Linkuri accesibilitate

Cum au decurs primele zile de recensământ


Recensământ 2024 în satul Tricolici, raionul Căușeni
Recensământ 2024 în satul Tricolici, raionul Căușeni

În primele patru zile de când a început recensământul populației și locuințelor, au fost recenzate 127.000 de persoane și 65.000 de locuințe. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), numărul celor care au refuzat să răspundă este sub 1%.

Pentru prima dată în R. Moldova, la acest recensământ sunt folosite tabletele. În primele zile de chestionare, unii recenzori au întâmpinat dificultăți în folosirea gadgeturilor, ceea ce a îngreunat procesul de colectare a datelor.

„Primele zile de recenzare au decurs mai greu, dar recenzorii s-au obișnuit deja și lucrul va decurge mai repede. Sunt cazuri când unii recenzori, confruntându-se cu dificultăți, având probleme familiale sau de alt gen, abandonează și sunt înlocuite cu persoane din rezervă sau sunt angajate alte persoane, care sunt instruite”, a spus, la o conferință de presă, directorul general al BNS, Oleg Cara.

Chestionarele digitale sunt accesibile în șase limbi, iar pentru recenzarea locuințelor, este utilizat un sistem geografic informațional. „În acest caz, suntem dependenți de calitatea hărților prin satelit și de conexiunea la internet”, a precizat Cara.

Cel mai dificil le este recenzorilor care lucrează în satele mici, unde deseori semnalul la internet dispare. Adriana Onoi, recenzoarea din satele Tricolici, Plop, Florica și Baccealia, din raionul Căușeni, spune că uneori face cale întoarsă din această cauză.

În medie, recenzorul chestionează o persoană în 20-40 de minute, dar sunt cazuri când timpul atribuit unui locuitor ajunge și la o oră jumătate sau chiar două.

„M-a sunat un recenzor dintr-un sat și mi-a zis că o bătrână refuză să spună IDNP-ul. A scris zero în locul IDNP-ului și deja la final datele vor fi completate cu ajutorul Agenției Servicii Publice”, spune responsabilul pe recensământ în raionul Căușeni, Vadim Velichii.

Directorul BNS a răspuns și la o serie de critici cu privire la formularea și scopul întrebărilor din chestionare care au apărut pe rețelele de socializare. El a explicat, de exemplu, că există întrebări atât despre etnie, cât și naționalitate pentru că „acestea sunt noțiuni diferite” și că acestea au fost incluse după multiple adresări din partea minorităților naționale și a organizațiilor obștești.

XS
SM
MD
LG