Linkuri accesibilitate

O vizită la „creșa socială” din Glodeni


La creșa socială din Glodeni
La creșa socială din Glodeni

Asociația Copil Comunitate Familie împreună cu programul pentru copii al Națiunilor Unite, UNICEF, au inaugurat ieri, la Glodeni, o creșă socială pentru copii de vârstă fragedă, unde părinții își pot lăsa copii pe timp de zi fără plată. Creșa face parte dintr-un efort de prevenire a abandonului. De ce a fost deschisă anume la Glodeni și unde mai există asemenea creșe?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

Orașul Glodeni este a treia localitate, după Chișinău și Bălți în care apare o creșă socială - un serviciu gândit să-i ofere mamei posibilitatea de a-și lăsa odrasla în grija educatorilor, timp în care ea ar putea să-și găsească un loc de muncă. Creșa funcționează ca o grădiniță obișnuită, doar că sunt înscriși copiii cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani. Victoria Gaman este mama unuia din cei 12 copiii care vor frecventa creșa din Glodeni, iar pentru că mai are alți trei copiii acasă, un salariu lunar în plus pe lângă cel al soțului i-ar scuti parțial de povara financiară, spune ea:

Victoria Gaman
Victoria Gaman

„Oamenii au nevoie să muncească, au nevoie de susținerea statului sau de așa proiecte ca să putem ieși la lucru, ca să ne întreținem copiii. Să nu fie nevoie să plecăm peste hotare, să lucrăm în țară și să nu lăsăm copiii cu cineva străin. Pot fi aduși la grădiniță și noi să fim lângă ei.”

Europa Liberă: Cu cine ar fi fost nevoit să stea copilul dacă nu era creșa?

„Aveam să stau acasă eu până la trei ani, dar e binevenit că putem mai înainte ieși la lucru.”

Victoria Gaman spune că va reveni la atelierul de croitorie unde a muncit până la maternitate.

Alte mame însă ar urma să se angajeze în scurt timp, or aceasta este o condiție obligatorie din moment ce și-au adus copilul la creșă. Bunăoară, Adriana Seul, cu care am stat de vorbă la Glodeni spune că ea, împreună cu soțul, cresc și educă patru copii, dar nici unul din părinți nu are un loc stabil de muncă. Acum, pentru că băiatul cel mic va sta la creșă pe parcursul zilei, ea are convingerea că va reuși să-și găsească un serviciu:

„N-o să stăm cu mâinile încrucișate, o să umblăm, o să căutăm, sperăm să găsim ceva de lucru. Aș aduce dimineața copilul la grădiniță, m-aș duce la serviciu, știu că aș avea un venit lunar oarecare ca să pot să-mi întrețin copiii că, trei de școală, e cam costisitor. În afară de mâncare, de rechizite, sunt și facturile pentru servicii care trebuie achitate. E costisitor să stai acasă cu patru copii, fără lucru.”

Creșa socială din Glodeni este a cincea 5 creșă socială deschisă până acum de Asociația „Copil, comunitate, familie” din Moldova. Liliana Rotaru, directoarea instituției spune că din anul 2011, de când a fost înființată prima, peste 100 de copii au trecut prin acest serviciu și doar trei copiii au ajuns la orfelinat. Numărul copiilor din instituțiile rezidențiale a scăzut considerabil în ultimii ani, multe case de tip internat s-au închis, însă pentru a continua această tendință pozitivă este nevoie de servicii centrate pe necesitățile părinților, remarcă Liliana Rotaru. Creșele, spune ea, pot preveni separarea copilului de familie, atunci când mama îl crește de una singură sau nu are sprijin și nu reușește să-și găsească un loc de muncă:

„Trebuie să intervenim și să sprijinim mama, nu prin blamare sau nu doar prin oferirea unei oportunități. Oportunitatea fără o mână de ajutor nu duce la nimic. Deci noi nu putem să-i spunem unei mame- ai grijă mai bună de copilul tău fără a-i oferi un serviciu, fără a-i oferi consiliere, fără a-i oferi o creșă. În momentul în care îi oferi toate serviciile unei mame și ea nu le dorește, nu le acceptă, atunci poți să faci o concluzie că poate ea nu se descurcă ca mamă. Până atunci, noi tratăm toate mamele de pe poziția că-și iubesc copiii și poate știu cel mai bine ce este bine pentru copilul lor.”

După finanțarea lucrărilor de renovare și instruirea educatorilor de către CCF și UNICEF Moldova, creșa a trecut în gestiunea primăriei orașului Glodeni, urmând ca administrația locală să-și asume mai departe responsabilitatea pentru întreținerea serviciului. De fapt, preluarea creșei la nivel local este una din condițiile care fac posibilă apariția acestui serviciu într-o localitate. Primarul orașului, Stela Onuțu, spune că până în decembrie 2017, serviciul este acoperit financiar și dă asigurări că așa va fi și mai departe, întrucât necesitatea este evidentă:

„Neatingând vârsta de trei ani, părinții tot se apropiau și întrebau dacă pot să dea copilul la grădiniță. Nu se poate, pentru că este regulament strict și, atât timp cât statul întreține copilul de la trei ani, nu avem sursa disponibilă și criteriul de selectare nu ar fi putut să fie corect, pentru că deja cream o problemă dacă pe unul îl primeam și pe altul nu. Acum o să încercăm să dezvoltăm acest serviciu, cât mai mult. La ședința precedentă a consiliului orășenesc au fost alocați 160 de mii de lei pentru întreținerea grupei.”

Deocamdată, în Moldova nu există un regulament pentru funcționarea serviciului creșă socială, lucru care ar putea îngreuna alocarea mijloacelor din bugetele locale pentru întreținerea serviciului. Reprezentanții Ministerului Muncii dau asigurări însă că elaborarea regulamentului este pe ultima sută de metri, urmând ca documentul să fie consultat de autoritățile locale și apoi aprobat de guvern.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG