Linkuri accesibilitate

Criza demografică din Rusia: trei scenarii


În Rusia, mai puțini copii născuți în tumultoșii ani 1990 înseamnă un număr și mai mic de nou-născuți în prezent. Datele oficiale arată o scădere naturală a populației cu până la cel puțin 300.000, potrivit Agenției guvernamentale de statistică, Rosstat, pentru 2019 – de trei ori mai mult decât un an mai devreme. Scăderea se înregistrează pentru al patrulea an consecutiv, fiind cel mai mare declin din ultimii 11 ani. Și chiar dacă numărul migranților a fost suficient de mare acum trei ani încât să poată acoperi pierderea naturală a populației, cifrele alarmante publicate în decembrie marchează sfârșitul a aproape un deceniu de creștere a natalității în urma pierderilor demografice catastrofale suferite în anii 1990, o spirală descendentă inversată abia în 2009.

Criza demografică din Rusia: trei scenarii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:29 0:00
Link direct

Cu toate acestea, experții nu s-au arătat surprinși de faptul că în Rusia mor tot mai mulți oameni și că se nasc tot mai puțini. Sunt ecourile tendințelor demografice ale generațiile anterioare, subliniază Alla Ivanova, șefa Secției sănătate de la Institutul de Cercetări Sociopolitice din cadrul Academiei ruse de științe.

Alla Ivanova
Alla Ivanova

Alla Ivanova: „În primul rând, este vorba despre un număr relativ mare de persoane născute după cel de-al Doilea Război Mondial, o perioadă de creștere a natalității, însă această generație a ajuns la bătrânețe. Firește, acest lucru determină creșterea mortalității. Iar natalitatea scade în Rusia, în primul rând, deoarece o generație relativ mică de femei născute în anii ’90 a atins vârsta reproductivă. Și este binecunoscut faptul că acea perioadă a fost marcată de o scădere semnificativă a numărului de nașteri. În următorii 10 ani Rusia va continua să se depopuleze din cauza declinului natural. Numărul total al populației ar putea crește doar dacă migrația va reuși să compenseze această scădere naturală.”

Asigurarea sporului natural al populației în Rusia a fost anunțată ca fiind una dintre cele mai importante priorități de către președintele Vladimir Putin la începutul actualului său mandat, în 2018. De altfel, liderul rus a deplâns efectele acestui fenomen și în discursul de miercuri despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale Parlamentului rus. Potrivit lui Putin, criza demografică din Rusia reprezintă o ameninţare pentru viitorul ţării şi o provocare „istorică”, el anunțând noi măsuri de susţinere a familiilor pentru creşterea natalităţii. Anterior, Guvernul rus a lansat și un plan pentru atragerea a 10 milioane de migranți vorbitori de rusă în următorii cinci ani. Deocamdată, rezultatele inițiativei nu au fost convingătoare, menționează sociologul Alla Ivanova.


Alla Ivanova: „Este clar că, având în vedere nivelul nostru de viață și de dezvoltare a economiei, migranții cu înaltă calificare nu se grăbesc să vină în număr mare. Dar există și alte metode care pot fi utilizate, dar acestea nu sunt suficiente. De exemplu, autoritățile ar putea face mai mult pentru a atrage tinerii din străinătate să studieze în Rusia și să creeze stimulente pentru ca ei să rămână în țară după terminarea studiilor. Astfel de studenți se integrează treptat în mediul național, lingvistic și cultural. Deși această politică este încurajată în mod activ de specialiști, până acum nu a avut mari efecte.”

Alcoolul și avorturile să fie cauza?

Rusia se află „în pragul dispariției”, este de părere economistul rus Aleksei Ulianov, membru al grupului consultativ al guvernului privind demografia și politica familială. Într-un interviu cu serviciul de limba rusă al Radio Europa Liberă, Ulianov a spus că principalele trei probleme care contribuie la criza demografică din Rusia, pe lângă consecințele natalității scăzute din trecut, sunt avorturile, consumul de alcool și tutun.

Aleksei Ulianov
Aleksei Ulianov

Aleksei Ulianov: „Este de neînțeles faptul că avorturile în Rusia sunt până în prezent finanțate de stat. Pentru majorarea salariilor medicilor nu sunt bani, dar pentru servicii de avort se găsesc surse financiare. Nu mă refer la întreruperile de sarcină recomandate de specialiști. Acesta este un alt subiect. Țara noastră se află în pragul dispariției și nu pot înțelege cum avorturile sunt plătite din buget. Populația crește doar în orașele mari, în timp ce majoritatea țării se transformă într-un deșert. Cu toate acestea, în condițiile unei crize bugetare, guvernul alocă bani pentru finanțarea avorturilor.”

Rusia a călcat de mai multe ori pe aceeași greblă și nu are sens să o facă din nou, avertizează sociologul Alla Ivanova, în opinia căreia restricțiile radicale ar putea duce la numeroase consecințe negative. De exemplu, spune ea, reducerea consumului de alcool este un obiectiv lăudabil, dar presupune și schimbarea culturii, nu doar impunerea de restricții.

Alla Ivanova: „La fel este și în cazul avorturilor. Cunoaștem foarte bine consecințele care pot urma: creșterea ratei mortalității materne și a avortărilor ilegale, înflorirea businessului criminal în acest domeniu, dar și înrăutățirea sănătății femeilor, inclusiv a celei reproductive, adică creșterea infertilității. Acordarea de consultații, de ajutor social, psihologic și economic – iată calea ce poate duce spre o reducere treptată a numărului de avorturi. Iar numărul de avorturi scade și vom continua să mergem pe această cale. ”


Pentru următorii 16 ani, Agenţia guvernamentală rusă de statistică – Rosstat – a lansat trei prognoze demografice posibile. Estimarea optimistă arată o îmbunătățire a sporului natalității și a speranței de viață, dar și o creștere a numărului migranților în Rusia, astfel încât populația țării să ajungă până la peste 150 milioane de oameni. Prognoza moderată indică o populație de 143 de milioane, iar conform scenariului pesimist, care se bazează pe un declin natural continuu și un eșec al politicii de migrație, numărul rușilor ar putea să coboare la puțin peste 134 de milioane.

Previziunile Națiunilor Unite pentru Rusia sunt chiar mai alarmante. Potrivit variantei optimiste, populația Rusiei va fi de 147,3 milioane către 2050, estimarea conservatoare arată un număr de aproape 136 de milioane, în timp ce predicția pesimistă prevede o populație de 125 de milioane, iar către anul 2100 să se ajungă chiar și la o cifră de aproape 84 de milioane de ruși.

XS
SM
MD
LG