Linkuri accesibilitate

Învățământul universitar în România la început de an academic


Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

În prezent, în facultăți, la studii pentru licență, sunt înscriși cei mai puțini studenți din anul 1998 încoace.

În România a fost marcată luni, 30 septembrie, deschiderea anului universitar 2019-2020. Dincolo de festivități, o informație a atras atenția publică: în prezent, în facultăți, la studii pentru licență, sunt înscriși cei mai puțini studenți din anul 1998 încoace.

România: număr minim record de studenți în universități
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct


În ciclul de studii pentru licență sunt înscriși în România anul acesta 377.370 de studenți, conform Institutului Național de Statistică, citat de EduPedu.ro. Iată cum explică această scădere puternică Cristian Hatu, președinte al Centrului de evaluare și analize educaționale.

Cristian Hatu: „Pe de o parte, tot scade numărul de elevi pentru că a scăzut natalitatea, pe de altă parte au plecat foarte mulți din țară în ultimii ani. Aceasta este o parte a problemei. Cealaltă parte este că, atunci când termină liceul, sunt destui elevi buni și foarte buni care se duc la studii în străinătate.”

Analiza profesorului Hatu este confirmată și de cifrele oficiale. Într-un raport al Ministerului Educației despre starea învățământului superior, elaborat în 2018, natalitatea este identificată drept una din cauzele principale ale faptului că, în grupa de vârstă de 21 până la 24 de ani, există cu circa 80.000 de persoane mai puțin astăzi decât erau în 2011.

Apoi proporția migrației din România a fost cuantificată într-un studiu comandat de Ministerul de Externe. Acesta arată că diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din întreaga lume în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa.

Dincolo de date obiective însă, realitatea mai cuprinde și aspecte subiective.

Cristian Hatu: „Părinții se uită și la ce nivel este universitatea din România, care e dinamica de la un an la altul în ceea ce privește poziția lor în ratingurile internaționale. Deci, se vede o descreștere de la un an la altul în majoritatea situațiilor, vorbind despre universitățile mari.”

Au înființat secții fără noimă, nu conta dacă aveau resurse de personal sau laboratoare pentru așa ceva...
Mircea Miclea

În topul Shanghai al primelor o mie de universități din întreaga lume, România are doar două instituții prezente – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea București. De ce nu sunt mai multe? Fostul ministru al educației, Mircea Miclea, spune la Europa Liberă că boala universităților românești a început în anii 1990.

Mircea Miclea: „Au înființat cu duiumul secții noi în fiecare an, ieșeau mândrindu-se cu noile secții pe care le înființează. Au înființat secții fără noimă, nu conta dacă aveau resurse de personal sau laboratoare pentru așa ceva – pur și simplu le înființau. Și efectul a fost o dezvoltare extensivă a universităților, în loc să fie o dezvoltare pe punctele tari. Ceea ce lipsește universităților românești este concentrarea pe punctele tari, fiecare universitate să-și descopere punctele tari și să le maximizeze. Și atunci ajungi în topurile internaționale în poziție mai bună.”

Printre multele criterii pe care Topul Shanghai le ia în considerare se numără și succesul absolvenților. Mai precis, câți reușesc să își găsească joburi potrivite și bine plătite după studii. Fostul ministru, Mircea Miclea, a explicat la Europa Liberă că învățământul superior nu este deloc conectat la piața muncii pentru că, în lipsa unui proiect clar de dezvoltare a României, universitățile nu pot gândi strategic, ca să producă forță de muncă pe termen lung.

Dar, a adăugat Miclea, mai există și autosuficiența universitarilor.

Mircea Miclea: „În loc să ai o responsabilitate socială, să te gândești la ce a necesar pentru societate, te gândești mai degrabă la ce te ajută pe tine, universitar, să-ți multiplici normele didactice – asta însemnă mai mulți asistenți, mai mulți bani, mai multă putere etc...”

XS
SM
MD
LG