Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Galina Vieru – o pictoriță care salvează prin artă vechi case de la țară, conservă frumosul perisabil


Pictorița Galina Vieru.
Pictorița Galina Vieru.

Galina Vieru este o talentată și bine cunoscută pictoriță și poetă de la Chișinău, cu multe expoziții personale și colective la activ, în Republica Moldova și peste hotare.

A făcut studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, facultatea „Arte Plastice și Design”, specialitatea „Arta decorativă”. A predat pictura la un liceu din Chișinău, în prezent este un artist liber profesionist. E foarte activă în spațiul online, pe rețelele de socializare – modalitate sigură de a-și promova și populariza creația.

Am pornit dialogul nostru, evocând izbânzile ei artistice de la sfârșitul anului 2023, când a avut în toamnă o expoziție personală sub genericul „,Scrisori albastre”, deschisă în Parlamentul Republicii Moldova, iar la 1 decembrie al aceluiași an, de Ziua Națională a României, i s-a vernisat o expoziție personală în incinta Parlamentului European de la Bruxelles.

Născută în satul Puțintei, Orhei, Galina Vieru a „absorbit” frumusețea locurilor natale, peisajul mirific al naturii, care constituie sursa ei principală de inspirație. Își „îmbracă” în albastru cerul, casele țărănești, chipurile umane. „Albastrul este culoarea divinității, a purității și a răspunsurilor la întrebările pe care le adresăm absolutului. E culoarea caselor noastre de la țară, văruite de sărbători”, spune Galina Vieru.

Artista e pasionată de tradiție, de arhitectura vernaculară, căreia îi redă o nouă viață prin pictură. Dar privește și spre orizonturi mai îndepărtate. Seria de lucrări „Vise din cealaltă Basarabie” este dedicată celor care au plecat din Republica Moldova în căutarea unei vieți mai bune. Exprimă nostalgia lor după părinții, după copiii rămași acasă, după țara în care s-au născut și au crescut.

Galina Vieru povestește din experiența proprie în ce privește organizarea unor expoziții de pictură, acasă și în străinătate, și oferă câteva soluții. „E foarte important să găsești o instituție care să-ți accepte oferta, cu care să colaborezi”, susține ea.

Discutăm despre reticența unor pictori basarabeni de a-și expune lucrările în străinătate – frica de alteritate. „Suntem molcomi, mioritici, spune Galina Vieru, însă pictura noastră are mult suflet și este bine primită în Occident. Problema artiștilor plastici de la noi este lipsa de comunicare, slaba cunoaștere a limbilor străine, din această cauză ratăm multe oportunități.”

În același timp, susține interlocutoarea noastră, adevărații artiști, sunt modești, timizi, și din această cauză se întâmplă să piardă teren în fața unor veleitari foarte vocali, care-și măsoară succesul după numărul de like-uri pe rețelele de socializare. Nu așa se acreditează valoarea.”

„Arta poate schimba viziunea asupra țării noastre și ne poate mobiliza, pentru a fi mai deschiși, mai creativi și mai orientați spre tot ce este lumină”, spune Galina Vieru.

Vă invităm să urmăriți dialogul cu această talentată pictoriță și să-i (re)descoperiți creația.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG