La primul loc de muncă pe care Aurica Balmuș l-a avut în Statele Unite ale Americii după absolvirea facultății a avut ocazia să cunoască bucătăria politicii americane. Atunci a fost surprinsă să descopere cum poate fi președintele George Bush Jr. în afara camerelor de luat vederi sau cum politicienii republicani construiau strategia pentru câștigarea alegerilor din 2024 încă de acum 20 de ani.
Ea, spre deosebirea de majoritatea colegilor ei de facultate de la începutul anilor 2000, nu avea în plan să emigreze. Pe atunci era studentă la psihologie la Universitatea de Stat din Moldova. Dar după ce a fost într-un an de schimb la o universitate din Kansas din Statele Unite ale Americii, i-a plăcut atât de mult, încât a decis că trebuie să revină. De fapt, i-a plăcut foarte mult Washingtonul pe care îl vizitase de două ori în timpul programului de schimb și și-a pus în gând că într-o zi va locui aici. De altfel, toate deciziile de a se stabili într-un oraș sau altul, Aurica le-a luat instinctiv. După 20 de ani de stat în SUA și vreo 15 de locuit în Washington, a simțit că vrea să stea la Paris, unde s-a și mutat. Dar continuă să lucreze pentru Banca Mondială, unde a ajuns acum 10 ani, tot pentru că a simțit că are nevoie de o schimbare. Atunci a lăsat un job stabil unde lucra de 8 ani pentru un contract temporar de doar 50 de zile la Banca Mondială.
Dacă ești într-un moment din viață când simți că ai vrea să faci o schimbare, dar nu te poți hotărî, îți recomand în mod special să asculți acest episod. Aurica Balmuș are genul de parcurs în viață care îți arată de ce merită să-ți asumi riscuri, chiar și atunci când toată lumea crede că e o nebunie.
În acest episod am discutat despre:
- parcursul ei și despre cum pentru ea naivitatea s-a dovedit a fi un mare avantaj;
- despre cum și-a argumentat nevoia de a se muta la Paris, păstrându-și jobul la biroul din Washington al Băncii Mondiale;
- despre călătoria pe bicicletă care a grăbit decizia de a se muta la Paris;
- despre deosebirile dintre viața în SUA și cea în Franța;
- dar și care e acel motor interior care o determină să-și asume schimbări radicale și ce a înțeles despre ea până în acest moment al vieții.
„Laboratorul social” poate fi găsit și pe Apple Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.