Linkuri accesibilitate

Daniela Șerban: „​Pentru Moldova, miza alegerilor europarlamentare înseamnă o apropiere mai mare de UE”


La unul din punctele de trecere a frontierei de la Prut
La unul din punctele de trecere a frontierei de la Prut

Un interviu cu candidata din Republica Moldova pe lista alianței 2020 USR PLUS din România la scrutinul din 26 mai.

Sămbătă, 27 aprilie începe campania electorală pentru algerile europarlamentare din 23-26 mai 2019.

Includerea candidaților din R. Moldova pe listele partidelor din România în timpul alegerilor a devenit deja o tradiție. La precedentele alegeri europarlamentare din 2014, niciunul din cei 11 candidaţi din R. Moldova nu a obținut un mandat în Parlamentul European. Peste 9 mii de cetăţeni români din R. Moldova s-au prezentat atunci la urnele de vot. Cinci candidați din dreapta Prutului vor participa la scrutinul europarlamentar de pe 26 mai. Economista Daniela Şerban se regăsește pe lista alianței 2020 USR PLUS a fostului premier român Dacian Cioloş.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:07 0:00
Link direct

Daniela Șerban
Daniela Șerban

Daniela Șerban: „​M-am mutat în România în 2005, sunt născută în Republica Moldova și am decis la momentul respectiv că este mai bine să-mi fac studiile în România. Pasiunea mea pentru burse m-a atras spre această direcție, pentru că Bursa de Valori București era mult mai dezvoltată decât ce se întâmpla în momentul respectiv în Moldova.

În ultimii 12 ani, am fost destul de conectată de acest mediu bursier și investițional. Am lucrat și în presă doi ani, la o televiziune de business, acoperind tot burse; șapte ani la Bursa de Valori București și un an și jumătate în consultanță în afaceri publice. De-a lungul timpului, am contribuit la diverse politici publice și private de a dezvolta piața de capital din România.”

Europa Liberă: De ce participați la alegerile europarlamentare?

Daniela Șerban: „​De la începutul acestui an, am decis să fac pasul spre politică atât pentru a aduce din experiența mea și din expertiza mea în domeniul financiar, antreprenorial și economic în spațiul politic din România, dar cred că sunt și în momentul în care pot să contribui mai mult și înapoi, spre Moldova, spre țara de origine.”

Europa Liberă: Care este miza alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova?

Daniela Șerban: „Și pentru România, este o miză foarte mare, pentru că aceste alegeri vor însemna o decizie și a viitorului țării: dacă este pro-european, printr-un vot, de exemplu, către alianța USR PLUS, sau cel în afara Europei, dacă se menține statu-quo-ul actual. Și când vorbim de România, de multe ori în contextul regional, se vorbește și de Republica Moldova, pentru că această alianță este una strategică și se bazează pe o comuniune de limbă, de istorie comună.

Pentru România, Moldova reprezintă o prioritate, inclusiv pentru alianța din care fac parte. Deci și pentru Moldova, miza acestor alegeri înseamnă o apropiere mai mare față de Uniunea Europeană, dacă și românii decid acest lucru prin votul pe care îl vor exprima pe 26 mai.”

Europa Liberă: Ce-și propune să facă alianța USR PLUS în ceea ce privește Republica Moldova?

Daniela Șerban: „Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este o prioritate a alianței. Din acest punct de vedere, nu există nicio urmă de negociere, este printre prioritățile anunțate ale alianței. Propunem revizuirea cadrului Parteneriatului Estic și implementarea de proiecte concrete în Republica Moldova, dependente de un anumit progres și de îndeplinirea anumitor condiții, dacă vobim de asistență macrofinanciară. Pe de altă parte, sunt necesare mai multe fonduri europene alocate pentru proiecte în Republica Moldova, dar care să vizeze cetățenii, nu neapărat statul. Și să găsim o modalitate prin care acești bani să fie alocați direct cetățenilor, fie că vorbim de educație sau de incluziune socială.

Este foarte importantă Moldova ca poziție strategică, ca politică externă a Uniunii Europene. Și în această direcție, vrem să susținem înființarea unui grup de lucru tehnic de experți la nivelul Comisiei Europene. Pe de altă parte, vrem să ne implicăm mai mult în subiecte de politică externă care să vizeze Rusia și să oferim un tampon mai mare prin sprijinul dat de Uniunea Europeană Republicii Moldova, la nivel de securitate și poziționare strategică față de Rusia. Știm cu toții, Moldova este un stat mic și fiind dependent energetic și la nivelul schimburilor comerciale de partenerii din jur, are această vulnerabilitate.”

Europa Liberă: În Republica Moldova, se invocă des problema corupției, ancheta privind „furtul miliardului” nu avansează. Cum poate penaliza Parlamentul Uniunii Europeană derapajele față de statul de drept în Republica Moldova?

Banii europeni să fie mai mulți, alocați către Republica Moldova, dar cu anumite condiții...

Daniela Șerban: „Este foarte important ca fondurile europene spre Moldova să vină doar dacă avansează anumite lucruri sau dacă sunt schimbări sau sunt implementate programe, proiecte, modificări legislative care să confirme drumul european al Republicii Moldova. Tocmai ce aminteați de lipsa progresului în această anchetă, este clar că trebuie să existe o legătură între mai multă finanțare și acest progres. Asta ne propunem și noi. Banii europeni să fie mai mulți, alocați către Republica Moldova, dar cu anumite condiții: Moldova să facă anumiți pași concreți spre calea europeană.”

Europa Liberă: Dacă acești pași nu sunt făcuți, cât de eficientă este înghețarea asistenței financiare?

Daniela Șerban: „În acest moment, fondurile europene sunt direcționate către stat și statul după aceea, prin diverse instrumente, direcționează către societatea civilă. Ce vrem noi e să identificăm proiecte și programe și să se implementeze anumite proiecte care să nu fie neapărat legate de stat. Dacă este vorba de educație sau de acces la anumite servicii sau de incluziune socială, acești bani să meargă direct către cetățeni. Să nu mai fie condiționați sau să treacă prin stat.

Ce este important pentru noi este să găsim moduri să finanțăm direct cetățenii. Cu siguranță, vom milita pentru mai mulți bani alocați Republicii Moldova, cu prioritate să meargă către cetățeni, fie că vorbim despre finanțarea afacerilor, incluziunea socială sau educație.”

Europa Liberă: Mai multe partide din România și-au lansat campania pentru europarlamentare la Chișinău. De unde vine acest interes deosebit pentru Republica Moldova?

Daniela Șerban: „Da, este foarte interesant și se discută în România destul de mult despre cetățenii moldoveni, pentru că, așa cum știți, peste un milion de moldoveni au și cetățenie română. Și, de exemplu, când colegii mei au fost în străinătate, în Spania, Italia, la întâlnirile alianței vin și cetățeni ai Republicii Moldovei cu pașaport românesc. Toate programele pe care vrem să le dezvoltăm și le-am propus în aceste alegeri se referă și la cetățenii români, și la cetățenii moldoveni care au cetățenie română. Deși participarea la vot a fost destul de scăzută în Moldova, în ceea ce privește alegerile europarlamentare, sigur că există potențial și este important să venim și la Chișinău.”

Europa Liberă: S-a schimbat cumva atitudinea clasei politice de la București față de Republica Moldova? Sau e o vânătoare de voturi?

Daniela Șerban: „Din ce știu eu, întotdeauna relația cu Moldova a fost una specială și strategică, cel puțin la nivel declarativ. Din punctul nostru de vedere și pentru noi, Republica Moldova a însemnat întotdeauna o prioritate. Noi am fi printre ultimii care vin în Republica Moldova, dar asta nu înseamnă că importanța pe care o dăm acestui subiect este doar în contextul alegerilor. Noi chiar am propus lucruri concrete și în România, de fiecare dată când am avut ocazia, am discutat și problema Moldovei.”

Europa Liberă: Traian Băsescu a declarat că principala sa misiune, dacă va obține un mandat în Parlamentul European, va fi unirea României cu Republica Moldova. Ce cred candidații alianței despre unire?

Sigur, pe termen foarte lung, ne dorim și noi unirea...

Daniela Șerban: „Din punctul nostru de vedere, este foarte importantă convergența către Uniunea Europeană, convergența reală. Sigur, pe termen foarte lung, ne dorim și noi acest lucru. Cred că cel mai realizabil este prin prisma aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Acest lucru se poate face dacă Moldova își dorește acest lucru și se întâmplă pași concreți în această direcție.”

Europa Liberă: Sunteți pe poziția 36 pe lista alianței. Credeți că aveți șanse?

Daniela Șerban: „Șansele sunt foarte mici, dacă nu imposibile, în sensul în care noi ar trebui să luăm sută la sută din voturi și să se și retragă unii colegi. Nu, sunt foarte rezonabilă și știu că în trei luni, de când am intrat eu în politică, nu aș fi putut să iau un loc eligibil, dar este un prim pas. Este o decizie pe care am luat-o pentru că vreau să mă implic în politică și știu că lucrurile făcute bine nu pot să se întâmplă peste noapte.

Este foarte important să vedem rezultatul alegerilor din 26 mai pentru că în funcție de procentul pe care îl vom obține, vom vedea și numărul candidaților europarlamentari pe care îi vom avea. Mi-aș dori să rămân aproape de cei care vor fi în Parlamentul European, dar dacă nu, sunt alte două tururi de alegeri, atât pentru alegeri locale, cât și cele parlamentare. Cu siguranță mă voi implica și în acelea.”

XS
SM
MD
LG