Le Monde este publicația care analizează astăzi această situație neașteptată: o serie de țări ale Europei centrale și de est, considerate a fi printre principalii sprijinitori ai Ucrainei (Polonia, mai ales), își închid acum granițele în fața grâului provenit din Ucraina, deoarece asta pune în pericol producția agricultorilor locali.
Pentru a contracara afluxul masiv de cereale cu care se confruntă, Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să interzică sau să limiteze importurile, mergând astfel împotriva reglementărilor europene. Bulgaria se pregătește să urmeze aceeași cale, potrivit site-ului Euractiv.
Polonia a fost prima țară care a făcut pasul, iar decizia sa s-a dovedit a fi deosebit de radicală: sâmbătă, 15 aprilie, în cadrul unei ședințe electorale, prezentând un vast „plan de sprijin pentru agricultura poloneză”, liderul conservatorului național majoritar, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că guvernul, care sprijină de altfel în mod masiv efortul de război al Kievului, va închide granițele pentru toate produsele agricole ucrainene până la sfârșitul lunii iunie. Nu sunt vizate doar cerealele, cu care silozurile poloneze sunt saturate, ci și practic toate produsele de consum zilnic, de la fructe și legume până la zahăr, inclusiv miere și vin. În aceeași zi, seara, ordonanța a fost publicată în jurnalul oficial polonez și a intrat imediat în vigoare.
Anunțul a fost făcut fără nicio consultare cu Comisia Europeană și nici cu partea ucraineană. Autoritățile maghiare au urmat exemplul Poloniei interzicând, simultan, importurile de cereale și semințe oleaginoase, printre altele. Spre deosebire de Varșovia, Budapesta continuă însă să permită tranzitul mărfurilor ucrainene.
Slovacia, la rândul ei, permite tranzitul, dar interzice importul de grâu și de alte câteva produse agricole ucrainene începând din 18 aprilie, până la o nouă notificare. Slovacia a emis deja o interdicție recentă privind vânzarea și prelucrarea cerealelor ucrainene depozitate pe teritoriul său, în urma descoperirii a 1.500 de tone de grâu contaminate cu un pesticid interzis în Uniunea Europeană. La începutul săptămânii, Bulgaria a anunțat, de asemenea, că ia în considerare restricții.
Prăbușirea prețului grâului
Luni, 17 aprilie, la Varșovia, după o întâlnire cu omologul său ucrainean, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că sunt în curs negocieri pentru soluționarea chestiunii tranzitului cerealelor. „Nu ne opunem tranzitului, dar vrem să fim 100% siguri că aceste produse, care ne destabilizează piața, nu vor rămâne în Polonia. Lucrăm la un acord care să garanteze asta.”
Ministrul a lansat un apel către Comisia Europeană, cerându-i să întreprindă „acțiuni în această direcție cât mai curând posibil”. „Vrem să semnalăm Uniunii Europene că avem nevoie și de schimbări în chestiunea tarifelor”, a adăugat el.
Europa investește în semiconductori
În speranța de a minimiza dependența sa de Asia, Uniunea Europeană a introdus „Chips Act”, un plan de 43 de miliarde de dolari care ar trebui să promoveze producția de semiconductori pe teritoriul său. Măsurile avute în vedere, în special pentru a facilita subvențiile guvernamentale, ar face posibilă creșterea cotei de piață a UE în sector la 20%, față de 9% în prezent, indică Politico.
„Europa își ia astfel destinul în mâini. Stăpânind cei mai avansati semiconductori, UE va deveni o putere industrială pe piețele viitorului”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
Un ziarist luat ostatic de Rusia
- Evan Gershkovich, reporterul de la Wall Street Journal arestat și închis în Rusia, a fost adus într-un tribunal de la Moscova pentru a face apel împotriva detenției sale sub acuzația de spionaj și alte fapte, pe care Statele Unite și alte guverne occidentale le-au denunțat ca fiind false.
- Cum o rezumă Washington Post, întreaga procedură a durat abia 90 de minute, iar recursul a fost respins, ceea ce înseamnă că Gershkovich va rămâne în închisoare în așteptarea procesului.
La Hollywood, amenințarea unei greve a scenariștilor devine tot mai iminentă
Pentru a încheia cu rubrica culturală, iată un mesaj care nu putea fi mai clar: pe 17 aprilie, cu o majoritate covârșitoare (97,9% dintre votanți), membrii puternicului Sindicat al Scenariștilor din SUA „le-au cerut liderilor să declanșeze o grevă”, relatează revista de specialitate Variety. Decriptarea vine în New York Times: „Perspectiva unui blocaj al Hollywood-ului se confirmă zi după zi”.
Confruntarea este reală și în plină desfășurare, pe măsură ce termenul limită de 1 mai se profilează. În acea zi, vor expira contractele-cadru care leagă Sindicatul Scenariștilor de Asociația Producătorilor de Film și Televiziune, care reunește majoritatea studiourilor și platformelor de streaming.
Dureroasa amintire a anilor 2007-2008
Scenariștii cer condiții de muncă mai bune și o creștere importantă a salariilor. Ei „susțin că beneficiile au stagnat în ultimul deceniu, deoarece era streaming-ului a provocat o multiplicare exponențială a numărului de seriale”, detaliază The New York Times.
Desigur, rezultatul grevei nu este garantat. În 2017, în circumstanțe aproximativ similare, s-a ajuns la un acord de ultimul moment. Amenințarea dezastrului e încă foarte prezentă, deoarece toată lumea își amintește de greva din 2007-2008, care a paralizat Hollywoodul „vreme de o sută de zile” și „a provocat economiei californiene pierderi de 2,1 miliarde de dolari, conform estimărilor Institutului Milken”, amintește The Hollywood Reporter.
„În ultimele săptămâni, Hollywoodul a început să se pregătească pentru grevă. Directorii studiourilor au scenarii precomandate și se pregătesc să producă un val de seriale de televiziune care nu necesită serviciile scenariștilor”, ironizează The New York Times.