Linkuri accesibilitate

Cum afectează ploile abundente din ultima perioadă agricultura 


Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cantitatea precipitațiilor care au căzut pe parcursul lunii aprilie în R. Moldova este de două-trei ori mai mare decât media lunară obișnuită
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cantitatea precipitațiilor care au căzut pe parcursul lunii aprilie în R. Moldova este de două-trei ori mai mare decât media lunară obișnuită

Cantitățile mari de precipitații din ultima perioadă sunt benefice pentru culturile agricole multianuale și completează rezervele de umiditate din sol, grav afectate de secetă. Totuși, unele specii de pomi fructiferi timpurii nu vor rodi din cauza ploilor îndelungate.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cantitatea precipitațiilor care au căzut pe parcursul lunii aprilie în R. Moldova este de două-trei ori mai mare decât media lunară obișnuită. Nivelul de precipitații înregistrat a constituit 76-150 de milimetri, limitele normale fiind de 35-46 milimetri.

Specialiștii spun că ploile abundente și de lungă durată au completat semnificativ rezervele de umiditate din sol și au îmbunătățit condițiile pentru dezvoltarea grâului de toamnă.

„Totodată, din cauza ploilor, a fost îngreunată semănării culturilor de primăvară. Timpul ploios și umiditatea relativ înaltă a aerului pe parcursul lunii aprilie au fost nu tocmai favorabile pentru înflorirea culturilor pomicole”, a spus Europei Libere experta din cadrul Direcției agro-meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic, Ecaterina Ursu.

Doctorul în științe agricole, Mihail Rurac, susține că, de obicei, culturile de primăvară sunt semănate mai devreme, însă nu este o problemă dacă lucrările respective sunt efectuate în această perioadă. De asemenea, specialistul susține că aceste rezerve de apă sunt binevenite pentru dezvoltarea culturilor agricole, însă ar putea să nu fie suficiente în cazul în care vor fi urmate de perioade arșiță pe parcursul verii.

Expertul în viticultură Vasile Bieșu afirmă că butașii de viță-de-vie nu au avut de suferit din cauza ploilor. În același timp, pomii care au înflorit mai devreme au fost afectați puternic deoarece nu a avut loc polenizarea. Este vorba de soiuri timpurii de caiși, persici sau pruni, a căror roadă a fost practic compromisă.

„Speciile sămânțoase (mărul, părul, gutuiul, cireșul sau vișinul), care au perioada de înflorire mai târziu, probabil, o să aibă parte de polenizare normală. Acum s-a mai încălzit și, dacă albinele zboară, polemizarea o să aibă loc”, a menționat specialistul.

El a recomandat agricultorilor să aplice măsuri suplimentare de protecție a plantelor și pomilor, deoarece, pe timp ploios, se creează condiții favorabile dezvoltării diferitor boli.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG