Linkuri accesibilitate

Consiliul Suprem de Securitate despre siguranța alimentară și ce spun experții


„Mâncăm sănătos”. Comerciantă de verdețuri în Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie, 1 mai 2021.
„Mâncăm sănătos”. Comerciantă de verdețuri în Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie, 1 mai 2021.

Consiliul Suprem de Securitate recomandă Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Economiei să finalizeze în termen de trei săptămâni strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023. Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul marți 7 iunie, pentru a discuta despre problema securității alimentare, printre temele dezbătute fiind și existența monopolurilor pe piața internă, inclusiv nevoia de a asigura accesul accesului produselor autohtone în piețele și rețelele de comercializare.

Consiliul Suprem de Securitate despre siguranța alimentară și ce spun experții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:43 0:00

Într-un interviu pentru Europa Liberă, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup Adrian Lupușor a spus că măsurile care vizează accesul fără bariere al producătorilor în rețelele de comerț locale sunt logice și binevenite. În opinia lui, accesul antreprenorilor cu produse agricole sau agroalimentare către consumatorul final a fost întotdeauna o problemă.

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupușor
Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupușor

„Niciodată nu s-a dorit cu adevărat susținerea fermierilor, în special a celor mici”, notează Adrian Lupușor, adăugând că de-a lungul anilor s-au promovat mai mult interesele intermediarilor, ale comercianților și ale importatorilor, fără ca întărirea capacității de producție și de prelucrare a producției agricole autohtone să fie o prioritate.

Expertul susține că fără să elimine concurența, autoritățile trebuie „să stimuleze investițiile, prin subvenții și facilități fiscale, în producerea locală și în prelucrarea materiei prime autohtone, și totodată să cultive în rândul cetățenilor consumul de produse locale, mai ales agroalimentare”.

Potrivit lui, trei aspecte prioritare ar tre bui adăugate recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate privind securitatea alimentară:

  • Reducerea risipei alimentare. Cea mai mare parte a risipei alimentare se înregistrează din contul gospodăriilor casnice, dar sunt probleme și la transportare, producere, comercializare, inclusiv în sectorul HoReCa. Toate aceste elemente ale lanțului valoric trebuie responsabilizate, inclusiv prin amenzi, pentru a reduce risipa de alimente.
  • Dezvoltarea infrastructurii de stocare a produselor alimentare strategice. În Republica Moldova nu sunt suficiente spații de stocare, elemente de infrastructură critice în contextul unor riscuri de securitate alimentară.
  • Creșterea rezervelor strategice de produse alimentare, inclusiv extinderea spectrului de produse care trebuie să facă parte din această rezervă.

O altă recomandare a Consiliului Suprem de Securitate vizează Consiliul Concurenței, căreia i se cere să „supravegheze piețele relevante, să investigheze și să sancționeze prompt cazurile de abuz de poziție dominantă”.

Adrian Lupușor este de părere că Consiliul Concurenței, instituție care trece printr-un proces de reformă, trebuie întărită, pentru că e o entitate critică pentru dezvoltarea economică. În opinia directorului executiv al Expert-Grup, atunci când se identifică situații de distorsionare a pieței, trebuie să se intervină prin stimularea accesului mai multor intermediari.

„Noi avem nevoie de mai mulți intermediari de produse agroalimentare și nu de o luptă împotriva lor”, spune Adrian Lupușor, menționând că, în același timp, trebuie investigată piața intermediarilor, pentru a identifica aranjamentele anticoncurențiale.

Consiliul Suprem de Securitate a mai cerut ca în termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Agriculturii să stabilească lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.

Adrian Lupușor crede că această recomandare ține de examinarea posibilității de a limita sau chiar interzice unele exporturi de produse care vor fi considerate critice pentru securitatea alimentară, inclusiv limitarea marjelor comerciale la o serie de produse strategice pentru a nu permite o creștere și mai mare a prețurilor.

„Sunt măsuri dure și este important ca aceste să fie aplicate la extremă necesitate, după o analiză riguroasă”, a mai punctat directorul executiv la Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG