Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a cerut Curții Europene de Justiție să impună penalități financiare Poloniei


Palatul Culturii și Științei din Varșovia

Comisia Europeană a cerut Curții Europene de Justiție să impună penalități financiare Poloniei din cauza activității unei camere disciplinare a Curții Supreme, care a dus la mari și îndelungate tensiuni în relația Varșoviei cu blocul comunitar. Pe 7 septembrie, Comisia Europeană a spus că Polonia nu a luat „măsurile necesare pentru a se conforma pe deplin” unei hotărâri recente a Curții Europene de Justiție de a desființa camera controversată.

Instanța europeană a spus în luna iulie că mecanismul disciplinar subminează dreptul comunitar, fiind văzut ca instrument de control politic asupra magistraților polonezi. În august, guvernul conservator polonez a spus că va lichida camera controversată în cadrul unei reforme mai ample în sistemul său judiciar în lunile următoare.

Reacționând la noul demers al Comisiei Europene, un ministru adjunct al justiției de la Varșovia a spus că acesta reprezintă un act de „agresiune” și a acuzat Bruxelles-ul că ar mai bloca „ilegal” fonduri cerute de Polonia pentru stimularea economiei afectate de pandemia de coronavirus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG