Linkuri accesibilitate

Controverse pe marginea unui sondaj care ar urma să fie efectuat în ziua alegerilor


La Chișinău s-a anunțat că va fi organizat un exit poll în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

El nu va fi un exit poll „clasic”, ci va fi realizat telefonic. Un motiv principal pentru organizarea lui, spun cei care îl coordonează, este legat de zădărnicirea unor potențiale eforturi de manipulare a alegerilor în favoarea unui candidat. Comisia Electorală Centrală a anunțat, însă, că nu autorizează operațiunea.

Controverse pe marginea unui sondaj care ar urma să fie efectuat în ziua alegerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

Ceea ce a invocat, în primul rând, Comisia Electorală Centrală împotriva unui exit-poll prin telefon, așa cum are de gând să-l desfășoare Watchdog Moldova și IPP, prin intermediul SBC AXA și cu suport financiar al National Endowment for Democracy și a Ambasadei Țărilor de Jos, e riscul încălcării confidențialității votului. Numerele de telefon (cel puțin o parte) sunt personalizate, a explicat Comisia într-un comunicat difuzat la scurt timp de la anunțul despre sondaj, prin urmare metoda respectivă nu exclude posibilitatea identificării alegătorului, după numărul lui de telefon.

Vom cere tragerea la răspundere a domnului Dorin Cimil pentru abuz în serviciu

Valeriu Pașa, directorul Comunității Watchdog, una din cele două organizații care au inițiat sondajul, a ripostat cu două argumente: mai întâi, că exit-poll-urile nu ar trebui să fie autorizate de CEC, ca să poată fi desfășurate; și în cel de-al doilea rând, că, înainte de a-și expune această opinie, comisia nici măcar nu s-a întrunit, prin urmare nu putem vorbi despre o respingere asumată, urmare a unui vot în comisie, așa cum se iau deciziile într-un organ colectiv: „Și cu lucrul acesta vom merge în judecată și vom cere tragerea la răspundere a domnului Cimil (Dorin Cimil, președintele CEC) pentru abuz în serviciu. Nu este prima oară când dumnealui, în calitate de președinte, ia decizii în numele comisiei și acest lucru e abuz în serviciu.”

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Din nou Valeriu Pașa: „Conform legii, CEC nu are nici un fel de atribuții de a autoriza sau nu un astfel de sondaj. Noi calificăm asta drept un abuz. Noi înțelegem că actuala conducere a CEC este angajată politic și angajată în primul rând de a discredita orice proces democratic. Iar ceea ce apare la sfârșitul acestui sondaj, că CEC încurajează CA să pună presiune pe mass-media să nu reflecteze acest sondaj este absolut descalificant.”

Ultima remarcă a directorului comunității Watchdog se referă la un avertisment al CEC ce se conține în același comunicat și care este adresat instituțiilor media – un avertisment ce ar avea menirea să le descurajeze să prezinte informații cu privire la exit-poll. „Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”, se mai spune în comunicat.

Cum inițiatorii sondajului se declară hotărâți să nu renunțe, în ciuda acestei opoziții a autorității electorale, nu este limpede ce urmări ar putea avea până la urmă disputa asupra procesului electoral, în general, și a exit-poll-ului, în particular.

Atunci când își argumentau, într-o conferință de azi dimineață, nevoia exercițiului, mai mulți experți de la Chișinău care s-au alăturat inițiativei spuneau că speră că ea va descuraja, măcar câtuși de puțin, tentativele de manipulare a votului în apropiatul scrutin prezidențial.

Există încercări ale Kremlinului, prin experții trimiși să-l ajute pe Igor Dodon, de a manipula rezultatele alegerilor

„Există încercări ale ambasadei Rusiei și nu doar, ci și a Kremlinului, prin experții care sunt trimiși aici ca să-l ajute pe Igor Dodon, de a manipula rezultatele alegerilor”, spunea de exemplu Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chișinău. La care analistul Victor Ciobanu mai adăuga: „Știm că tentația de a frauda este mult prea mare și miza este mult prea mare ca să-I credem pe cuvânt.”

Iată și argumentația juristului și activistului civic Ștefan Gligor: „Avem temeiuri ca să considerăm că ar putea să existe fraude. În acest context, luând în considerație influența externă care este exercitată asupra acestor alegeri, gradul de propaganda și ma nipulare, controlul unei importante părți a mass-media din partea unor politicieni. Acest instrument este unul care ne va ajuta să înțelegem care este rezultatul real al acestui scrutin. ”

Ar putea însă disputa, iscată între autoritatea electorală și acest grup de experți, descuraja participarea alegătorilor la exit-poll, l-am întrebat pe Valeriu Pașa, directorul Watchdog: „Sperăm că nu. Comunicăm cu mediul diplomatic, cu observatorii, cu donatorii noștri. Declarația de azi a CEC nu implică nici un fel de urmări juridice. Dar înțelegem că asta poate duce la discreditarea acestui exercițiu democratic în fața unor alegători. Apelul nostru rămâne același – participați la sondaj, nu vă temeți, nimeni nu stochează nici un fel de date care ar putea să vă identifice.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG