Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Alexandra Conunova, o faimoasă violonistă din Moldova care cunoaște și reversul succesului


Violonista Alexandra Conunova
Violonista Alexandra Conunova

Alexandra Conunova este o tânără violonistă talentată, născută la Chișinău, într-o familie cu bogate tradiții muzicale. A studiat la liceul „Ciprian Porumbescu”, ulterior, la Hanovra și în Elveția, unde locuiește în prezent.

A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale. Arta ei interpretativă este apreciată pe toate meridianele lumii, cronicarii de muzică subliniază virtuozitatea, dezinvoltura și totala sa dedicație pe scenă.

„Nu e ușor să ajungi în vârf, dar e și mai greu să te menții. Concurența e teribilă, spune Alexandra. Cu fiecare orchestră cu care ești invitată să cânți, ca solist, trebuie să te manifești la capacitate maximă, altfel nu te mai invită. E o luptă continuă”.

Uneori trebuie să lupți și cu absurdul de acasă. Discutăm cu Alexandra Conunova și despre episodul din octombrie 2021 când vameșii moldoveni i-au confiscat la aeroport vioara Guadagnini – instrumentul ei de lucru – pe care i-a oferit-o proprietarul din Elveția. Vioara i-a fost returnată Alexandrei, dar întregul caz, cu mendrele lui, a dat în vileag obtuzitatea justiției din Moldova, care se războiește cu artiștii, dar îi scapă printre degete pe marii hoți și devalizatori de bănci.

Alexandra Conunova conduce o fundație care se ocupă de susținerea copiilor talentați și de acțiuni sociale – concerte în azilurile de bătrâni și în casele de copii. Este foarte mândră de această activitate a ei în sprijinul comunității. Îi place mult să cânte în Moldova și face o pledoarie emoționantă în favoarea muzicii clasice, insuficient promovată la noi.

Recent, președinta Maia Sandu i-a conferit Alexandrei Conunova titlul de „Artist al Poporului”. Dialogul nostru a pornit de la această veste îmbucurătoare.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG