Linkuri accesibilitate

Consiliul NATO-Rusia pe fundal de tropăit de cizme


Militari ruși la exercițiile Peace Mission-2021 din Donguz
Militari ruși la exercițiile Peace Mission-2021 din Donguz

Săptămâna care s-a deschis luni cu discuții (fără vreun rezultat) între SUA și Rusia la Geneva este „o săptămână foarte importantă pentru securitatea Europei”, cum a spus-o secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg nu s-a arătat foarte optimist în legătură cu rezultatul seriei de reuniunii în diferite mari orașe, de săptămâna aceasta, câtă vreme Rusia nu încetează să-și întărească prezența militară la frontierele Ucrainei.

Cu toate astea, Occidentul este dispus să încerce toate căile diplomatice, „pentru a evita un război în Europa”, cum a formulat-o fără menajamente Stoltenberg.

Vineri, într-un extraordinar și improvizat Consiliu NATO-Ucraina, cei 30 de membri ai Alianței au reafirmat „dreptul Ucrainei de a se apăra”.

Rusia ia parte astăzi la o asemenea reuniune cu NATO pentru prima oară din vara anului 2019. Delegația americană este condusă de adjuncta secretarului de stat SUA Wendy Sherman care a discutat și la Geneva cu vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov. Ieri, marți, ea s-a întreținut în detaliu la Bruxelles cu înalți responsabili NATO și UE.

Tot astăzi, la inițiativa președinției franceze, miniștrii de externe și ai apărării ai celor 27 de țări din UE se reunesc în portul Brest, în Franța, pentru a-și defini „parametrii comuni” în toată această dezbatere. Secretarul general NATO Stoltenberg este, de asemenea, invitat.

În paralel, rușii, americanii și europenii își vor continua discuțiile în jurul dosarului ucrainean mâine, joi 13 ianuarie, la Viena, în cadrul OSCE. Polonia conduce actualmente această Organizație pentru Securitate și Cooperare în Europa, din care face parte și Rusia (împreună cu toate republicile ex-sovietice).

Este un efort diplomatic colectiv fără precedent. Putin caută, în primul rând, este limpede, să sape Coeziunea NATO, deja zdruncinată de toanele lui Recep Tayyip Erdogan al Turciei, dar și de tensiunile post-Brexit franco-britanice.

Întâlnirea are însă loc pe fundalul revelațiilor strecurate în presă în legătură cu „diplomații” ruși expulzați anul trecut de NATO, care s-au dovedit a fi autentici spioni ai serviciilor GRU ale armatei și ai FSB.

Occidentul este îngrijorat de faptul că Moscova poate pregăti un nou atac asupra Ucrainei. Pe de altă parte, Moscova a adresat Occidentului o serie de solicitări, între care promisiunea că NATO nu se va extinde în continuare spre Est și că își va retrage forțe dislocate în Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG