Linkuri accesibilitate

20 de ani de la „eliberarea” României


Piața Republicii (azi, Piața Victoriei) din București. „Cultura Moldovei”, 24 August 1964.
Piața Republicii (azi, Piața Victoriei) din București. „Cultura Moldovei”, 24 August 1964.

Cu prilejul împlinirii a două decenii de la ieșirea României din războiul împotriva URSS la 23 august 1944, ziarul „Pravda” din Moscova  și „Scânteia” din București au scos în comun de sub tipar culegerea de texte „România populară azi”.

Cartea era consacrată „glorioaselor victorii obținute de poporul român-frate în cei 20 de ani de la eliberarea țării de sub jugul fascist”.

Culegerea se deschidea cu cuvintele lui N.S. Hrușciov precum că „unitatea frățească dintre popoarele sovietic și român se va întări și de acum înainte”. Realitatea era, însă, alta: raporturile sovieto-române treceau printr-o etapă extrem de încordată.

La Chișinău momentul aniversar n-a mai cunoscut amploarea din anii precedenți. În condiții modeste, la Biblioteca republicană „N.C. Krupskaya” a avut loc o serată literar-muzicală consacrată „aniversării a 20-a a eliberării României”.

La serată, „tov. Cincilei”, directorul bibliotecii, a ținut o scurtă comunicare despre dezvoltarea social-economică și culturală a României în ultimii 20 de ani. Actorul Ia. Burghiu, de la Teatrul „Luceafărul”, a declamat poezii ale poeților Tudor Arghezi și Mihai Beniuc. Apoi, cei prezenți au audiat la magnetofon cântece populare românești în interpretarea vestitului cântăreț român de operă Nicolae Herlea.

Serata s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar.

La Chișinău urma să ajungă și vestita formație de muzică și dansuri populare „Perinița” de la București, care începuse un turneu de câteva săptămâni la Moscova, Leningrad, Kiev și Cernăuți.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG