Linkuri accesibilitate

Cifrele vorbesc: Rusia, 20 de ani cu Putin


Acum 20 de ani, pe 31 decembrie 1999, Vladimir Putin devenea președintele interimar al Federaţiei Ruse.

În prezent, fiind la al patrulea mandat, Putin se confruntă cu o economie în dificultate, sancțiuni occidentale dure, reforme nepopulare ale guvernului și o scădere constantă a susținerii din partea populației.

Cifrele prezentate în graficele de mai jos ne permit să facem o comparație dintre felul în care arăta Rusia înainte ca Putin să preia funcția și situația din prezent.

POPULAȚIA

Când președintele rus Vladimir Putin și-a asumat funcția, Rusia pierdea în jur de jumătate de milion de oameni în fiecare an. Populația a început să scadă după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Criza demografică a indicat cel mai mic scor al populației în 2008.


În 2013, numărul nașterilor a depășit numărul total de decese pentru prima dată de când Putin a devenit președinte.

Totuși, această tendință s-a menținut pentru doar patru ani, iar Rusia se confruntă din nou cu o scădere a scorului natural al populației.

Conform estimărilor CIA, în 2018 Rusia a fost printre primele 10 țări din lume cu rata cea mai mare de decese la o mie de locuitori.


Pentru a compensa declinul populației, Rusia intenționează să atragă până la 10 milioane de migranți de limbă rusă până în 2025, oferindu-le cetățenie.

În pofida acestor eforturi, Organizația Națiunilor Unite estimează că Rusia ar putea pierde până la 15% din populație până în 2050; cele mai pesimiste scenarii indică o scădere de 44 la sută până la 2100.


Speranța de viață a bărbaților ruși a crescut cu șapte ani în ultimele două decenii.

Dar chiar și așa, aceasta rămâne cu 10 ani mai mică decât speranța de viață a femeilor ruse și cu 14 ani mai scurtă decât cea a bărbaților japonezi, de exemplu.


ECONOMIA

Rusia a avut de-a face cu o rată a inflației de peste 85 la sută după criza financiară din 1998.

În următoarele două decenii, rata a scăzut semnificativ, însă crizele financiare din 2008 și 2014 au trimis inflația peste 14% și, respectiv, 15%.


Importurile și exporturile Rusiei au crescut constant după ce Putin a devenit președinte, dar au înregistrat două scăderi semnificative: una în 2009, după criza financiară mondială și războiul Rusia-Georgia, iar alta în 2015, după ce cu un an mai devreme Rusia a anexat Crimeea și în consecință s-a ales cu sancțiuni economice dure impuse de Occident.


Ponderea exportului de produse minerale din Rusia a crescut de la 51 la 58 la sută, în timp ce exportul de metale a scăzut de la 19 la 12 la sută. Au crescut de asemenea și exporturile de produse agricole – precum grâu și orz.


În 2017, Rusia a importat o cantitate mare mai mare de echipamente, mașini și piese auto. Pe de altă parte, importul majorității produselor agricole, cum ar fi zahărul sau grâul, a fost în scădere.


Rubla rusească și-a pierdut din valoare față de dolarul american ca urmare a scăderii prețurilor la petrol și a sancțiunilor economice occidentale care au fost impuse după anexarea Crimeii în 2014.


În 2000, rezervele Rusiei (inclusiv aurul) valorau aproximativ 27 miliarde de dolari pe baza ratelor de schimb curente, și erau comparabile cu rezervele Poloniei sau ale Norvegiei de la acel moment. În 2018, rezerva Rusiei crescuse la aproape 460 de miliarde de dolari, devenind cea de a cincea cea mai mare rezervă din lume.

APĂRAREA

Rusia a cheltuit în 2018 aproape 4 la sută din PIB-ul său în scopuri militare. Indicatorul este semnificativ mai mic decât cel al Arabiei Saudite, care a alocat aproape 9 la sută din PIB cheltuielilor militare în 2018; dar cu mult mai mare decât cota alocată în aceste scopuri de Statele Unite, China sau orice țară a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, când vine vorba de cheltuieli reale, în 2018 Rusia a alocat de 10 ori mai puțini bani pentru apărare decât Statele Unite.

SUSȚINEREA POPULARĂ

La câteva luni după a fost inaugurat în anul 2000, Vladimir Putin a fost criticat pentru modul în care a gestionat tragedia submarinului Kursk. Ratingul său a fost atunci de 64%.

Opt ani mai târziu, nivelul de susținere a lui Putin a depășit 80%, în urma conflictului de cinci zile cu Georgia. Apoi, în 2011, Rusia a avut de-a face cu proteste la nivel național, iar ratingul lui Putin a scăzut din nou – la 66 la sută. Cea mai mare cotă de susținere pentru persoana lui Vladimir Putin a fost înregistrată în 2014, după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.

Dar în 2018 Putin a semnat un proiect controversat de reformă a pensiilor, mărind vârsta de pensionare, iar în consecință ratingul său a scăzut la 66 la sută, la aproape de cel mai scăzut nivel de când a preluat puterea.

Surse: Banca Mondială, Centrul sociologic Levada de la Moscova, ONU, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Observatorul de complexitate economică (OEC), Serviciul CIA The World Factbook.

XS
SM
MD
LG