Europa Liberă: Cum era și de așteptat, Renato Usatîi s-a antrenat și el în competiția pentru fotoliul prezidențial, dând curs, spune el, numeroaselor solicitări de la cetățenii Republicii Moldova, care, spune el, vor obliga partidul să-l înainteze candidat. Mesajul cu care a intrat în cursă nu diferă prea mult de limbajul pe care l-a practicat până acum Renato Usatîi. Deci nu și-a trădat firea, dar nici simpatizanții. Pentru un viitor președinte, totuși discursul a fost cam deocheat, după opinia unora. Împărtășiți această impresie?
Igor Boțan: „Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a punctat relativ precis lucrurile pe care vrea să le facă. Este vorba despre faptul că dl Usatîi ar fi un candidat de temut, pentru că a fost scos din campania electorală în 2014, i s-a interzis, de fapt, participarea la alegerile prezidențiale din 2016 și iată acum, după ce are în buzunar victoria obținută la CEDO, vine cu un mesaj precis referitor la atribuțiile președintelui, desființarea Centrului Anticorupție din Republica Moldova și lupta cu oligarhii.
Probabil va fi o durere de cap pentru Igor Dodon în această campanie
Din acest punct de vedere, Renato Usatîi nu-și trădează simpatizanții, țintește precis și probabil va fi o durere de cap pentru Igor Dodon în această campanie electorală, ținând cont de faptul că în 2016 Renato Usatîi a fost cel care a înclinat balanța în cel de-al doilea tur de scrutin în favoarea lui Igor Dodon. Trebuie să înțelegem că Renato Usatîi merge pe un traseu pe care l-a anunțat anterior, dar, deocamdată, are și impedimente, fiindcă anterior își dorea foarte mult să-l copieze pe Alexandr Lukașenka, iată că se vede nevoit să renunțe la acest obiectiv de a se erija în calitate de susținător al poporului care face ordine în țară și aduce prosperitate cetățenilor.”
Europa Liberă: Ce ar avea de câștigat cetățeanul de rând din faptul că îl va doborî, de exemplu, pe Igor Dodon? În buzunarul cetățeanului vor apărea mai mulți bani?
Igor Boțan: „Nu cred că cetățenii se așteaptă că o eventuală victorie a lui Renato Usatîi le va îmbunătăți situația materială. Ceea ce contează într-o campanie electorală este mesajul cu care vin candidații și perspectivele pe care pot să le deschidă pentru dezvoltarea țării. Pornind de la faptul că Republica Moldova este o republică parlamentară, este puțin probabil ca cetățenii să se lase momiți cu tot felul de promisiuni de îmbunătățire a vieții. Totuși, cetățenii deja au gustat din democrație electorală, cum se numește Republica Moldova, dacă se uită la ceea ce se întâmplă în Belarus sau în Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar Renato Usatîi propune o vendetă, de fapt, și să se înregimenteze nu numai colegii de partid, dar toți cetățenii care au pică pe Dodon.
Igor Boțan: „Nu e vorba de vendetă, mai degrabă Renato Usatîi țintește în problemele nesoluționate, care ar trebui să fie în setul de atribuții ale șefului statului. Mă refer la Centrul Anticorupție și Renato Usatîi, din punctul meu de vedere, aici țintește precis, pentru că anume acest centru care trebuia să nu admită înflorirea corupției în Republica Moldova a fost un fel de promotor al corupților.”
Europa Liberă: Deci, sarcina principală pe care și-o propune Usatîi în funcția de președinte este lupta cu corupția și trimiterea în închisoare a demnitarilor pentru înflorirea corupției?
