Una dintre diferențele dintre America și țări din estul Asiei, în raportarea la coronavirus, este utilizarea tehnologiei digitale de supraveghere. Această chestiune este la intersecția delicată între rezolvarea problemei de sănătate publică și libertățile individuale.
Analiștii arată că există aspecte care handicapează America în lupta împotriva coronavirus: întârzierile în testări, absența unei strategii și unor politici naționale, o cultură individualistă și temeri cu privire la libertățile individuale.
În Taiwan, autoritățile folosesc telefoane celulare pentru a monitoriza deplasările celor care au fost expuși la virus. La fel și în Singapore și aplicația este accesibilă acum, în toată lumea.
În Hong Kong sunt folosite brățări conectate la telefoane mobile pentru a fi supravegheați anumiți străini, care intră în țară.
Israelul a aprobat monitorizarea telefoanelor celor infectați.
În America, pentru că testarea s-a făcut târziu și insuficient, nu este clar cine ar putea fi supravegheat și pentru ce. În plus, aici statele sunt cele care au inițiativa, nu guvernul federal. Avocați pentru drepturile civile spun că folosirea tehnologiilor de monitorizare, chiar dacă este justificată de nevoi reale, odată introdusă este foarte greu de pus în revers și poate duce la erodarea drepturilor la confidențialitate. Anumite organizații cer administrației să nu recurgă la supraveghere în masă pentru a vindeca o boală. Ele susțin că localizarea în timp real este o capabilitate a cărei utilizare este controversată pentru că dacă informațiile ajung pe mâini greșite sau sunt diseminate fără discernământ, ele pot pune persoane în primejdie.
Tehnologia poate totuși juca un rol important. Operatori de telefonie mobilă si Facebook sunt dispuși să împărtășească mega-date de natură să ajute cercetători ai virusului.
Un consorțiu de înaltă tehnologie folosește computere de mare capacitate pentru a găsi leacuri pentru COVID-19. Alte tehnologii detectează zone în care există oameni cu temperatura mare. Printere 3D construiesc material medical de mare importanță. Asta în timp ce Internetul, mai mult decât oricând, reprezintă legatura vitală dintre oameni, aflați în izolare.