Linkuri accesibilitate

Corupția ucide: versiunea șoferiței cu mai multe încălcări şi pile


Imagini din sectorul Buiucani din Chişinău, unde a avut loc accidentul provocat de o şoferiţă care conducea un Porsche Cayenne
Imagini din sectorul Buiucani din Chişinău, unde a avut loc accidentul provocat de o şoferiţă care conducea un Porsche Cayenne

Fără permis de conducere, cu 5 accidente provocate anterior, 6 luni petrecute la închisoare şi 43 de sancțiuni aplicate de poliţie, inclusiv pentru că a condus în stare de ebrietate - aşa arată, sumar, portretul acesteia.

Accidentul rutier din Chişinău de luni, soldat cu un mort și aproape 20 de răniți, a adus din nou în discuția publică pericolele șoselelor moldovene, unde își găsesc moartea prea mulți oameni și prea mulți sunt răniți, adesea cu urmări pe viață. Ultimul accident major, cel de ieri, a stârnit mai întâi compasiune și durere, dar apoi și indignare, după ce s-a aflat că șoferița care pare să-l fi provocat avea o istorie de nereguli și pedepse incredibilă – 43 de procese verbale, în ultimii nouă ani.

Corupția ucide - versiunea șoferiței cu mai multe încălcări rutiere şi pile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct


Cel puţin 20 de persoane au primit îngrijiri medicale în R. Moldova după un grav accident rutier produs pe 30 septembrie în sectorul Buiucani din Chişinău, despre care poliţia deja a spus că ar fost comis de o şoferiţa care şi-a izbit maşina de lux într-un troleibuz, conducând cu 130 la oră şi mergând la culoarea roşie a semaforului.

Un pasager din Porcshe-ul femeii a decedat pe loc, însăși șoferița, în vârstă de 34 de ani, precum şi o pasageră a troleibuzului se zbat între viaţă şi moarte în spital, în timp ce poliţia a deschis un dosar penal ca să stabilească cum a fost posibil ca o şoferiţă cu un aşa background să fi mai urcat la volan.

Fără permis de conducere, cu 5 accidente provocate anterior, 6 luni petrecute la închisoare şi 43 de sancțiuni aplicate de poliţie, inclusiv pentru că a condus în stare de ebrietate – aşa arată, sumar, portretul acesteia, conform datelor preliminare făcute publice de oamenii legii.


„Omorul de ieri nu a fost comis de persoana care conducea Porsche-ul, ci de câteva persoane care nu au aplicat corect pedepsele în perioada 2010-2018”, a scris pe pagina sa de Facebook directoarea „Ziarului de gardă”, Alina Radu. Ziarul respectiv a făcut o sinteză a delictelor ce i se atribuie şoferiţei, în timp ce alţi jurnaliști au afirmat pe reţele că multe din ele erau de fapt infracțiuni penale, dar nu se ştie cum s-ar fi transformat în contravenții, iar mai multe portaluri au difuzat filmulețe ce surprind aceeași mașină de marca Porsche, după ce, în alte situații decât cea de ieri, a lovit un autoturism și apoi un gard, sau pe însăşi șoferița care urcă beată criță la volan.

„Orice s-ar întâmpla în ţara asta poporul se revoltă, iar șefia statului așteaptă calm când totul se va uita”, a comentat un internaut.

„Dlor judecători, uitați-vă la rodul muncii voastre”, a scris un altul.


„Cum sa nu fie posibil când Republica Moldova a devenit un stat putred de corupt?”, a adăugat un al treilea.

Cazul a devenit rapid şi subiect de dispută politică.

Un democrat, fost şef la interne, Alexandru Jizdan, a pus cazul pe seama conducerii actuale a ministerului şi a poliției naționale, pe care i-a acuzat că ar fi preocupate mai mult de politică decât de siguranța cetățenilor, iar dovadă ar fi că 17 inspectorate, inclusiv cel din Chişinău, sunt fără conducere de câteva luni.

„Faptul că această șoferiță şi-a permis să se deplaseze pe străzile orașului Chișinău în starea în care era şi cu atâtea încălcări, ar trebui să-i întrebăm pe actualii guvernanți de ce”, a spus Jizdan.

Cu siguranță că a fost protejată de cineva...
Gheorghe Balan, şef interimar IGP


Gheorghe Balan, şeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, a replicat, spunând că atât Jizdan, cât şi guvernarea pe care a reprezentat-o până de curând ar trebui nu să acuze, ci să se pocăiască.

„Eu vă spun cu certitudine că atâta indulgență pentru atâtea încălcări şi de o asemenea gravitate eu nu am văzut niciodată. Noi tot ne-am pus întrebarea aceasta: de ce? Cu siguranță că a fost protejată de cineva”, ne-a spus el într-o intervenție telefonică.

„Dacă a fost acoperită de cineva din organele de poliție, vom face public acest lucru; dacă lucrul acesta s-a întâmplat la nivel de procuratură sau de instanță de judecată, la fel le vom face public. Şi vom expedia rezultatele inclusiv la consiliile magistraturii şi al procurorilor.”

Gheorghe Balan a explicat şi situația inspectoratelor fără şefi:

„Decât un judecător corupt, mai bine un loc vacant. Exact aceeași situație se întâmplă şi în poliție: noi nu vrem ca oamenii care au slujit vechiului regim să fie înlocuiți cu alții neverificați. De aceea, într-adevăr, avem 17 inspectorate care nu au conducători, dar sunt adjuncții. Aşa că calitatea lucrului nu suferă.”


Fiind în ziua accidentului la Bruxelles, unde a mers să raporteze despre reformele Guvernului său, prim-ministra Maia Sandu a lăsat de înțeles că ia lucrurile foarte în serios. Vorbind într-o conferință alături de șefa politicii externe a UE Federica Mogherini, ea a spus că astfel de întâmplări sunt posibile pentru că se profită de corupţia din sistemul de justiție şi a promis înăsprirea sancțiunilor.

Gheorghe Balan afirmă că poliția dispune de date ce ar arăta că şoferiţa ar fi profitat nepermis de frecvent de o lacună legală care permitea recalificarea în contravenții a cazurilor penale legate de comportamentul șoferilor în trafic, dar că lacuna ar fi fost deja înlăturată printr-un amendament adoptat la sfârșitul anului trecut.

Previous Next

XS
SM
MD
LG