Linkuri accesibilitate

Cum vrea statul să prevină finanțarea ilegală a candidaților și coruperea alegătorilor la locale


O secție de votare în timpul alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021. Imagine din arhivă
O secție de votare în timpul alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021. Imagine din arhivă

Guvernul anunță că va întreprinde o serie de măsuri pentru a se asigura că alegerile locale generale din noiembrie vor fi „libere și corecte”: instituțiile statului vor investiga tranzacțiile de peste hotare, vor verifica transportul auto și vor monitoriza întâlnirile electorale.

„Statul va sancționa dur orice încercare de furt al voturilor, de influențare a alegerilor din afara țării și orice implicare de bani murdari”, a declarat, într-o conferință de presă, secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Potrivit lui, printr-o decizie a prim-ministrului din luna iulie, a fost creat un grup de lucru interinstituțional pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinului.

Până acum, acest grup a avut două ședințe și a decis că instituțiile statului vor oferi sprijin Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru verificarea legalității finanțării campaniei electorale, „așa încât orice donație suspicioasă să fie depistată”.

De asemenea, „au fost elaborate proceduri” de depistare a mitei electorale, a concertelor electorale și transportului organizat către secțiile de votare.

Astfel, polițiștii, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) și reprezentanți ai CEC vor verifica împreună unitățile auto pentru a preveni transportul ilegal. Structurile locale ale poliției vor investiga „orice caz de corupere a alegătorilor”.

Iar Serviciul Vamal, Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor, Ministerul de Interne, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) vor investiga „tranzacțiile dubioase” din afara țării, ca să împiedice utilizarea resurselor ilegale pentru finanțarea partidelor.

„Guvernul nu va admite utilizarea resurselor administrative și implicarea funcționarilor în campania electorală în timpul orelor de serviciu”, a mai spus Mija.

În acest sens, autoritățile locale au primit indicații să monitorizeze întâlnirile electorale și să se asigure că angajații statului nu se implică în campanie în timpul programului de muncă, iar participarea funcționarilor, profesorilor și elevilor este benevolă.

Însuși Mija este secretar general al partidului de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS) și șeful staff-ului electoral al PAS pentru campania din toamnă, așa cum a precizat, într-o emisiune TV, candidatul PAS la funcția de primar al Chișinăului, deputatul Lilian Carp.

Reprezentantul Guvernului a făcut apel și către cetățeni să semnaleze poliției și organelor electorale de circumscripție cazurile de corupere a alegătorilor. Dacă comisiile electorale vor constata că aceste situații prejudiciază rezultatul scrutinului și favorizează vădit un candidat, pot anula înregistrarea candidatului respectiv.

XS
SM
MD
LG