Linkuri accesibilitate

„Ca să știm câți suntem”. Pe 8 aprilie, Moldova dă start recensământului populației și locuințelor


În perioada 28 august - 10 octombrie 2023, a avut loc recensământul de probă în 11 localități ale R. Moldova. Imagine de la Copanca, raionul Căușeni, august 2023.
În perioada 28 august - 10 octombrie 2023, a avut loc recensământul de probă în 11 localități ale R. Moldova. Imagine de la Copanca, raionul Căușeni, august 2023.

Premierul Dorin Recean a declarat că de luni, 8 aprilie, patru mii de recenzori vor începe să colecteze date în cadrul recensământului populației și locuințelor. La un eveniment de lansare, premierul a spus că numărătoarea va permite guvernului să construiască „în baza datelor reale”.

Lansarea recensământului a avut loc sâmbătă, 6 aprilie, în scuarul Teatrului Națională de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Recenzorii au defilat și au fost distribuite materiale informative și promoționale despre recensământ.

„În baza datelor pe care le vom acumula pe parcursul recensământului, vom lua decizii importante în ceea ce privește construcția de infrastructură. Este important să construim inteligent, în baza datelor reale”, a precizat Recean.

El a îndemnat oamenii să fie deschiși atunci când recenzorii vor veni la ei acasă.

Directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a menționat că recensământul va ajuta autoritățile „să cunoască câți suntem, care sunt necesitățile și de ce sprijin avem nevoie”.

„Recensământul ne privește pe fiecare, de la mic la mare. Facem apel către populație să întâmpine recenzorii cu bunăvoință și să le ofere informații corecte”, a precizat Cara.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, a amintit că UE susține acest recensământ, acordând două milioane de euro și trei mii de tablete pentru colectarea datelor într-un mod sigur.

„UE înțelege rolul critic pe care îl joacă recensământul populației și locuințelor în conturarea unor politici eficiente. Asta va duce la o societatea mai puternică și mai prosperă”, a menționat diplomatul.

Ce a arătat prima probă

În lunile august - octombrie, Biroul Național de Statistică a efectuat un recensământ de probă. Atunci o parte din recenzori au rămas dezamăgiți de remunerare și au spus că nu vor participa la recensământul planificat pentru 2024.

O parte din posibilii respondenți nu știau despre desfășurarea recensământului de probă, mulți au refuzat să răspundă la întrebări. Cele mai multe refuzuri au fost în orașe.

REPORTAJ din satul Copanca, Căușeni, în timpul recensământului de probă al populației și locuințelor care a avut loc în 11 localități din R. Moldova, în august - octombrie 2023.
„În orice casă, un copil ori doi sunt plecați peste hotare”. Recensământ de probă în satul Copanca, Căușeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

Cât va costa recensământul

Desfășurarea recensământului este finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Costul total este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE și 75.000 de euro - a UNFPA.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.

XS
SM
MD
LG