Linkuri accesibilitate

COVID-19: Un nou vaccin aduce speranțe, dar nu în perspectivă imediată


Tot mai mulți producători de medicamente anunță că au reușit sinteza și producția unor vaccinuri care se luptă cu succes împotriva noului coronavirus.

Încă un mare producător de medicamente, compania AstraZeneca, a anunțat, luni, că vaccinul anti-COVOD 19 pe care l-a elaborat împreună cu Universitatea Oxford poate ajunge la o eficiență de 90% și că administrarea lui nu a avut efecte adverse în timpul testării de fază a treia.

Anunțul a cauzat o creștere a indicilor bursieri, pe fundalul așteptărilor că apariția vaccinurilor va duce la o refacere mai rapidă a economiei globale, notează Reuters. Dar perspectivele pe termen scurt sunt mai sumbre: numărul de cazuri noi de infectare este în creștere, mai ales în Statele Unite, iar până la aprobarea vaccinurilor, producerea și distribuirea lor în masă va mai dura.

Deși are o eficiență mai mică decât cea a vaccinurilor dezvoltate de companiile americane Pfizer și Moderna, vaccinul AstraZeneca-Oxford este mai ieftin de produs, mai ușor de depozitat și distribuit, pentru că nu trebuie păstrat la temperaturi foarte joase.

AstraZeneca spune că vaccinul său a arătat o eficiență de 62% % pe un eșantion de persoane care a primit două doze, la diferență de o lună. Dar eficiența a crescut la 90% când s-a administrat o jumătate de doză urmată de o doză întreagă, o lună mai târziu, ceea ce duce la o eficiență medie de 70%. Acestea sunt rezultate preliminare ale testelor de fază a treia bazate pe un eșantion de 20 de mii de persoane, în Marea Britanie și Brazilia, dar, în total, la aceste teste ale căror rezultate finale mai sunt așteptate au participat 60 de mii de oameni din întreaga lume.

AstraZeneca, o companie britanico-suedeză, este al treilea mare producător de medicamente care prezintă rezultatele studiilor de fază a treia pentru un potențial vaccin anti COVID-19, virusul care a ucis la scară globală aproape 1,4 milioane de oameni. Compania americană

Pfizer împreună cu partenerul său german BioNTech şi compania americană Moderna au spus, săptămâna trecută, că vaccinurile pe care le-au dezvoltat separat au arătat o eficiență de aproape 95%.

Deși aducătoare de speranțe, aceste anunțuri vin într-un moment în care rata răspândirii virusului este în creștere în majoritatea statelor americane. Există mari îngrijorări că va crește și mai mult din cauza întâlnirilor în familie de Thanksgiving, una din principalele sărbători americane care este marcată anul acesta pe 26 noiembrie.

Statele Unite au înregistrat, vineri, un număr record de 198 de mii de cazuri noi de infectare într-o singură zi, relatează New York Times. Mai multe state înăspresc restricțiile, California devenind sâmbătă statul care a introdus cel mai recent interdicția de circulație pe timp de noapte.

În Europa, ultimul val al răspândirii infecției, care a inundat continentul după încheierea verii, pare să-și fi atins punctul culminant, dar a fost nevoie de o serie de restricții severe introduse de multe guverne pentru a readuce pandemia sub control.

De la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie, rata cazurilor de infectare noi a crescut de cinci ori, până la aproximativ 300 de mii pe zi, ceea ce a constituit jumătate din totalul la scară globală, dar a scăzut ușor, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Numărul deceselor a crescut de la aproximativ 700 pe zi la aproape 5 000. Numărul internărilor pare să fi atins platoul, dar la un nivel ridicat, iar situația diferă de la o țară la alta, de la o regiune la altă.

În unele țări se înregistrează progrese, inclusiv în Cehia, care a fost, luna trecută, țara cu cea mai înaltă rată de răspândire a infecției din Europa. Dar multe altele, inclusiv Italia, Polonia, Portugalia, Elveția, Austria continuă să confirme cazuri noi la o rată peste cea din Statele Unite în raport cu numărul populației, a calculat New York Times. În Spania, România și Belgia se înregistrează mai puține cazuri noi de infectare, dar este mai mare rata mortalității.

În Europa de Est, Ucraina a depășit, săptămâna trecută, 10 000 de decese cauzate de COVID-19. Rusia a confirmat, luni, cel mai mare număr de cazuri noi de infectare într-o singură zi, peste 25 000, după ce rata de infectare s-a dublat la mijlocul lunii noiembrie față de luna octombrie. Numărul deceselor confirmate în Rusia a depășit 36 de mii. Săptămâîna trecută, președintele Vladimir Putin a spus că situația este sub control, dar este „alarmantă”, iar autoritățile au reintrodus obligativitatea purtării măștii.

Rusia a început deja administrarea propriului vaccin, Sputnik-V, unor grupuri de medici și învățători din regiuni îndepărtate în paralel cu testările clinice care mai continuă, deși vaccinul a primit aprobarea încă în luna august. Potrivit Moscow Times, vaccinul rusesc a fost exportat deja în Belarus, Venezuela, India și Emiratele Arabe Unite, iar, de vineri– și în Ungaria, în ciuda criticilor Comisiei Europene la adresa acestei decizii a premierului Viktor Orban. Comisia spune că Sputnik-V nu va putea fi comercializat în nicio țară membră până nu este aprobat de agențiile specializate ale Uniunii Europene.

Statele Unite speră să înceapă vaccinarea în luna decembrie, aprobarea de urgență a vaccinului Pfizer fiind așteptată la începutul lunii. Uniunea Europeană a comandat și ea sute de milioane de doze de la Pfizer și de la Moderna, aprobarea vaccinurilor în Uniunea Europeană fiind așteptată la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, estimează AFP.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG