Linkuri accesibilitate

Conflictul diplomatic moldo-rus. Ce va urma?


Aflat din nou în Rusia, președintele Moldovei, Igor Dodon, ia partea Moscovei în conflictul diplomatic cu Chișinăul.

Președintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, a luat, din nou, partea Moscovei în conflictul diplomatic cu Chișinăul, sugerând că expulzarea reciprocă de diplomați ar fi din vina guvernării propriei sale țări. Dodon a făcut remarci în acest sens la St. Petersburg, pe marginea unui forum de afaceri, părând să se adreseze reporterilor presei de stat rusești. Dodon a vorbit în urma vice-premierului rus Dmitri Rogozin, căruia i-a dat dreptate, înfierând chiar mai aspru decât oficialul rus guvernul propriei țări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a confirmat poziţia exprimată în ajun de vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin şi a spus că expulzarea diplomaților ruşi ar fi o acţiune îndreptată împotriva preşedintelui moldovean Igor Dodon şi eforturilor lui de a îmbunătăți relaţiile cu Rusia.

„Aceste acţiuni sunt îndreptate nu atât împotriva relaţiilor bilaterale, cât, mai curând, împotriva preşedintelui Republicii Moldova care a făcut foarte multe pentru a revigora aceste relaţii bilaterale, inclusiv în ce priveşte problema migranţilor moldoveni. Preocupată de lupta politică internă guvernul pro-european de la Chişinău acţionează împotriva președintelui Dodon şi a propriilor cetăţeni”.

Preşedintele Igor Dodon a aprobat spusele vicepremierului rus, nuanțându-și însă mai categoric criticile faţă de guvernul statului al cărui interese le reprezintă:

„Aceste acţiuni provocatoare, altfel nu pot fi numite ale Guvernului Moldovei au drept scop anume torpilarea recuperării parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Noi regretăm că unele forţe politice acţionează împotriva propriului popor, dar sunt sigur că vom depăşi această etapă complicată, nu ne vom lăsa provocaţi şi vom continua să dezvoltăm parteneriatul strategic bilateral.”

Preşedintele Igor Dodon şi-a atras nu o dată critici din partea unor experţi, dar şi politicieni pentru că ar promova interesele Kremlinului mai curând, decât cele ale Republicii Moldova şi că astfel ar încălca Constituţia.

Analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador al Moldovei în Rusia, spune că decizia autorităţilor de la Chişinău de a expulza diplomaţi ruşi ar avea şi mize electorale:

„Serviciile secrete ruse, dar nu numai, se simt în Republica Moldova destul de familiar. Este o zonă în care ei au avut dintotdeauna mână liberă la diverse acţiuni. Acum, pentru prima dată, într-un mod făţiş a avertizat Rusia că mai departe nu va tolera această situaţie. De ce s-a întâmplat în acest moment? Cred că actuala majoritate parlamentară, dar şi guvernul, în speţă PD, tot mai puţin şi mai puţin găseşte înţelegere la Moscova. Pe de altă parte, Kremlinul susţine tot atât de făţiş şi deschis adversarul politic al PD şi anume PSRM, în frunte cu preşedintele Dodon. Se apropie alegerile parlamentare. Există din ce în ce mai puţin spaţiu de manevră pentru PD şi chiar dacă ei au partajat un timp oarecare sfera de interese cu PSRM, acum ne apropiem tot mai mult de acel punct când devine inevitabil un conflict deschis între PD şi preşedintele Dodon. Înainte de alegeri este nevoie să se facă o delimitare foarte clară la nivel de percepţie publică între ceea ce reprezintă albul şi negrul în Republica Moldova, adică alegerea geopolitică.”

Reacţia „în oglindă” a Federației Ruse care a anunţat că va expulza la rândul său cinci diplomaţi moldoveni este una firească, spune Anatol Ţăranu. De regulă, se procedează simetric în asemenea situaţii, precizează analistul. El nu exclude însă că Rusia va riposta şi prin alte gesturi:

„Deja a sunat avertismentul din partea Gazpromului privind achitarea datoriilor, inclusiv a celor acumulate de regiunea transnistreană. Cred că vor fi activate pârghiile economice, dar nu numai. Trebuie să ne aşteptăm la o înrăutăţire considerabilă a relaţiilor moldo-ruse pe multiple planuri.”

Analistul rus Andrei Deviatkov exclude însă alte reacţii de răspuns din partea Moscovei. După părerea sa, cauzele scandalul diplomatic ar trebui căutate în politica internă din Moldova. E o încercare a guvernării dominate de PD de a convinge occidentul de nevoia unui sprijin continuu, crede analistul rus:

„E legat şi de faptul că PD vrea să modifice sistemul electoral, decizie care nu este agreată de UE şi SUA. Expulzarea diplomaților ruşi se înscrie în aceeaşi logică cu nota de protest pe care Chişinăul a transmis-o anterior Rusiei şi în care vorbeşte despre pretinse abuzuri. E o acţiune politico-tehnologică prin care se încearcă accentuarea stărilor de spirit anti-ruseşti şi prin care guvernarea de la Chişinău vrea să convingă, în primul rând Occidentul, să-i acorde sprijin politic. Rusia nu putea să nu reacţioneze la această acţiune demonstrativă şi să nu răspundă similar, dar nu cred că va întreprinde alte măsuri comerciale, economice, sau de altă natură. Şi asta pentru că acum Rusia încearcă să normalizeze relaţiile cu Moldova, inclusiv pe linia cooperării cu preşedintele Dodon. Moscova nu va face jocul PD ca acest partid să-şi realizeze propria agendă politică. Dacă iniţiativa PD de modificare a sistemului electoral primește undă verde de la Comisia de la Veneţia, necesitatea accentuării stărilor de spirit anti-rusești va dispărea.”

Într-un comentariu pe Facebook, fostul premier Ion Sturza a apreciat decizia Chişinăului drept „un fel de combinație din trei degete arătata de domnul Plahotniuc lui Putin”. El notează că nu ar conta atât gestul, adică expulzarea, cât „cine şi în ce circumstanțe a făcut-o şi ce interese personale a avut”. Ion Sturza anticipează o ripostă „dură şi disproporțională” din partea Moscovei, amintind de cazul Ucrainei.

Guvernul de la Chişinău nu a explicat, deocamdată, motivele expulzării diplomaților ruşi. Premierul Pavel Filip a spus doar că decizia a fost luată în baza informațiilor oferite de serviciile speciale. Nu este limpede dacă ar avea vreo legătură cu cazul fostul deputat Iurie Bolboceanu arestat în martie pentru că ar fi furnizat secrete de stat unui funcționar de la ambasada rusă, urmat de acea notă de protest prin care guvernarea de la Chişinău s-a plâns Moscovei că oficialii moldoveni ar fi fost șicanați de serviciile de informații rusești la intrarea în Federația Rusă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG