Conferința COP26 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice intră în ultima zi oficială de dezbateri iar miniștrii țărilor participante se vor întâlni din nou pentru a analiza cel mai recent proiect de declarație finală. Este de așteptat ca negocierile să se prelungească până în weekend.
„Lumea ne urmărește și vrea să cooperăm, să ajungem la un consens – nu ne putem permite un eșec”, a declarat președintele COP26, Alok Sharma, încercând astfel să dea un impuls final discuțiilor de la Glasgow.
Ce este COP26
COP = Conferința Partenerilor, summit pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată de Națiunile Unite.
COP26 = a 26-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice
Summitul din 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, de la Galsgow, este prezidat de Marea Britanie.
Scopul conferinței este de a ajunge la o înțelegere care să mențină încălzirea globală la maximum 1,5C.
Participă circa 200 de țări. Vor fi prezenți în jur de 120 de lideri mondiali, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa. Nu este așteptată nici prezentța președintelui Chinei, Xi Jinping dar Beijing-ul a lăsat de înțeles că planurile s-ar putea schimba.
Casa Regală a Marii Britanii va fi reprezentată de Prințul moștenitor Charles și fiul său William.
Va fi prezentă și activista suedeză pentru protejarea climei, Greta Thunberg, al cărui protest individual (refuza să meargă la școală vinerea, pentru a protesta în fața Parlamentului de la Stockholm) a inițiat mișcarea „Fridays For Future”.
La COP26 au fost eliberate în total 250 de mii de acreditări (BBC).
Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5C ar necesita ca emisiile globale să scadă cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero net până în 2050.
Este ceea ce s-a decis în 2016, când au intrat în vigoarea Acordurile de la Paris.
Angajamentele actuale ale țărilor ar duce însă la creșterea emisiilor cu 16% până în 2030.
Se așteaptă ca țările dezvoltate să doneze în jur de 100 de miliarde de dolari, pentru a sprijini economiile națiunilor sărace în această tranziție.
Militanții pentru protejarea mediului sunt însă sceptici că se va ajunge la un consens privind reducere suficientă a emisiilor pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
Rămân nerezolvate probleme legate de modul cum vor fi raportate și controlate acțiunile luate pentru a limita încălzirea globală sau cum vor fi sprijinite financiar națiunile care sunt deosebit de vulnerabile la efectele schimbărilor climatice, cum ar fi furtuni, incendii și seceta.
Alok Sharma, ministrul britanic fără portofoliu care conduce COP26, le-a cerut negociatorilor să găsească soluții la probleme dificile înainte de închiderea oficială a conferinței programată pentru ora 19.00. ora locala.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pe 11 noiembrie că discuțiile „sunt într-un moment crucial” și trebuie să se realizeze mai mult decât formularea unui acord vag.
Cele trei priorități ale ONU la conferință au fost: reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ jumătate până în 2030 pentru a atinge obiectivul de a menține creșterea temperaturii globale la 1,5 grade; obținerea unui angajament ferm din partea țărilor bogate că vor finanța cu 100 de miliarde de dolari pe an lupta țărilor sărace cu schimbările climatice; și asigurarea faptului că jumătate din această sumă este folosită pentru a ajuta țările sărace să se adapteze la cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Mary Robinson, fosta președintă a Irlandei și șefa unui grup de lideri politici de rang înalt în domeniul climei, a declarat pentru AP că marii producători de petrol Rusia și Arabia Saudită „se opun din greu” oricărei tentative de a include în acordul final prevederi privind eliminarea treptată a cărbunelui sau reducerea subvențiilor guvernamentale pentru combustibilii fosili.
Nu toate veștile de la COP26 au fost descurajatoare: miercuri s-a anunțat, de exemplu, că Statele Unite și China -- cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră – vor coopera pentru a asigura limita încălzirea globală.
Unii experți au fost de asemenea încurajați de acordurile încheiate cu privire la încetinirea defrișărilor sau reducerea emisiilor de gaz metan cu puternic efect de seră.