Un raport al agențiilor americane de informații arată că conflictele și crizele economice ca și urmările pandemiei CORONAVIRUS ar putea destabiliza în 2021 un număr de țări din Orientul Mijlociu.
Raportul apreciază că nemulțumiri populare și revendicări vor continuă să se manifeste ca urmare a pandemiei, în timp ce unii lideri din regiune vor avea dificultăți să răspundă așteptărilor publicului vizând reforme politice și economice. Iranul – se arată în raport – își va asuma riscuri care pot escalada tensiuni și amenință interesele americane și ale aliaților lor în regiune, dar va încerca să evite o confruntare directă fiindu-i teamă de manieră în care Statele Unite ar putea reacționa.
Fricțiunile dintre Iran și rivali regionali vor continuă. Raportul arată că Teheranul va ezită să se angajeze în negocieri directe cu administrația Biden pe termen scurt fără să aibă garanția ridicării sancțiunilor și va accelera programul nuclear dacă sancțiunile vor rămîne în vigoare. Raportul arată că în prezent Iranul nu dezvoltă o armă nucleară. În Irak, guvernul va continuă să lupte împotriva grupării ISIS și pentru a controla milițiile siite, aliate cu Iranul.
Pericolul unui război civil în Libia, care să se poate extinde și dincolo de frontiere, rămâne
În Libia, guvernul interimar de unitate națională va fi confruntat cu dificultăți economice și de securitate, acestea ingreunind eforturile de reconciliere. Raportul apreciază că pericolul unui război civil în Libia, care să se poate extinde și dincolo de frontiere, rămâne. În Siria, situația de criză va continuă, în timp ce președintele Bashar al-Assad va avea dificultăți să restabilească controlul asupra întregii țări. “Iranul este hotărît să-și mențînă influență în Siria, unde urmărește o prezența militară permanentă și înțelegeri economice” – se arată in raport.