Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Armand Goșu – istoricul român care a descifrat „codul imperialist” al Rusiei


Istoricul și analistul politic român, Armand Goșu
Istoricul și analistul politic român, Armand Goșu

Armand Goșu este un apreciat istoric și analist politic, un oaspete frecvent al Europei Libere.

Întâlnirea noastră a fost prilejuită de apariția volumului său de interviuri „Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială” (Ed. Polirom, 2023), lansat la începutul lunii mai, la Chișinău. L-am invitat pe Armand Goșu în cadrul podcastului „Cultura la frontieră” în calitate de istoric specializat în studii rusești.

Armand Goșu – cităm dintr-o prezentare – predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice. A susținut un doctorat în istoria Rusiei, la Moscova, în 1998. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, între anii 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a fost redactor-șef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-șef al Revistei 22. Este membru al Grupului pentru Dialog Social.

Avem pe masă și alte trei cărți recente ale sale: Rusia, o ecuație complicată (Polirom, ed. I, 2021, ed. a II-a, 2022) și Putin, obsesia imperiului (Polirom, 2022). Cărți care se reeditează și se vând în tiraje a câte 10 000 de exemplare. Dar și volumul istoriografic Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei (Polirom, 2022).

Sunt volume redactate într-o manieră foarte atractivă, prietenoasă pentru cititori, procurând-le o lectură pasionantă.

„Această latură aparent frivolă, jurnalistico-scriitor non-fiction, m-a educat suficient de bine, spune Armand Goșu, mi-a dat un dresaj stilistic, intelectual, încât pot să comunic mai ușor decât alți colegi de-ai mei cu un public mai larg”.

Vorbim în emisiune despre conceptul de „război hibrid”, inventat de Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al armatei ruse, care înseamnă folosirea mijloacelor non-cinetice, adică non-militare împotriva unui stat. Republica Moldova resimte din plin acest atac prin propagandă, corupție electorală și politică, infiltrări ale unor agenți cu misiunea de a provoca destabilizări și subminarea instituțiilor de stat etc.

Aici intervine rolul analistului politic, spune Armand Goșu: „Ideea e să explici publicului, care dacă știe, dacă înțelege, poate fi mult mai greu manipulat. Suntem într-o zonă de război hibrid, unde e destul de greu să decantezi adevărul, informația de propagandă și dezinformare.”

Analizăm constantele istorice din evoluția Rusiei, apetitul său milenar pentru anexare de teritorii străine, pe care Armand Goșu l-a analizat în volumul Între Napoleon și Alexandru I... Cartea cuprinde o parte din materialele scrise pentru teza sa de doctorat. Este un demers istoriografic foarte minuțios, care se citește ca un thriller: te transportă în mijlocul evenimentelor de la 1812, care au premers semnarea Tratatului de la București între Poarta Otomană și Imperiul Țarilor: intensa corespondență diplomatică, influențele exercitate pe lângă Poartă de trimișii Petersburgului, Vienei, Parisului, Londrei. Anexarea Basarabiei s-a produs cu doar două săptămâni înaintea invaziei lui Napoleon în Rusia și fără presiunea pe care o punea împăratul Franței, Rusia ar fi putut să „înghită” ambele principate sau măcar să obțină Moldova toată.

De altfel, putem urmări o anumită ciclicitate în istoria Rusiei, ne spune interlocutorul nostru, când fiecare înfrângere militară pe care o suporta determina o perioadă de acumulări și reforme interne, dar mai ales întărirea armatei în vederea unei noi aventuri expansioniste.

L-am întrebat pe Armand Goșu cum reușește să-și păstreze tonul calm, detașat, de istoric profesionist atunci când relatează fapte tragice ale destinului național.

„Este important să spui povestea, nu să te îneci în lacrimi. Și pentru contemporanii tăi e important să spui povestea și pentru copiii tăi, și pentru străini. Pentru mine aici a contat cel mai mult școala BBC-ului. Chiar dacă știi că e ceva dramatic, trebuie să relatezi acel lucru în cuvinte măsurate. Doar așa poți fi credibil.”

Îl întreb pe Armand Goșu și se va întâmpla cu Republica Moldova, amenințată de revanșa rusească?...

Vă invităm să urmăriți acest dialog pasionant și edificator, să căutați cărțile de istorie și de analiză politică ale lui Armand Goșu, care ne procură adevărate revelații cognitive.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG