Linkuri accesibilitate

Covidul încă n-a plecat, dar vine focul haric!


Replicile premierului interimar, Aureliu Ciocoi, și ÎPS Vladimir au fost selectate în cadrul concursului de replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook.
Replicile premierului interimar, Aureliu Ciocoi, și ÎPS Vladimir au fost selectate în cadrul concursului de replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook.

În R. Moldova, biserica a anunțat că nu va întrerupe tradiția aducerii focului haric de la Ierusalim, chiar dacă în țară e stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19.

Într-un comunicat de presă, la 10 aprilie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a spus că „sfânta lumină” va fi adusă în Sâmbăta Mare, 1 mai, cu sprijinul unei companii aeriene nenumite, și va ajunge în fiecare parohie din R. Moldova.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, declara anterior că autoritățile examinează o eventuală restricționare a slujbelor religioase, în special în noaptea Învierii.

Este al doilea an când pandemia provoacă discuții aprinse în Moldova despre participarea la slujbe cu ocazia sărbătorilor creștine de primăvară.

Aducerea focului haric, la rândul ei, a provocat discuții mai mulți ani la rând, înainte de pandemie, din cauza unor neclarități privind cine organiza și cine plătea transportul, cine făcea parte din delegație... dar asta este cu totul altă poveste.

Anul acesta Paștele cade pe data de 2 mai. În R. Moldova este instituită stare de urgență până pe 30 mai, din cauza unei noi înmulțiri alarmante a numărului de infectări cu COVID-19.

Dacă însă suporterii președintei Maia Sandu vor reuși să „strice” starea de urgență la Curtea Constituțională, ca ea să poată dizolva mai iute Parlamentul, poate și discuția despre cât de „publice” vor fi sărbătorile de anul acesta se va relansa!

V-ar mai putea interesa:

Starea de urgență a ucis suspansul în politica moldoveană

Zina o pârăște pe Maia Europei

Stare de urgență cu doi de „dacă”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG