Linkuri accesibilitate

Comisie parlamentară: Trump trebuie să răspundă în justiție pentru 6 ianuarie 2021


O înregistrare video cu președintele Donald Trump e difuzată în timpul audierii din 21 iulie 2022.
O înregistrare video cu președintele Donald Trump e difuzată în timpul audierii din 21 iulie 2022.

Comisia de anchetă a Congresului american care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului a declarat că fostul președinte, repubicanul Donald Trump, trebuie să răspundă în fața justiției pentru că „a deschis porţile dezordinii şi corupţiei" şi nu și-a onorat îndatoririle de comandant suprem.

Trump „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice", a declarat Bennie Thompson, joi noaptea, în cursul unei audieri în prime time, care a încheiat seria de prezentări publice ale lucrărilor comisiei pe care o conduce.

În opinia sa, toţi cei responsabili de atac, inclusiv la Casa Albă, vor trebui să „răspundă pentru acţiunile lor în faţa justiţiei". „Vor trebui să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va reface", a apreciat el.

Această sesiune publică a fost a opta în şase săptămâni şi a doua difuzată în la o oră de maximă audeință în toată ţara. Cele dinainte s-au concentrat între altele altele pe rolul extremei-dreapta în asalt și pe presiunile exercitate asupra agenţilor electorali de către Donald Trump şi apropiaţii săi.

Pe 6 ianuarie, o mulțime convocată de Trump la Washington pentru un miting politic, a luat cu asalt clădirea Congresului american de pe colina Capitolului, unde avea loc validarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie 2021, victorie contestată vehement din prima zi de fostul președinte republican.

Comisia privind evenimentele din 6 ianuarie urmează să elaboreze un raport final, care va fi prezentat în toamnă.

XS
SM
MD
LG