Linkuri accesibilitate

Cu portretele lui Lenin și Stalin de 7 noiembrie 1953


Cu portretele lui Stalin și Lenin în Piața Biruinței din Chișinău, 7 noiembrie 1953
Cu portretele lui Stalin și Lenin în Piața Biruinței din Chișinău, 7 noiembrie 1953

Cu câteva zile înainte de defilarea tradițională și parada militară de 7 noiembrie 1953, în presa din URSS au fost date publicității „chemările Comitetului Central al PCUS cu prilejul aniversării a 36-a a Marii revoluții socialiste din Octombrie”.

Ca și în anii precedenți, aniversarea urma să se desfășoare „sub drapelul lui Lenin-Stalin”.

Drapelul lui Lenin-Stalin, 1953
Drapelul lui Lenin-Stalin, 1953

De 7 noiembrie, după parada unităților garnizoanei Chișinău, în Piața Biruinței își făceau apariția coloanele muncitorilor din raionul Krasnoarmeysky al capitalei, învingător în întrecerea socialistă, urmate de cele din raionul Stalinsky, plasat pe locul secund. În fața mulțimilor erau purtate portretele marilor conducători - Lenin și Stalin.

Portretele „geniilor nemuritoare ale omenirii”, Lenin și Stalin, împodobeau fațadele caselor din centrul Tiraspolului. La Cahul portretele celor doi erau duse de studenții Institutului pedagogic. Ei interpretau cu mare însuflețire „Imnul tinerimii democratice”, o cântare „a păcii, democrației și prieteniei noroadelor”. La defilarea din Soroca chipurile lui Lenin și Stalin planau de-asupra celor ale conducătorilor în viață ai partidului și guvernului sovietic. Cu gândul „la patrie, la partid și la guvernul sovietic”, portretele marilor corifei erau purtate și la Orhei, ca și în toate localitățile RSS Moldovenești.

După cum se relata în presă, defilarea de 7 noiembrie 1953 a ilustrat „încă odată măreția și trăinicia ideilor leniniste-staliniste”. Nimeni din cei care au defilat cu portretele lui Stalin nu bănuia că în anii următori se va glorifica doar „măreția ideilor leniniste”, iar în locul portretelor „marelui cârmaci” oamenii îl vor duce pe cel al lui N. S. Hrușciov.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG