Confruntată cu un val de critici în urma anulării turului doi de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Comisia Electorală Centrală a insistat luni că mai grav ar fi fost dacă turul doi avea loc la 5 decembrie, în condițiile în care principala candidată, Marina Tauber, a încălcat în mod demonstrat legislația despre cheltuielile din campanie. Candidata Partidului Șor, care a câștigat primul tur cu aproape 48%, a fost exclusă din competiție pentru depășirea cheltuielilor cu 9 500 de lei, iar turul doi va avea loc fără ea, pe 19 decembrie. Tauber spune că a fost înlăturată prin „minciuni” și manevre în spatele cărora s-ar afla președinta Maia Sandu, o acuzație lăsată deocamdată fără răspuns. În timp ce candidații rămași în cursă la Bălți (aflăm imediat cine sunt) se pregătesc de turul doi, Tauber și susținătorii ei au anunțat proteste.
Mai întâi formațiunea PAS aflată la guvernare, iar apoi și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au semnalat că își retrag candidații, ceea ce înseamnă că contracandidatul lui Nicolai Grigorișin, cel de-al doilea finalist al scrutinului, rămas însă singur după anularea înregistrării candidatei Tauber, este deocamdată incert.
Având cel de-al treilea rezultat în turul întâi, Boris Marcoci înaintat de PAS ar fi urmat să participe el la runda finală tocmai anunțată de comisia electorală peste două săptămâni. PAS, însă, spune că îl retrage din competiție “pentru a evita orice speculații”. La fel s-a întâmplat și cu Alexandr Nesterovschi, finalistul cu al patrulea rezultat, despre care socialiștii au semnalat că ar putea și ei să-l retragă.
Speculațiile pe care spune, pe de altă parte, că vrea să le evite PAS sunt legate de acuzațiile Marinei Tauber că puterea ar fi “aranjat” excluderea ei din cursă, pentru a-i face loc lui Marcoci. Cu acest ultim anunț de retragere a candidatului său, formațiunea de guvernare își dorește, cel mai probabil, s-o lipsească de temeinicie pe autoarea acelei acuzații.
Echipa candidatei excluse din cursă a anunțat, la rândul ei, că atacă în justiție amânarea decisă duminică de CEC, în timp ce Marina Tauber, care s-a prezentat azi la ședința legislativului, și-a repetat motivele de indignare:
“Nu vorbim doar de incapacitate totală de a administra treburile statului, ci de o încercare evidentă de a subjuga drepturile și libertățile cetățenești și înlăturarea brutală a tuturor celor care împărtășesc un alt punct de vedere decât gruparea care a acaparat puterea.”
Angelica Caraman, șefa CEC, și-a apărat comisia de aceste acuzații, spunând din nou, la fel ca într-un interviu oferit Europei Libere duminică, că, fără suspendarea contestată de unii, turul final al competiției ar fi putut deveni imposibilă:
“A fost o decizie justă, necesară de a aștepta decizia irevocabilă a instanței de judecată, după care să putem să revenim în condițiile pe care le-a stabilit instanța.”
O altă opinie despre ceea ce ar trebui să se întâmple cu scrutinul din Bălți e că acesta ar urma în general să fie anulat și reluat de la zero. Un astfel de punct de vedere a exprimat la Europa Liberă Arina Spătaru, o fostă parlamentară de la Bălți a Platformei DA, care a încercat, însă nu a reușit să se înscrie în actualul scrutin local din municipiu:
“Eu cred că ultima decizie a CEC este incorectă și o voi contesta la Curtea de Apel. Deja prea multe nedreptăți s-au întâmplat în acest caz, iar, având în vedere că în turul doi a nimerit candidata care avea 15 mii de semnături, dar care prin acțiunile ei a compromis aceste voturi, dar totuși este o parte mare de cetățeni care au participat la alegeri, eu cred că ar fi cel mai bine să mutăm fila, să repetăm alegerile, să oferim CEC-ului, parlamentului, guvernului jumătate de an, ca să-și revadă acțiunile, să-și corecteze greșelile, să se clarifice cu cadrul legal, cu participanții furtului miliardului și să ne ofere încă o șansă în mai 2022 – eu cred că aceasta ar fi cea mai bună soluție. ”
Scenariul, care pare să fi fost și el luat în calcul la un anumit moment de comisia electorală centrală, nu stă însă în picioare din considerente tehnice, a afirmat azi un vice-președinte al comisiei, Pavel Postică:
“Poate că cea mai bună soluție ar fi fost repetarea turului întâi, cu excluderea a doi candidați care au admis abuzuri, care și-au permis să utilizeze în campanie resurse financiare și materiale nedeclarate. Dar tehnic, acest proces din punct de vedere legal este practic imposibil. ”
Decizia privind anularea scrutinului aparține doar instanței judecătorești
Cererea pe care au formulat-o, pe de altă parte, socialiștii azi, după anularea de către comisia electorală a scrutinului de duminică, s-a adresat procuraturii, care ar trebui să-i investigheze pe membrii comisiei electorale acuzați de aceștia, la fel ca de Tauber, de comiterea unui abuz: „decizia privind anularea scrutinului aparține doar instanței judecătorești și faptul că duminică, cu o jumătate de oră înainte de scrutin, a venit indicația CEC de a închide secțiile, este o ilegalitate ”, a declarat Vlad Batrâncea, azi, în parlament, înainte însă să devină cunoscut faptul că candidatul înaintat de formațiunea sa ar avea, teoretic, șanse să participe la confruntarea finală.
Aceasta, așa cum a decis comisia, va avea loc peste două săptămâni, pe 19 decembrie.