Organizația pentru drepturile omului „Școala Încorporării” a anunțat pe 23 noiembrie că Curtea Supremă a emis această hotărâre recunoscând posibilitatea efectuării unui serviciu civil alternativ în timpul mobilizării, subliniind neconcordanțele dintre legea privind mobilizarea și Constituția rusă.
Constituția prevede că persoanele care nu pot efectua serviciul militar din cauza convingerilor lor pot efectua în schimb un serviciu civil alternativ. Cu toate acestea, legea privind mobilizarea nu prevede posibilitatea unui serviciu alternativ.
Decizia Curții Supreme a fost luată în urma unui recurs depus de biroul de înregistrare și înrolare militară în cazul lui Pavel Mușumanski, un rezident al regiunii ruse Leningrad, înrolat în timpul așa-numitei mobilizări militare parțiale din septembrie 2022.
În martie, un tribunal din Sankt Petersburg a confirmat dreptul său de a efectua serviciul civil alternativ pe baza convingerilor sale religioase.
Relatările de presă de la acea vreme afirmau că Mușumanski, care este creștin evanghelic, a efectuat serviciul alternativ în 2019 în locul serviciului militar. Dar cererea sa pentru un aranjament similar după ce a fost mobilizat în armată anul trecut a fost respinsă.
Centrul militar de înregistrare și recrutare a insistat ca Mușumanski să depună jurământul, dar el a refuzat să ia armele.
Cazul a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, care a decis în favoarea sa.
„Toate autoritățile judiciare au fost de acord cu poziția noastră conform căreia absența unei legi care să prevadă procedura de punere în aplicare a drepturilor constituționale nu-i poate priva pe cetățeni de acest drept”, a declarat avocatul Aleksandr Peredruk cu privire la decizie.
Potrivit deciziei, atunci când se face mobilizarea cetățenilor este necesar să se țină cont de dreptul constituțional la un serviciu public alternativ.