Igor Boțan: „Renato Usatîi evocă o problemă care a existat realmente, dacă ne amintim de furtul miliardului și dacă ne amintim de ședința parlamentului din 7 mai 2015, când șeful Centrului Național Anticorupție a anunțat că această instituție a știut despre toate mișcările corupților și despre furtul miliardului, dar nu a întreprins nimic pentru a întrerupe acest proces. Același lucru l-au auzit cetățenii Republicii Moldova în octombrie 2014, când șeful CNA a anunțat despre deschiderea unui dosar penal privind „laundromatul”, spălarea banilor prin intermediul sistemului bancar moldovenesc și cu ajutorul justiției moldovenești, vorba fiind despre 20 de miliarde de dolari și nu a întreprins nimic pentru a întrerupe aceste crime. Cireașa de pe tort este modul în care a intervenit Centrul Anticorupție atunci când a fost demis din funcția de vicepreședinte al parlamentului dl Plahotniuc, care a descins chiar în aceeași zi la guvern și a confiscat niște bani dintr-un safe. Ne amintim cu toții de acel eveniment care a fost o demonstrație de forță a lui Plahotniuc, care a spus: „Da, mă dați jos din funcția de vicepreședinte al parlamentului, dar uitați-vă ce unelte am eu în mâini”.
Toate aceste lucruri au intrat în memoria cetățenilor și acum Renato Usatîi, pornind de la atribuțiile reale ale șefului statului potrivit Constituției, iată că de o manieră deocamdată destul de atentă evocă aceste lucruri, spre deosebire de președintele Dodon, care iată că a venit cu publicarea unui raport de activitate de-a lungul unui întreg mandat și care demonstrează că nu a făcut absolut nimic, nu a realizat absolut nimic din ceea ce a promis, iar atribuțiile șefului statului pur și simplu au fost ignorate, tot felul de întâlniri, implicații pe probleme care nu țin de activitatea instituției respective.”
Europa Liberă: Deci, dacă recapitulăm, ce-mi spuneți Dvs. mie, unui potențial alegător, ce promite Renato Usatîi, astfel încât eu să mă întorc cu fața spre el?
Igor Boțan: „Părerea mea este că Renato Usatîi cel puțin vrea să facă diferența pe fundalul activității președintelui Dodon. Mesajul, așa cum îl percep eu, este: uitați-vă, un șef de stat se ocupă de lucruri care nu-i sunt atribuite de Legea Supremă, pe când ar fi trebuit să facă următoarele lucruri care au avut impact asupra vieții fiecărui cetățean moldovean și care au adus atingeri de imagine Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Între altele, Usatîi spune că președintele Dodon și-a subordonat televiziunile și a preluat multe din schemele pe care le „mulgea” Plahotniuc. Așa e?
Igor Boțan: „Exact, dar părerea mea este că, deocamdată, dl Usatîi nu se atinge de aceste probleme. El își pregătește terenul pentru intrarea în campania electorală, punând accentul pe cele mai sensibile lucruri pe care le-a trăit societatea moldovenească de-a lungul, hai să spunem așa, ultimilor 10 ani de zile, după care cred că, dezvoltând această platformă pe care a anunțat-o doar schematic, va relua lucruri la care vă referiți Dvs.: cum combătând oligarhia, dl Dodon și Partidul Socialiștilor și-au tras un mediaholding, cum și-au pus sub control mai multe instituții de drept și de reglementare care trebuia să fie depolitizate.
Din acest punct de vedere mi se pare că dl Usatîi a punctat precis, dar trebuie să fim foarte precauți și să vedem cum își va dezvolta această intrare în campania electorală în avans, trebuie să menționăm acest lucru, pentru că și-a anunțat doar intenția, trebuie organele de partid, și aici nu există probleme, să-l confirme în calitate de candidat pentru alegeri, după care va trebui să colecteze cel puțin 15 mii de semnături, iar campania propriu-zisă va trebui să înceapă peste o lună de zile, la 1 octombrie. Deci, părerea mea este că d-lui prin acest anunț pe care l-a făcut și-a creat un câmp de manevră și a jalonat terenul luptei politice, în timp ce ceilalți candidați sau potențiali candidați abia își dibuie cam cu ce mesaje ar putea intra în această campanie electorală.”
Europa Liberă: Limbajul de cowboy, așa cum l-au numit unii, nu este exagerat cumva?
