Linkuri accesibilitate

Cum a fost tălmăcit manifestul electoral al lui Emmanuel Macron la București


Președintele francez Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron

Liviu Dragnea preia ideea enunțată de președintele francez referitoare la interzicerea finanțării din străinătate a partidelor politice, sugerând indirect activitatea Fundației Soros.

Manifestul politic al președintele francez Emmanuel Macron, lansat în ajunul alegerilor europene, a fost aproape ignorat de politicienii de la București. Cu o excepție. Liviu Dragnea, liderul PSD, care a salutat proiectul lansat în 22 de limbi de la Palatul Elysee și intitulat „Pentru o Renaștere europeană”.

Presa franceză l-a citat pe președintele Franței cu o declarație potrivit căreia manifestul său electoral face apel chiar la epoca Renașterii, „de reinventare a visului european”, cum titra ziarul Le Figaro. Macron și-a fixat ca țintă electorală lupta împotriva populiștilor și a formațiunilor naționaliste sau antisemite, a căror ascensiune îngrijorează cancelariile europene. De asemenea, Macron a chemat la protejarea campaniei europarlamentare de atacurile cibernetice și manipulări, o aluzie la dezbaterile privind amestecul Rusiei în campaniile prezidențiale americane sau în referndumul pentru Brexit.

„Să interzicem prin reguli europene orice discurs de ură și violență pe Internet”, spune președintele francez. Liviu Dragnea însă a preluat din mesajul președintelui francez această frază căreia i-a dat un alt înțeles.

Ignorând campania europeană de combatere a fakenews-urilor distribuite de trolli ruși, Liviu Dragnea afirmă: „Poate că dacă președintele Iohannis va citi mesajul omologului său francez va înțelege că ura și violența nu pot face parte din registrul „opiniilor politice”, o referire la solidarizarea lui Klaus Iohannis cu protestatarii antiguvernamentali români.

De asemenea, Liviu Dragnea preia și ideea enunțată de Macron referitoare la interzicerea finanțării din străinătate a partidelor politice, cel mai probabil o trimitere la finanțările Rusiei revărsate către Frontul Național condus de Marine Le Pen sau, mai nou, către mișcarea vestelor galbene din Franța, potrivit unor dezvăluiri recente, despre care se afirmă că ar intenționa să participe la alegeri.

Liviu Dragnea transformă ideea în discursul dâmbovițean, sugerând că ar trebui interzisă „finanțarea indirectă și netransparentă prin campanii de propagandă susținute de organizații paravan”. Nu este numită, dar este foarte posibil ca Fundația Soros să fi fost vizată de Liviu Dragnea.

PSD riscă să fie exclus din Partidul Socialiștilor Europeni...

Partidul Social Democrat este într-o scădere de încredere în sondajele de opinie și riscă să fie exclus din Partidul Socialiștilor Europeni. Unul dintre liderii PS, Frans Timmermans, este așteptat la București în zilele următoare, unde nu va putea ocoli criticile europene la adresa statului de drept din România.

PSD este conștient că riscă excluderea din rândul socialiștilor europeni și, potrivit unor relatări din presa de la București, ar negocia cu Liga, formațiunea vicepremierului Italian Matteo Salvini, care pregătește un nou bloc politic în viitorul PE, al formațiunilor anti-UE. Salvini, despre care presa italiană a scris că, la rândul său, ar fi fost finanțat de Rusia, prin Rosneft, compania condusă de apropiatul lui Vladimir Putin, Igor Secin.

După alegerile europene, în Parlamentul European ar putea apărea un nou grup, al naționaliștilor intrați în conflict cu instituțiile europene, printre care s-ar putea regăsi și FIDESZ-ul condus de premierul ungar, Viktor Orbán, a cărui excludere din Partidul Popularilor Europeni – familia care se pare că va domina și viitoarea configurație a legislativului European – a devenit aproape iminentă.

XS
SM
MD
LG