Linkuri accesibilitate

De ce ANRE a renunțat la practica plafonării prețurilor la carburanți?


Imagine generic
Imagine generic

Petroliştii vor fi obligaţi să anunţe ANRE despre orice intenţie de a modifica tarifele, iar reglementatorul va monitoriza retroactiv corectitudinea operatorilor.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va mai stabili prețul carburanților, care va fi lăsat la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere. Prețurile vor include o rată de rentabilitate anuală de maxim 10 la sută. Astfel se revine practic la metodologia de stabilire a prețului la pompă a benzinei și motorinei care a existat până în 2007. Decizia de a se renunța la plafonarea costurilor de către ANRE a fost luată urmare a mai multor proteste ale importatorilor de produse petroliere și ale automobiliștilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct


După nouă ani în care stabileau preţurile la carburanţi, importatorii de produse petroliere au fost sancționați delaolaltă pentru înțelegerea de cartel stabilită de mari operatori de pe piață ce a condus în 2016 la o creștere exagerată a costurilor la pompă.

Atunci autoritățile au impus o practică rar întâlnită - cea de a reglementa şi plafona prețurile, care fusese criticată dur de experții în domeniu pe motiv că venea în contradicție cu principiile pieței liberalizate. Plafonarea prețurilor a fost suspendată în vara anului trecut, urmare a unor proteste ale automobiliștilor. Ulterior, Parlamentul a decis să excludă în general reglementatorul din exerciţiul de plafonare a preţurilor la carburanţi şi să lase piaţa să se autoreglementeze, mecanism valabil până în 2016.

Aprobând luni noua metodologie de formare a preţurilor la carburanţi, doi dintre directorii ANRE, Octavian Calmâc şi Eugen Carpov, i-au avertizat pe operatori să nu reia practica înţelegerii de cartel, aşa cum au procedat anterior.

Octavian Calmâc
Octavian Calmâc

Octavian Calmîc: „Noi o să fim cu ochii pe tot ce se întâmplă pe piaţă. Şi acele modificări majore care au loc pe plan internaţional sau regional, ele în mod normal imediat trebuie să se regăsească în preţurile care sunt afişate pe panouri, la staţii.”

Eugen Carpov: „Liberalizarea înseamnă o concurenţă, această concurenţă trebuie să fie vizibilă şi pe panouri. Dacă vor exista situaţii când toate companiile vor aplica aceleaşi preţuri, atunci probabil noi vom fi nevoiţi să revenim la deciziile pe care le adoptăm. Totodată, va fi şi o misiune a Consiliului Concurenței care va monitoriza foarte strict acest aspect.”

Eugen Carpov
Eugen Carpov

Noua metodologie a fost apreciată de şefii marilor companii petroliere, care, de altfel, au reuşit să convingă reglementatorul să majoreze de la 5 la 10 rata maximă de rentabilitate anuală ce va fi inclusă în preţuri.

Revenirea la practica de stabilire a preţurilor de către petrolişti este în general salutată de experţii din domeniu. Nu este însă şi suficient pentru a evita eventuale înţelegeri obscure între operatori, aşa cum s-a întâmplat anterior, spune expertul comunităţii WatchDog, Sergiu Tofilat:

„În ţările dezvoltate piaţa produselor petroliere este competitivă, concurenţială. Deci, cuvântul cheie aici este concurenţa. Soluția este una: trebuie să numeşti oameni integri la Consiliul Concurenţei şi trebuie să faci ordine în justiţie pentru că orice act de la Consiliul Concurenţei, în cazul unei înţelegeri de cartel, ajunge în instanţe de judecată şi dacă acolo judecătorii nu se ghidează de lege, evident că nu vom avea ordine.”

Dacă majoritatea operatorilor de pe piaţă vor afişa preţuri similare aceştia ar trebui sancţionaţi de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri anticoncurenţiale sau de cartel, spune expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, fost director al ANRE: „E suficient o singură dată să facă chestia asta şi o să vedeţi că pe piaţă o să fie ordine.”

Victor Parlicov mai remarcă un detaliu - noua metodologie de stabilire a prețurilor va fi aplicată doar la vânzări cu amănuntul, nu şi la cele angro. Aşa s-a procedat şi atunci când ANRE plafona preţurile ceea ce a dus la distorsionarea pieţei şi la concentrarea ei prin excluderea micilor operatori, spune expertul:

Victor Parlicov
Victor Parlicov

„Acum, prin faptul că nu au reparat greşeala şi au introdus metodologia aplicabilă doar preţurilor cu amânuntul, asta înseamnă că operatorii pe piaţa angro pot face ce vor şi asta înseamnă că din nou problema de eliminare a micilor benzinării şi concentrarea activităţii la cei care sunt integraţi pe verticală va continua.”

Petroliştii ar urma să înceapă să stabilească de unii singuri preţurile la benzină şi motorină după ce noua metodologie va fi publicată în Monitorul Oficial. Unii operatori au anunţat deja că preţurile vor scădea, cele de acum fiind exagerate şi neconforme tendinţelor de pe piaţă. Petroliştii vor fi obligaţi să anunţe ANRE despre orice intenţie de a modifica tarifele, iar reglementatorul va monitoriza retroactiv corectitudinea operatorilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG