Festivalul Shakespeare de la Craiova a fost onorat de-a lungul timpului de mari regizori ai teatrului internațional, precum Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Lev Dodin, Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Romeo Castelucci, George Banu, Philip Parr, Yukio Ninagawa ș.a.
Emil Boroghină este o personalitate prezentă constant la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău. Am purtat dialogul cu Emil Boroghină în marja ediției a VIII-a a Reuniunii. Unul din punctele de mare interes ale festivalului de la Chișinău din 2023 a fost expoziția de opere ale lui William Shakespeare, adusă de Emil Boroghină de la Craiova, expoziție însumând ediții rare, începând cu prima culegere tipărită a tragediilor marelui Will, apărută în 1623. Inaugurarea expoziției a fost urmată de o conferința Shakespeare, susținută de Nicoleta Cinpoes, profesor de Studii Shakespeare la University of Worcester, Marea Britanie, și de George Volceanov, autorul celei mai recente versiuni în romană a pieselor shakespeariene.
Vă îndemnăm să citiți din dramaturgia și din sonetele lui Shakespeare, și să nu ratați montările după piesele sale.
Temele principale:
- Marele periplu internațional al Teatrului Național din Craiova, însumând 98 de turnee, a început în 1990, la Chișinău.
- Nu participarea numeroasă, ci prezența unor spectacole de calitate constituie condiția Festivalului Shakespeare de la Craiova, înființat la 1994.
- „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, spectacolul lui Silviu Purcărete, a obținut marele premiu al criticii la festivalul de la Edinburgh, Marea Britanie.
- În decembrie 2023 se împlinesc 400 de ani de la publicarea primei ediții a operelor lui Shakeaspere în 1623.
- „Între India și operele complete ale lui Shakespeare, Marea Britanie ar trebui să aleagă Shakespeare”.
- În 2010 la Craiova s-a organizat „nebunia unică nume” – un festival cu 17 spectacole „Hamlet”.
- 1995 – prima montare postbelică a lui „Hamlet” în Basarabia, cu Vlad Ciobanu în rolul titular.
- Teatrul Național de la Craiova intenționează să aducă pe scena festivalului Shakespeare spectacole ale trupelor din Basarabia.
- Noua traducere a operei lui Shakespeare, în 16 volume, realizată de George Volceanov – o ediție mai aproape de sensibilitatea oamenilor de azi.
- Sonetul 66 al lui Shakespeare recitat de Emil Boroghină.