Încearcă să-și recupereze electoratul și o face exact în maniera în care s-a lansat în politică în 2014
Igor Boțan: „Trebuie să recunoaștem că Renato Usatîi, la fel cum Vlad Plahotniuc, are stil și nu cred că va renunța la această manieră de a se produce în spațiul public și de a face campanie. Dacă ne amintim bine că în 2014, atunci când a fost scos din campania electorală, avea un rating peste cel al lui Igor Dodon și al Partidului Socialiștilor. Deci, ceea ce i s-a întâmplat a lăsat o amprentă foarte profundă asupra lui Renato Usatîi și electoratului acestuia, după care a fost nevoit să fugă din țară și acum încearcă să-și recupereze electoratul și o face exact în maniera în care s-a lansat în politică în 2014. Părerea mea este că nu prea are timp acum să experimenteze și să-și facă o altă imagine.”
Europa Liberă: Deci, la papion nu-l vom vedea?
Igor Boțan: „Nu, totuși are o mare problemă cu promisiunile și maniera de a se produce în spațiul public. Cum spuneam, voia să-l copie pe Lukașenka, care acum este într-o foarte, foarte mare belea, dacă îi putem spune așa.”
Europa Liberă: Faptul că în Rusia este cercetat penal nu îi scade potențialul?
Igor Boțan: „Nu, pentru că în Rusia situația s-a schimbat dramatic, președintele Putin se confruntă cu o mare problemă. Cetățenii ruși au descoperit că într-o situație foarte complicată în această țară foarte bogată se îmbogățesc, de fapt, prietenii lui Vladimir Putin din tinerețea domniei sale tumultoasă. Cei care au fost parte a unor grupuri nu tocmai, hai să spunem așa, e greu să găsesc un cuvânt potrivit...”
Europa Liberă: Să-i numim: frații Rotenberg...
Igor Boțan: „Da, frații Rotenberg, Timcenko ș.a.m.d., oameni care au fost implicați și au avut probleme cu organele de drept.”
Europa Liberă: Deci, la modul practic, lui Usatîi n-o să-i vină rândul?
Igor Boțan: „Cred că Renato Usatîi acum înțelege că poate să-și permită mai multe decât și-ar fi putut permite în 2014 și în 2016 în lupta politică cu desemnatul, dacă putem spune așa, Kremlinului aici, la Chișinău. Situația în care a nimerit Renato Usatîi are atât părțile negative, cât și părțile pozitive pe fundalul situației foarte complicate din Federația Rusă, care se confruntă cu mari probleme, așa cum spuneam, pentru anexarea Crimeii, pentru faptul că este sub presiunea sancțiunilor, pentru faptul că își pierde piețele de desfacere a hidrocarburilor, pentru faptul că, iată, deja a devenit legendară această scoatere din uz a oponenților politici prin otrăvirea acestora ș.a.m.d. Și Renato Usatîi probabil ia în considerare toate aceste lucruri și s-ar putea ca imaginea de rebel și persoană persecutată de către autoritățile de la Kremlin chiar să-i fie de folos în această campanie electorală.”
Europa Liberă: Un alt personaj care a tras plapuma mediatică peste el este premierul Ion Chicu din cauza buclucașei petreceri de la Vinăria Poiana. Deocamdată nu este autentificată participarea dânsului în nicio ipostază, dar presa bănuiește că Ion Chicu a fost cel care a organizat nunta contrar interdicției anunțate chiar de guvern, chiar dacă nu-i adevărat că a fost nuntă, totuși în imaginea premierului s-a produs o fisură și creatorii imaginii sale ar fi trebuit să anticipeze producerea acestui accident mediatic. Unii scot concluzia că puțin îi pasă lui Ion Chicu de imagine după ce a trecut de moțiunea de cenzură, la fel cum lui Igor Dodon puțin îi pasă de tot felul de vorbe în jurul dânsului, pentru că agitația din presă, de fapt, îl propulsează în rating. Dvs. cum vă uitați la comportamentul de imagine al echipei Chicu?
