La secția „măsuri restrictive” autorii raportului precizează că, la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova nu s-a aliniat la pachetele de sancțiuni împotriva Federației Ruse și Belarus aprobate de statele europene, „dar autoritățile s-au angajat să nu permită eludarea sancțiunilor UE”.
Potrivit raportului, în 2022 rata de aliniere a R. Moldova la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune era de 54% și a crescut până la 78% în august 2023, când Chișinăul a expulzat 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din serviciul tehnic, limitând cu două treimi personalul Ambasadei ruse.
În 2023, R. Moldova a început treptat să se alinieze la „unele măsuri restrictive” care vizează Rusia sau activitățile ei în străinătate. În martie, Chișinăul a impus sancțiuni împotriva a 13 cetățeni ruși: membri ai grupării Wagner, militari acuzați de violuri în Ucraina și polițiști care au torturat protestatari la Moscova.
- Te-ar putea interesa și: Cine sunt rușii sancționați de R. Moldova după exemplul UE
De asemenea, R. Moldova s-a aliniat la inițiative internaționale și europene în sprijinul Ucrainei, inclusiv la rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, de Consiliul pentru Drepturile Omului și de Consiliul Europei.
Totuși, se spune în raport, „sunt necesare mai multe eforturi pentru a se alinia la măsurile restrictive ale UE și pentru a spori robustețea punerii în aplicare a acestora, inclusiv prin consolidarea autorităților naționale responsabile de această acțiune”.
UE a introdus în mod progresiv o serie de măsuri restrictive împotriva Rusiei încă din 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei, războiul de agresiune împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson ale Ucrainei. Este vorba atât de sancțiuni individuale, cât și de sancțiuni economice și măsuri diplomatice.
Ca țară asociată cu UE, care a obținut în iunie 2022 și statutul de candidată la aderare, R. Moldova trebuie să se alinieze sancțiunilor europene.
La începutul invaziei rusești în Ucraina, autoritățile moldovene au spus că partenerii occidentali manifestă înțelegere față de poziția R. Moldova de a nu se alinia imediat sancțiunilor, pentru a evita un răspuns aspru al Rusiei de care depindea energetic.