Linkuri accesibilitate

De ce Italia priveşte cu suspiciune spre RM?


Aşadar, Italia şi-a închis joi graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate locuri cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus. Interdicţia de călătorie se aplică pentru - atenţie mare la compania în care suntem! - Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană. De asemenea, Italia a suspendat zborurile directe şi indirecte către ţările menţionate.

De ce Italia priveşte cu suspiciune spre RM?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

S-au auzit deja voci revoltate ale moldovenilor care muncesc în Italia, oameni care voiau să vină în RM şi să-şi vadă rudele. Dar cine e vinovat? Cu puţin timp în urmă, Italia însăşi era un mare focar de infecţie al Europei, un loc în care mureau cîte 700-800 de oameni pe zi. Atunci în RM conducătorii se lăudau cu situaţia epidemiologică bună. Ei bine, au trecut cîteva luni şi ce vedem? În Italia sunt mai puţini infectaţi pe zi decît în RM. Acolo, în Italia, autorităţile şi oamenii au înţeles ce pericol mare e virusul, pe cînd în RM a început marele “raslabon” şi numărul infectaţilor a început să crească.

E justificată interdicţia italienilor? Cred că da. E normal să te temi de o ţară în care oamenii nu vor să înţeleagă pericolul şi în care o sumedenie de indivizi poartă masca sub bărbie în locurile publice închise, în care face ravagii demagogia ce acreditează inexistenţa Covidului. Dar nu cumva italienii au văzut pofighismul unor moldoveni care lucrează în Italia? Oricum, situaţia acum la noi e mai gravă şi nu trebuie să fii un mare oracol ca să presupui că în RM vin zile cu mari suferinţe. Pe moldoveni îi doare-n cot de virus şi consecinţele vor fi dramatice.

În atare situaţie, pare de-a dreptul bizară intenţia preşedintelui Dodon de a o decora pe ministra Dumbrăveanu. Păi, cum vine asta, stimabililor? Creşte numărul infectaţilor şi al morţilor şi voi vă gîndiţi la medalii? La urma urmei, decoraţi-i pe medicii din linia întîi. Ministra ar putea să mai aştepte pînă în ziua în care nu vor mai fi 200-300 de infectaţi.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG