind pliantele din găleată. Roșii, galbene și albastre.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG