În cazul în care nu toate ingredientele sunt ecologice, producătorul trebuie să precizeze pe ambalaj procentajul componentelor ecologice, iar acesta nu trebuie să fie mai mic de 95%.
Pentru a introduce pe piață un produs „ecologic” sau „în conversie” (în tranziție spre ecologic), producătorul trebuie să notifice Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care va oferi, în urma unei inspectări, certificatul ecologic.
Ca un produs să fie considerat ecologic, trebuie să fie respectată, la fiecare etapă, normele de protecție a mediului, a climei, a solului, biodiversitatea etc. În lege este descris un sistem de gestionare durabilă a solului, a apei și a aerului, a sănătății plantelor și animalelor și a echilibrului dintre ele.
Fără OMG și animale care fac exerciții în aer liber
În creșterea plantelor, sistemul pune accent pe păstrarea patrimoniului natural, utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale. Sunt interzise metodele de producere ce dăunează mediului, sănătății umane, sănătății plantelor sau sănătății și bunăstării animalelor. Sunt interzise organismele modificate genetic (OMG).
De asemenea, se pune un accent pe combaterea pierderii materiei organice din sol, a tasării și a eroziunii solului, reciclarea deșeurilor de origine vegetală și a produselor secundare de origine vegetală și animalieră ca factori de producere, de exemplu, ca îngrășăminte.
Pentru zootehnie, sunt stipulate practici de creștere a animalelor care stimulează sistemul imunitar, inclusiv exerciții periodice și accesul la zone în aer liber și pășuni, hrană ecologică, alcătuită din ingrediente agricole rezultate din producția ecologică și din substanțe neagricole naturale.
- Te-ar putea interesa și: Tot mai puține vaci în satele Moldovei | Producția de lapte scade, iar importurile cresc
Alimentele ecologice trebuie să fie produse din ingrediente ecologice. Sunt restricționați aditivii alimentari, ingredientele neecologice, micronutrienții și adjuvanții tehnologici, astfel încât aceste elemente să fie utilizate în cea mai mică măsură și doar în caz de necesitate tehnologică esențială sau în scopuri nutriționale speciale.
Dacă un produs este suspectat că nu respectă cerințele, acesta va fi izolat, verificat și nu va mai fi vândut ca ecologic sau utilizat în producția ecologică, până când suspiciunea este exclusă. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot sesiza ANSA și asista la controale.
Dacă încălcările se repetă, ANSA poate interzice comercializarea produselor ca fiind producția ecologică pe o perioadă și să retragă sau să suspende certificatul ecologic.