Linkuri accesibilitate

De ce e nesigur pe el Liviu Dragnea? (VIDEO)


Liviu Dragnea, imagine de arhivă
Liviu Dragnea, imagine de arhivă

Parchetul general, SRI și SPP declară că nu știu nimic despre ceea ce liderul PSD a numit o tentativă de asasinat împotriva sa.

Șeful social-democraților și președintle Camerei Deputaților a susținut într-un interviucă anul trecut în luna aprilie ar fi venit în România în mod special pentru această operațiune patru străini, care ar fi fost cazați vreme de trei săptămâni la Athenee Palace.

Liderul PSD nu a dat mai multe detalii, dar a spus că ar fi fost făcute cercetări în legătură cu această „tentativă”.

Inițial în interviul acordat Antenei 3, Liviu Dragnea a sugerat că în spatele tentativei ar fi fost George Soros, dar miercuri a retractat.

Pentru liderul PSD, Româia este un stat “parțial mafiot”, unde “statul paralel este o mafie”. Altădată și-a lămurit auditoriul că statul paralel ar fi format între altele și din serviciile secrete.

Serviciul Român de Informații a precizat că nu a primit „nicio sesizare oficială din partea președintelui Camerei Deputaților în legătură cu presupusa amenințare la integritatea sa fizică”.

SRI a mai arătat că nu se ocupă cu paza și protecția demnitarilor, dar că dacă află informații care intră în atribuțiile altei instituții este obligat să le pună la dispoziția acestora, numai că în cazul Liviu Dragnea nu au existat astfel de date.

Surse din SPP, Serviciul de Pază și Protecție, au declarat pentru Agenția Mediafax, că cităm „nu a fost sesizat niciunul dintre elementele pe care le-a precizat Liviu Dragnea cu privire al amenințare și atentat”.

Parchetul General de asemenea că precizat de asemenea prin biroul de presă că nu există și nu a existat vreun dosar referitor la o presupusă tentativă de asasinat asupra liderului PSD.

Nu e clar dacă Liviu Dragnea poate să-și demonstreze spusele, sau dacă încearcă să se victimizeze în fața propriului electorat pentru a deturna atenția de la scandalul reprimării manifestației pașnice din 10 august.

Șeful social-democraților a insistat pe linia lansată deja de partidul său că protestatarii au încercat să schimbe guvernul în mod violent.

Reuters, AP: București, 10 august 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Dar pe tot parcursul interviului acordat postului de televiziune Antena 3, cu toate că a avut în fața sa o moderatoare prietenoasă, Liviu Dragnea a părut destul de nesigur pe el, a răsfoit tot felul de hârtii când a vorbit despre politicile publice și s-a poticnit de mai multe ori înainte să dea răspunsuri.

Mesajul său clar către aliații PSD la guvernare a fost că vrea să-l suspende pe Klaus Iohannis din funcție. Și că așteaptă să vadă dacă președintele Senatului, care este și șef al ALDE, și-a schimbat părerea în această privință.

Într-un comunicat de presă ALDE a lăsat miercuri să se înțeleagă că suspendarea președintelui român poate fi negociată. Totuși ,partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a precizat că cităm „declanșarea procedurii de suspendare, într-o societate profund divizată, instigată la fanatism și violență de lideri politici lipsiți de scrupule, poate avea urmări imprevizibile”.

ALDE consideră că suspendarea lui Klaus Iohannis trebuie făcută doar dacă acest lucru „nu va perturba funcționarea statului”, mai ales avâmd în vedere că România va prelua de la începutul anului viitor președinția rotativă a UE.

La începutul acestei luni a apărut un document - cu care câțiva demnitari PSD păreau să fie la curent - prin care se argumentează că ar exista date pe baza cărora Klaus Iohannis poate fi acuzat de înaltă trădare și suspendat.

Social-democrații au nevoie însă de două treimi în această situație. Potrivit Constituției, „de la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii, Preşedintele este suspendat de drept” (Art.96).

Un astfel de scenariu l-ar aduce ca interimar pe Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului, care spre deosebire de Klaus Iohannis ar putea promulga probabil rapid modificările la Codul Penal care l-ar putea salva pe Liviu Dragnea de închisoare, după ce acesta a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate pentru fapte de corupție.

Peste 10.000 de oameni au protestat la Cluj în sprijinul mitingului diasporei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

Revenind la presupusa tentativă de asasinat a cărei victimă Liviu Dragnea susține că a fost în aprilie 2017, dacă informația e adevărată, atunci a fost un atac grav la adresa securității naționale a României, Dragnea fiind al treilea om în stat, ca președinte al Camerei Deputaților.

Dacă însă informația e falsă, atunci LIviu Dragnea riscă pușcăria, pentru că articolul 404 din noul Cod Penal spune: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

XS
SM
MD
LG