Linkuri accesibilitate

Confuzii euro-parlamentare după ce Ungaria pierde un vot


Parlamentul European
Parlamentul European

România rămâne în vârful listei țărilor de pedepsit.

Ungaria a pierdut un vot important în Parlamentul European și pentru prima oară s-a votat în favoarea declanșării faimosului articol 7, care duce la pierderea unor importante drepturi în Consiliul European și în funcționarea principalelor instituții UE.

Votul împotriva Ungariei afectează și România...

O țară nu poate fi exclusă din UE, nu există o asemenea procedură, pentru că părinții fondatori ai Uniunii Europene nu au imaginat că ar fi vreodată nevoie de un asemenea mecanism. Poate în schimb să își piardă dreptul de vot și anumite fonduri.

Un efect secundar, indirect, al votului împotriva Ungariei este însă că aceasta afectează și România.

În primul rând, așa cum mulți se așteptau, guvernele Poloniei și Cehiei au luat partea Ungariei și a lui Viktor Orbán. Primul-ministru ceh Andrej Babiš a spus joi, într-un interviu cu Parlamentni Listy: „Prostia asta de vot nu va face decât să stârnească și mai tare atitudinile negative în UE.” (El a mai spus și că deputații cehi care au votat miercuri pentru moțiunea de cenzură împotriva Ungariei „ne-au trădat.”)

Surpriza cea mare a fost însă că însuși președintele Parlamentului European, italianul din PPE Antonio Tajani, s-a arătat nemulțumit de vot și, vorbind la Radio24, a spus că trebuie luate măsuri similare împotriva altor trei țări: Malta, România și Slovacia, pentru a balansa măsura luată împotriva Ungariei.

Jurnaliști au fost asasinați în ultimii ani în Malta și Slovacia, fără ca anchetele să avanseze. „Și de ce nu facem nimic în cazul Romaniei?”, a întrebat Tajani.

Dacă se pedepsește o țară condusă de dreapta, cum e Ungaria, trebuie pedepsită și o țară condusă de stânga, cum e România...

Votul împotriva Ungariei a trecut cu o majoritate de două treimi, dar atitudinea lui Tajani, provenit din Forza Italia a lui Berlusconi, arată că el se află sub influența guvernului italian dominat de naționaliștii de dreapta și că în logica de balans ideologic practicată dintotdeauna de Parlamentul European, dacă se pedepsește o țară condusă de dreapta, cum e Ungaria, trebuie pedepsită și o țară condusă de stânga, cum e România.

Ca urmare, Comitetul pentru Libertățile Civile din Parlamentul European a decis să meargă într-o vizită de lucru săptămâna viitoare în Slovacia și Malta, pentru a analiza situația libertăților la fața locului.

Potrivit programului vizitei, ei se vor întâlni cu membri ai celor două guverne și cu cei doi premieri, Peter Pellegrini și Joseph Muscat.

Revelator pentru confuzia din Parlamentul European, nimeni nu pare să fi verificat agendele guvernelor respective. Cabinetul Slovaciei va fi în Košice pe 17 septembrie, în momentul vizitei europarlamentarilor la Bratislava, pentru a sărbători, împreună cu guvernul Cehiei, un secol de la fondarea Cehoslovaciei pe ruinele imperiului austro-ungar. Cât despre Malta, premierul Muscat se va afla în Salzburg, în Austria, pe 20 septembrie, când sosesc europarlamentarii…

Iar în România nu vine nimeni, oricum. Însă România rămâne în vârful listei țărilor de pedepsit.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG