Linkuri accesibilitate

UE promite să mărească despăgubirile, ca să deblocheze tranzitul cerealelor ucrainene


Inițiativa „Cereale prin Marea Neagră”, componenta „Cereale din Ucraina”: exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră este posibil datorită acordului de la Istanbul, care trebuie reînnoit în mai 2023. Portul Odesa, Ucraina, 23 martie 2023.
Inițiativa „Cereale prin Marea Neagră”, componenta „Cereale din Ucraina”: exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră este posibil datorită acordului de la Istanbul, care trebuie reînnoit în mai 2023. Portul Odesa, Ucraina, 23 martie 2023.

În actualitatea din jurul războiului din Ucraina a apărut o dilemă legată de exporturile ucrainene de produse agricole și agroalimentare, în primul rând cereale.

Asemenea exporturi au fost favorizate luni de-a rândul de aliații Ucrainei pentru a facilita ajungerea cerealelor ucrainene în țări mai îndepărtate, amenințate cu foametea. Însă tot mai multe țări din UE vecine cu Ucraina anunță de câteva zile interzicerea importurilor, după ce propriii fermieri s-au plâns că o parte din cereale, în loc să meargă mai departe, spre Africa, de pildă, intră pe piețele lor, amenințându-le afacerile.

Ucraina încearcă acum să deblocheze în primul rând tranzitul exporturile de alimente și cereale prin Polonia, după ce guvernul de la Varșovia, urmat de Ungaria și Slovacia au înghețat importurile de produse agricole ucrainene, în primul rând cereale, pentru a proteja piețele interne.

Polonia a blocat și tranzitul, Ungaria și Slovacia numai importurile, invocând motive de securitate alimentară și calitatea inferioară, sub standardele UE, ale cerealelor ucrainene.

Polonia și Slovacia au anul acesta alegerile generale, în care votul rural va fi crucial.

„Coridoarele solidarității nu funcționează. Nu avem instrumente eficiente pentru a controla tranzitul", a declarat Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sadoś, pentru Politico. „Avem în silozurile noastre aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene și avem nevoie de ceva timp pentru a stabiliza situația”, iar la vară criza ar putea redeveni acută, odată cu noua recoltă poloneză.

România și Bulgaria se confruntă și ele cu probleme similare, și cu protestele fermierilor locali dar pentru moment, nu au anunțat măsuri concrete. Sofia, prin ministrul interimar al Agriculturii, a declarat luni că ar putea urma exemplul Ungariei și Poloniei. La București, marți, ministrul român al agriculturii, Petre Daea, se confruntă cu o moțiune simplă de cenzură, din cauza crizei cerealelor ucrainene și a faptului că nu ar fi obținut de la Uniunea Europeană despăgubiri suficiente pentru agricultorii români.

„Primul pas, în opinia noastră, este reluarea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, aflat de luni la Varșovia.

„Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă peste tot în Europa", a spus ministrul Agriculturii Robert Telus, înainte de a relua discuțiile cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, care este așteptat miercuri la București, iar joi în Slovacia, relatează Agerpres.

În Ungaria, oficialii verificau transporturile de cereale ucrainene la graniță, permițând doar trecerea livrărilor în tranzit, a informat agenția de știri MTI.

UE a criticat Polonia, Ungaria și Slovacia pentru că au instituit interdicții individuale, atrăgând atenția că problemele comerciale se rezolvă centralizat, la Bruxelles. Comisia Europeană a calificat aceste măsuri drept „inacceptabile” dar a precizat că încă strânge informații relevante pentru a le evalua corect.

Reprezentanții UE urmau să discute despre interdicții miercuri, potrivit unui înalt oficial al UE citat de Reuters. El a explicat că prețurile globale scăzute și cererea limitată au făcut ca cerealele ucrainene să rămân în țările de tranzit, în loc să fie vândute mai departe.

„Coridoarele solidarității” și scutirea de taxe

Invazia rusă din Ucraina, lansată în februarie 2022, a blocat exporturile de produse agrare ucrainene, odată cu blocarea porturilor de la Marea Neagră. Moment în care Uniunea Europeană a sărit în ajutorul Ucrainei: pe de o parte a ridicat pentru un an taxele de import pe aceste produse, pe de altă parte, a creat – cu sprijinul țărilor învecinate cu Ucraina – așa-numite „coridoare ale solidarității”, căi de tranzit pe uscat, prin Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia pentru produsele ucrainene.

O mare parte însă din cerealele care așteptau să fie trimise în afara UE au rămas în țările învecinate, din motive logistice. Cantități însemnate au fost vândute acolo, făcând o concurență neașteptată și neloială, consideră fermierii locali, care au rămas cu recoltele nevândute.

Protest al fermierilor români în fața reprezentanței UE la București, 7 aprilie 2023.
Protest al fermierilor români în fața reprezentanței UE la București, 7 aprilie 2023.

„Încă de la primele exporturi, prin coridoarele solidarității au tranzitat aproximativ 29 de milioane de tone de cereale din Ucraina”, a declarat „Farm Europe”, un think tank pentru economiile rurale, citat de EUobserver.

„Odată cu deschiderea coridoarelor, s-a deschis și piața UE pentru importurile ucrainene. Rezultatul a fost un flux fără precedent de produse ucrainene în Europa de Est”, se mai arată în evaluarea Farm Europe, „care a creat tensiuni la nivel local. Cantități mari de cereale au ajuns în zone cu capacități de depozitare limitate (comparativ cu noile nevoi). Au creat și probleme de logistică, pentru că trebuiau stocate și exportate, odată cu producția locală”.

De vara trecută, de exemplu, portul românesc Constanța a devenit unul din cele mai mari centre logistice pentru exporturile de cereale ucrainene.

Exporturile prin Marea Neagră

În iulie, 2022, Turcia și Națiunile Unite au mediat un acord temporar care a permis Ucrainei să reia exportul a milioane de tone de cereale prin Marea Neagră, dar Rusia a amenințat în repetate rânduri că nu-l va prelungi, susținând că exporturile sale sunt defavorizate. Cel mai recent acord expiră pe 18 mai.

Impactul combinat al interdicțiilor impuse acum de Polonia, Ungaria și Slovacia și o eventuală sistare a acordului privind exporturile prin Marea Neagră ar bloca în Ucraina milioane de tone de cereale. Agenția Reuters reamintește că Ucraina este unul din marii producători agricoli din lume iar exportul de cereale și produse agricole generează o parte substanțială din produsul său intern brut.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale de produse agroalimentare ale UE. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la importurile de cereale, care aproape s-au dublat ca valoare, ajungând la 4,6 miliarde de euro. Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu încă un an a regimului de import liberalizat pentru produsele agrare ucrainene.

Despăgubiri de la UE

Comisia Europeană a alocat deja în martie peste 56 de milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din Bulgaria, Polonia și România, despăgubiri care se acordă însă procentual cu producția anului 2022. Cea mai mare parte a ajuns în Polonia, circa 30 de milioane de euro. Cum producția din România a fost relativ mică, fermierilor români le-au revenit numai 10 milioane de euro, sumă infimă, consideră ei, față de pierderea pe care o estimează la 200 de milioane de euro.

Bulgaria a primit despăgubiri de 16 milioane de euro. Sofia a cerut încă 51 de milioane de euro, chiar dacă fermierii bulgari primesc sute de milioane de euro subvenții directe de la UE pentru terenurile cultivate, notează Euractiv.

Nici Polonia nu este mulțumită cu despăgubirile primite, așa că luni, 17 aprilie, Comisia Europeană a anunțat că se „lucrează la un nou pachet”, fără alte precizări despre sumă discutată, data la care ar putea fi plătită sau condițiile pentru a beneficia de acești bani.

Rusia are și ea rezerve mari de cereale. Stocurile sunt estimate la ca 150 de milioane de tone care nu pot fi exportate fie din motive de logistică/ probleme de transport, fie din cauza prețurilor mici, care fac vânzarea nerentabilă.

Decizia Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a sista importurile de cereale (și alte produse agricole) din Ucraina și a Bulgariei de a le urma eventual, totul pentru a-și proteja piețele naționale, ar putea duce și la creșterea prețului cerealelor pe piața internațională. Ceea ce, indirect, va ajuta Rusia, dar și R. Moldova care se confrunta și ea în martie cu o prăbușire a prețului pentru cereale și oleaginoase.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG