Linkuri accesibilitate

R. Moldova nu planifică să interzică importurile de cereale din Ucraina


Comisia Europeană a anunțat, pe 17 aprilie, că lucrează la un alt pachet de legi privind alocarea despăgubirilor pentru țările UE care facilitează tranzitul produselor ucrainene.
Comisia Europeană a anunțat, pe 17 aprilie, că lucrează la un alt pachet de legi privind alocarea despăgubirilor pentru țările UE care facilitează tranzitul produselor ucrainene.

Ministerul Agriculturii nu intenționează să suspende importurile de cereale și alimente din Ucraina, așa cum au decis Polonia, Ungaria și Slovacia.

În același timp, fermierii moldoveni cer compensații și restricționarea importurilor de cereale și oleaginoase ucrainene, din cauza prăbușirii prețurilor pe piața internă.

Asociația Forța Fermierilor semnalează, într-un comunicat emis marți, 18 aprilie, că interzicerea temporară a importului produselor agricole din Ucraina de către cele trei state, membre ale Uniunii Europene, ar putea duce la creșterea acestor importuri în alte țări, inclusiv în R. Moldova.

Asociația susține că prăbușirea prețurilor la grâne și oleaginoase ar fi adus deja în pragul falimentului mii de producători agricoli mici și mijlocii, afectați și de seceta de anul trecut. Fermierii cer Ministerului Agriculturii să se implice în negocierile dintre țările Europei de Est cu Ucraina, pentru a obține compensații de la Uniunea Europeană, sau să limiteze temporar aceste importuri.

Solicitat de Europa Liberă, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a subliniat că fermierii din cinci țări est-europene (Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia) ar urma să primească compensații pentru facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina, însă R. Moldova nu poate beneficia de astfel de plăți pentru că nu face parte din Uniunea Europeană.

Potrivit secretarului de stat, Ministerul Agriculturii a trimis solicitări principalelor instituții europene și acum au loc discuții la nivel înalt ca să fie ajutați și agricultorii din R. Moldova, atunci când vor fi oferite compensații fermierilor din țările respective. „Deoarece noi suntem în prima linie, suntem cei mai afectați”, a afirmat Vasile Șarban.

Ungaria și Slovacia au blocat importurile de cereale și alimente ucrainene, iar Polonia - și tranzitul acestor produse, în primul rând, pentru a-și proteja piețele, dar invocând și motive de securitate alimentară și calitatea inferioară a produselor. Atât Ucraina, cât și Comisia Europeană au criticat aceste decizii unilaterale. R. Moldova nu planifică asemenea măsuri.

„Cei din Polonia zic că au depistat în laboratoarele lor nereguli privind inofensivitatea produselor ucrainene. Vom lua legătura cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ca să vedem ce se poate de verificat. În cazul lor, este vorba de laboratoare performante, care pot depista reziduuri a mai multor pesticide, a mai multor substanțe active. La noi se fac astfel de analize, dar numai la cele mai răspândite reziduuri. Deocamdată, este la nivel declarativ. Dacă în Polonia s-a depistat așa ceva, am putea să avem o înțelegere cu polonezii pentru a le transmite probe pentru examinare”, a declarat Europei Libere Vasile Șarban.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la blocarea mai multor porturi ucrainene. Astfel, cantități mari de cereale și oleaginoase au ajuns în bazinul Mării Negre, la granița cu Uniunea Europeană, fiind vândute la prețuri cu mult mai mici decât cele din țările europene.

Comisia Europeană a anunțat, pe 17 aprilie, că lucrează la un pachet de legi privind alocarea despăgubirilor pentru țările UE care facilitează tranzitul produselor ucrainene. Anterior, prim-miniștrii din România, Bulgaria, Ungaria și Polonia au adresat Comisiei Europene o scrisoare în care au solicitat luarea în considerare a aplicării tarifelor la importurile agricole europene.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG