Prețul gazelor naturale pe piața europeană a rămas ridicat și miercuri, după ce a atins marți un nivel record pe fundalul cererii mari pe timp de iarnă și a tensiunilor geopolitice latente între Rusia și țările consumatoare. Prețul european de referință la hub-ul TTF din Olanda a depășit marți 2100 de dolari mia de metri cubi, într-o creștere semnificativă față de ziua precedentă. Ce impact poate avea acest salt asupra prețului la care cumpără gaze Moldovagaz de la concernul rus de stat Gazprom? Liliana Barbăroșie a stat de vorbă despre cauzele noii scumpiri și posibilul impact cu experta Aura Săbăduș, de la Independent Commodity Inteligence Services, un serviciu de analiză a informațiilor de pe piață energetică europeană.
Aura Săbăduș: „Ați văzut și Dvs., Rusia, în ultima vreme, nu a trimis gaze decât strict în măsura necesității, adică strict în cadrul obligațiilor contractuale, în ciuda faptului că era, într-adevăr, nevoie de aceste gaze și asta a făcut ca prețurile să crească, pentru că, practic, lumea este panicată. În alte condiții probabil, să zicem, în condițiile în care prețurile ar fi fost la un nivel normal, dacă Rusia nu trimitea gaze pe o perioadă de
Toată lumea e panicată, nimeni nu știe ce se întâmplă, practic asta face ca prețurile să crească extraordinar de repede”
timp, probabil că această creștere vertiginoasă și această volatilitate pe piață nu ar fi existat, dar pentru că există deja o temere foarte mare, toată lumea e panicată, nimeni nu știe ce se întâmplă, practic asta face ca prețurile să crească extraordinar de repede și să existe o volatilitate de neimaginat, care nu cred să mai fi existat în istoria piețelor de energie de când au început ele să existe așa, în formatul în care sunt acum. Și probabil că și în săptămânile și poate chiar lunile următoare vom vedea același lucru, în condițiile în care livrarea de gaze este limitată, depozitele din Europa sunt sub 50 la sută, vă reamintesc că în anii trecuți nivelul de umplere era mult mai mare, 70-80 la sută, acum sunt sub 50 la sută și iarna de-abia a început. Deci, dacă va fi foarte frig în continuare în luna ianuarie și nu vor exista gaze, nu vor veni gaze din Rusia, și nici gaze lichefiate, atunci furnizorii se vor vedea obligați să extragă aceste gaze din depozite și, practic, să se golească cu mult înainte de vreme. În mod normal, perioada de injecție în depozite începe la 1 aprilie, dar acum, dacă aceste depozite sunt golite, probabil că vom rămâne descoperiți în Europa o perioadă îndelungată, până în momentul când, într-adevăr, vor începe companiile de gaze să injecteze gaze în depozite.”
Europa Liberă: Iar răspunsul la întrebarea: de ce face Rusia asta? Adică de ce limitează transporturile, care ar fi un motivul - unul mai mult politic sau numai politic?
Aura Săbăduș: „Este foarte greu de știut, pentru că Rusia are strategia ei și nu avem cum să știm. În primul rând, că acesta este un secret comercial în ceea ce privește Gazprom și, în al doilea rând, că Rusia nu publică niciun fel de informații. Părerea mea este, deși nu aș vrea să fac niște afirmații absolut ferme, pentru că nu am date necesare care să susțină această afirmație, dar din câte văd eu și din câte încerc să îmi explic este că Rusia, deși are rezerve fabuloase de gaze, nu a investit suficient în extracție, deci în producția de gaze, a investit prea mult, practic a risipit bani pe niște conducte care nu sunt necesare. E vorba de Nord Stream 2, de TurkStream, aceste conducte sunt absolut superflue, nu trebuiau construite, pentru că deja există capacitate mai mult decât suficientă prin Ucraina, care ar fi putut foarte bine să faciliteze tranzitul, transportul de gaze către Europa. Deci, așa cum v-am spus, Rusia a investit enorm de mult, niște sume fabuloase în aceste conducte, probabil pe parcursul
Nu îmi imaginez, chiar și politic fiind motivat Gazprom, că ar încerca să își facă rău cu mâna proprie, pentru că deja chiar astăzi vedeam o știre că Comisia Europeană va începe o investigație de antimonopol împotriva Gazprom.
anilor nu a investit în producție și acum vedem rezultatul, pentru că eu nu îmi imaginez, chiar și politic fiind motivat Gazprom, că ar încerca să își facă rău cu mâna proprie, pentru că deja chiar astăzi vedeam o știre că Comisia Europeană va începe o investigație de antimonopol împotriva Gazprom. Deci, există niște limite și chiar și politic fiind motivată această decizie de a nu trimite gaze către Europa la un moment dat ar trebui ei înșiși să se gândească că își fac rău și, practic, își strică tot capitalul de încredere pe care anumite companii poate și le-ar fi pus în Gazprom. Dar părerea mea, așa cum am spus și revin, este că nu pot să trimită aceste gaze. Ei se laudă în anumite publicații, în rapoartele lor că ar fi mărit producția, dar nu este suficientă, pentru că o parte trebuie să alimenteze piața domestică, iar pentru rest, pentru Europa nu mai au gaze, s-au ascuns practic în spatele acestei aure de mister, că, vezi Doamne, ei încearcă să forțeze mâna Europei să aprobe sau să certifice Nord Stream-ul și numai atunci vor da drumul la gaze, de fapt, se ascund de ceva care e mult mai banal, anume faptul că probabil nu au aceste gaze disponibile, nu le pot pune la dispoziție, pentru că nu au investit suficient.”
Europa Liberă: Apropo despre limite, ziceați mai devreme despre limite, probabil, lumea se întreabă cât și până unde pot ajunge aceste prețuri spot, iar în Republica Moldova e firesc că își pun oamenii aceste întrebări, pentru că, cum vă spuneam, așa cum se pare, formula de calcul a prețului de achiziție depinde, în măsură mai mică iarna, în măsură mai mare vara, și de prețul spot.
Aura Săbăduș: „E foarte greu să vă dau un răspuns clar și ferm, pentru că, vedeți Dvs., acum o lună ne gândeam că, ah, prețul a ajuns la 1.000, acum este trecut de 2.000 de dolari și prețul probabil că va mai crește, pentru că, așa cum v-am spus, suntem doar la începutul iernii, depozitele sunt sub 50 la sută și dacă va veni o perioadă îndelungată de frig, atunci va fi o mare problemă. Desigur, trebuie să luăm în calcul și faptul că de săptămâna aceasta și până în prima parte a lui ianuarie vor exista sărbătorile de Crăciun, Crăciunul de aici, apoi Crăciunul pe stil vechi, Anul Nou, când cererea va mai cădea, asta-i clar, apoi chiar vedem sunt unele cargouri cu gaze lichefiate care se îndreptau către Asia și au fost redirecționate, deci se întorc în Europa, pentru că acum prețurile pe hub-urile europene de gaze sunt mai mari decât în Asia. Deci, asta ar putea să echilibreze prețurile și să le mai scadă, însă problema cea mare este această volatilitate extraordinară, toată lumea e panicată. Lumea vede faptul că se golesc depozitele, se așteaptă la perioade de frig și atunci în momentul în care și cea mai mică problemă, zilele trecute au fost probleme la niște centrale nucleare în Franța, imediat a sărit prețul. Deci, cea mai mică problemă este de natură să influențeze în mod radical prețul, deci este mai mult o situație de panică mai degrabă decât o reacție rațională la ceea ce se întâmplă.”
Europa Liberă: Acum despre soluții dacă am vorbi și dacă există, ele sunt, probabil, diferite pentru Europa și pentru state ca Republica Moldova, care se află doar la granița Europei, dar totuși, iată, Dvs. ce vedeți ca și soluție?
Aura Săbăduș: „Depinde la ce vă referiți, dacă vă gândiți la soluție pe termen scurt sau la soluție pe termen lung, pentru că soluție pe termen scurt, să vă spun sincer, nu aș vedea ceva radical, nu aș vedea care ar putea să survină decât faptul că poate vremea, temperaturile vor fi, să zicem, normale și blânde în această iarnă și nu ne vom confrunta cu probleme de furnizare. Pe termen lung însă, cu siguranță că această situație, această criză îi va face pe politicieni, pe cei puși să rezolve aceste lucruri să regândească întreaga arhitectură, dar sper că nu în sensul în care se vor aloca noi subvenții, cel puțin mă refer aici, în Europa, sau pachete compensatorii care ar putea să dezechilibreze piața. Aceste lucruri ajută imediat, dar pe termen lung creează niște deficite bugetare enorme și asta este o problemă care trebuie să fie regândită. Va trebui, probabil, Europa să regândească strategia înmagazinării, deci să creeze, probabil, niște stocuri strategice care să confere un grad de siguranță în situații de criză și, probabil, să regândească rolul gazelor în mixul energetic al fiecărei țări. Probabil că în viitor vom vedea din ce în ce mai multe centrale nucleare mici, modulare, așa cum vedem acum în România, Statele Unite au vândut sau urmează să aducă niște centrale de acest fel, să încurajeze energia regenerabilă, plus stocarea de materii și,
Republica Moldova va trebui în viitor să își asigure un grad de siguranță stocând gaze, fie creându-și propria sa facilitate de înmagazinare, fie stocând gazele în Ucraina sau în România, depinde de preț.
bineînțeles, gazele vor rămânea, vor fi importante, dar trebuie regândit rolul gazelor și, mai ales, al necesității depozitelor. Și Republica Moldova este în aceeași situație, cu siguranță că Republica Moldova va trebui în viitor să își asigure un grad de siguranță stocând gaze, fie creându-și propria sa facilitate de înmagazinare, fie stocând gazele în Ucraina sau în România, depinde de preț, să considere în viitor deschiderea granițelor și posibilitatea ca să aducă mai multe gaze din alte țări, deci să cumpere gaze atunci când prețurile vor fi suficient de atractive, fie din România, fie din Ucraina și să regândească întreaga structură energetică, dependența de Gazprom, dependența de electricitate din Transnistria ș.a.m.d. Sper ca acest an să fie folosit judicios de politicieni și să se regândească arhitectura sau structura energetică a fiecărei țări. Și un lucru foarte important aici, aș spune, ar fi reducerea tarifelor de transmisie prin conducta transbalcanică, pentru că asta ar încuraja fluxurile de gaze, ar repoziționa Republica Moldova într-un rol foarte important de țară de tranzit între Ucraina și Balcani, ar aduce un venit suplimentar pentru Republica Moldova și asta ar întări puterea Republicii Moldova. Sunt unele dintre cele mai mari tarife din zonă, în jur de 11 dolari pe mia de metri cubi pe 100 de kilometri, sunt enorm de mari. Din cauza acestui tarif este imposibil să se stabilească fluxuri de gaze între Ucraina și România, practic aceste tarife blochează întreaga integrare a regiunii. Este foarte important ca Republica Moldova să regândească aceste tarife. Din câte înțeleg, până nu demult Gazprom-ul avea tarife preferențiale, fiind acționarul majoritar din Moldovagaz avea tarife preferențiale, iar alții trebuiau să plătească aceste tarife, dar acum există niște propuneri să fie reduse, care înțeleg că sunt pe masa celor de la ANRE din primăvară, dacă nu mă înșel, dacă nu chiar de mai demult, dar încă nu au fost aprobate.”