Igor Boțan: „Trebuie să facem o delimitare între modul în care se comportă președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Am văzut că președintele Dodon și-a permis în plină criză pandemică să ignore restricțiile impuse de către comisiile abilitate să gestioneze această criză și am văzut care a fost și reacția Ministerului Afacerilor Interne, care a spus că nu-l poate documenta pe Igor Dodon pentru faptul că încalcă aceste restricții, pentru că, vedeți Dvs., ar avea imunitate ș.a.m.d. În cazul dlui Chicu sigur că sunt probleme, mai cu seamă că dl Chicu declarase public că ar fi bine să fie amânat acest eveniment, dar iată că dl Chicu totuși s-a pregătit, forțele de ordine nu au permis mass-media să vadă ce se întâmplă totuși acolo.”
Europa Liberă: Nu doar forțele de ordine, ci SPP-ul.
Igor Boțan: „Exact! Acum marea problemă este – au fost la acel eveniment peste 50 de persoane sau sub 50 de persoane? Cred că forțele de ordine au avut sarcina să nu admită jurnaliștii și alte persoane interesate să vadă dacă se respectă restricțiile impuse chiar de dl Ion Chicu în calitate de șef al CNSP-ului.”
Europa Liberă: Tot felul de justificări au să mai apară că, vezi Doamne, corturile astea nu sunt spații închise, că artiștii care au dansat nu fac parte din lista invitaților, dar vă întrebam despre imagine. Ion Chicu a intuit că va fi un scandal mediatic și totuși a decis că poate să-l înfrunte sau nu?
Igor Boțan: „Răspunsul este că, dacă dl Dodon, șeful statului, își permite să ignore cu nonșalanță restricțiile, de ce premierul n-ar putea face același lucru? Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, este evident că în această țară nu toți sunt egali în fața legii. În această țară am văzut și adresările Sinodului Bisericii Ortodoxe, poliția poate manifesta indulgență față de unii cetățeni, iar pe alții poate să-i amendeze și să-i trateze cu cele mai mari rigori, cu strictețe.”
Europa Liberă: Dar dincolo de asta, dle Boțan, există reputația care se așază în CV-ul unui demnitar și bănuiesc că Ion Chicu nu-și termină cariera după funcția de premier, ar vrea probabil să mai rămână într-o casetă?
E partea noastră, a cetățenilor de vină că le permitem politicienilor să se comporte de o manieră absolut incalificabilă
Igor Boțan: „Sigur că da, dar e vorba de cultura politică a noastră ca cetățeni. Vă pot aduce și alte exemple. Dl Dodon a devenit un flagman în lupta împotriva traseismului politic în parlament și toată lumea își amintește și îl întreabă: „Dl Dodon, dar Dvs. ați fost traseist de acela altoit atunci când în 2011 ați semnat declarația în scris că nu veți părăsi niciodată Partidul Comuniștilor care v-a propulsat în politică, iar peste o jumătate de an ați făcut acest lucru”. Deci, de ce ar trebui să ne mire acum că în plină pandemie înalții demnitari fac lucruri similare – una spun, alta fac? E partea noastră, a cetățenilor de vină că le permitem politicienilor să se comporte de o manieră absolut incalificabilă. Nu toți suntem egali în fața legii. Cei care promit, de exemplu, lupta cu oligarhia, după asta preiau pârghiile oligarhice în propriile mâini. Și acum, înainte de campania electorală, sigur că este foarte bine să discutăm despre aceste lucruri, dar contează și modul în care se produce opoziția. Ce face opoziția instituționalizată în această țară, cum combate ea toate aceste abuzuri?”
Europa Liberă: Opoziția a promis să ceară procuraturii și Internelor să cerceteze și să-l sancționeze pe organizatorul acestei petreceri.
Igor Boțan: „Da, și opoziția ne spune că aceste instituții sunt supuse acestor demnitari și aici apare problema: dar cum această opoziție comunică cu cetățenii pentru a-i convinge pe cetățeni, așa cum..., nu vreau să trag paralele între Republica Moldova și Belarus, dar în Belarus cuțitul le-a ajuns la os după ce un șef de stat și-a permis să se comporte așa cum a făcut-o Lukașenka. Aici, dacă ne uităm la modul în care se produce în spațiul public Igor Dodon, face orice și, cu toate acestea, rămâne cel mai cotat în preferințele cetățenilor. Deci, e o mare problemă munca cu alegătorii.”