S-a întâmplat ceva neașteptat – în ceea ce pare să fie o premieră pentru R. Moldova, un politician de frunte, primarul general al capitalei Ion Ceban, și-a văzut o postare scoasă de pe Facebook, cel mai probabil pentru că a fost considerată discurs al urii. Fostul socialist scrisese, în termeni categorici, că va interzice marșul LGBT programat pentru 19 iunie, în cadrul festivalului Moldova Pride, repetând judecăți formulate ceva mai devreme de Mitropolia Moldovei și cerându-le „homosexualilor” să „facă acas㔄ce vor, nu pe străzi. Postarea a dispărut de pe pagina lui Ceban, care și-a reiterat, cu toate acestea, într-o nouă postare opoziția față de marș, calificând problemele minorităților sexuale, sprijinite după el de PAS ca niște mofturi, față de problemele cu care se confruntă populația majoritară. Mai multe despre aceste obiecții și despre șansele ca primarul să poată anula până la urmă marșul LGBT, într-o relatare de la Tamara Grejdeanu:
Marșul solidarității pentru drepturile comunității LGBT se va desfășura, așa cum a fost planificat, pe 19 iunie, „în conformitate cu legislația Națională”, anunță Centrul de Informații GENDERDOC-M, răspunzând primarului capitalei Ion Ceban, care a spus că marșul nu va fi acceptat de primărie.
Din cauza pandemiei, festivalul comunității LGBT s-a ținut online doi ani la rând, manifestația din acest fiind prima care se va organiza în formatul tradițional, în stradă, de când fostul fruntaș al Partidului Socialiștilor, Ion Ceban a preluat Primăria Municipiului Chișinău.
Deși spune că acțiunea comunității LGBT va fi interzisă, primarul nu operează cu motive legale care ar face inacceptabilă această întrunire, remarcă Alexandru Postică, director al Programului Drepturile Omului în cadrul Asociației „Promo-LEX”.
„Este o opinie a primarului, care nu coincide cu legislația”, pentru că doar instanța de judecată poate interzice o întrunire, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă Alexandru Postică. Potrivit legii, sunt interzise întrunirile care îndeamnă la agresiune, ură naţională, rasială, etnică sau religioasă; cele care incită la discriminare, violenţă publică sau reprezintă un risc de securitate națională.
Expertul Asociației „Promo-LEX” atrage atenția că deputații majorității parlamentare au votat recent un proiect de lege ce sancționează penal și contravențional discursul instigator la ură. Numai că inițiativa, care a așteptat mai multe de șase ani în legislativ pentru a trece de lectura finală, nu a fost încă promulgată, și prin urmare nu poate fi aplicată în cazul lui Ion Ceban, deși declarațiile lui – crede Postică - sunt instigatoare.
„Aici aș atesta chiar un discurs care instigă la discriminare, fapt care este condamnabil și ilegal. Ceea ce face domnul primar poate fi calificat ca o contravenție administrativă, dacă era să fie ratificată această normă legală, mă refer la articolul 70 prim din Codul Contravențional”, a precizat Alexandru Postică.
El mai crede că și declarația Mitropolitului Vladimir, care a cerut autorităților municipale să împiedice Marșul Solidarității invocând sfidarea valorilor majorității, este una ilegală deoarece ,,vizează limitarea drepturilor unei categorii de persoane și ale unui grup de persoane.”
Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, a calificat declarațiile primarului drept „instigare”, precizând pentru Europa Liberă că centrul se va adresa Consiliului pentru Egalitate.
În opinia lui Alexandru Postică, prin asemenea mesaje, primarul Ion Ceban „încearcă să consolideze atenția unui grup de persoane asupra sa, insistând deliberat pe o ilegalitate”.
Expertul califică drept ilegală și decizia Adunării Populare de la Comrat, care a votat pentru interzicerea pe teritoriul autonomiei găgăuze a marșurilor în sprijinul comunității LGBT+ și a „propagandei relațiilor netradiționale”, inclusiv în presă. Alexandru Postică spune că e vorba de o strategie de comunicare a unui partid care încearcă să obțină capital politic.